Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

 • Animale.ro
 • Articole
 • > Afla varsta cainelui tau in ani omenesti, in functie de talia lui

Afla varsta cainelui tau in ani omenesti, in functie de talia lui

03.06.2010  |  25441 afisari

O credinta larg raspandita este aceea ca un an din viata unui caine echivaleaza cu 7 ani din viata unui om. Desi putem folosi aceasta regula simpla, totusi aceasta se dovedeste a fi inselatoare, in special la calcularea varstei cainilor mai tineri sau mai batrani. Si poate deveni chiar o problema in anumite situatii, cum ar fi aflarea varstei pentru asigurarea cainelui sau pentru sanatatea cainelui (daca este necesara efectuarea unui control la medicul veterinar, etc.). Astfel, calculatorul de mai jos va ofera o metoda mai precisa de convertire a anilor de caine in ani de oameni si viceversa. Gasiti informatii suplimentare mai jos.


Calcularea varstei cainelui comparativ cu varsta umana nu este atat de simpla pe cat pare. Sunt implicati mai multi factori. Wikipedia are un articol despre procesul de imbatranire canina care trateaza acest subiect.
Acest factor este dimensiunea cainelui si/sau rasa. Spre exemplu, prognoza de viata a unui Bulldog este de aproximativ 7 ani, in timp ce durata medie de viata la rasa Dog German este de 8 ani si jumatate.

Iata si un calculator rapid:

 

Comparati aceste valori cu durata de viata a unui canis miniatural care se apropie de 15 ani. Asadar, rasa face o enorma diferenta in numarul de ani din viata unui caine.
Intrucat noi facem o comparatie intre anii canini si cei umani, trebuie sa avem in vedere si speranta medie de viata a oamenilor. Spre exemplu, daca presupunem ca o anumita rasa canina traieste in medie 10 ani si introducem aceasta valoare in calculator, rezultatul obtinut indica durata de viata maxima a unui om. Insa durata de viata a oamenilor variaza, in functie de factori cum ar fi mortalitatea infantila, tara, accesul la servicii medicale si sociale, sex, etc. Durata medie de viata la nivel mondial este de aproximativ 66 de ani. In tarile dezvoltate, aceasta valoare creste la 80 de ani, aceasta fiind si valoarea presupusa de calculator mai sus.

Dupa cum puteti vedea, calcularea cu acuratete poate fi destul de greoaie. De aceea, calculatorul de varsta canina de mai sus pur si simplu adopta o abordare mediana, acceptata ca fiind adecvata de cei mai multi oameni. Pentru primii doi ani, un an canin este egal cu 10,5 ani umani. Ulterior, fiecare an canin echivaleaza cu 4 ani umani. Acest calcul are la baza studii care indica faptul ca un caine, poate cu exceptia raselor de dimensiuni mari, se dezvolta mai repede in primii doi ani de viata.
Iata un grafic care prezinta diferentele din procesul de imbatranire in functie de greutate si diferitele rase canine:

tabel ani umani ani cainesti

 

Comentarii (9)

adauga comentariu >>
 • spacer
  Raluca Codreanu 04 iun. 2010 14:14

  surpriza

  tocmai am aflat ca am un caine mai mare decat mine :) foarte interesant

          • spacer
           iulia iulia 05 iun. 2010 09:58

           super

           foarte interesant, oare va aparea unul pentru a calcula si anii felinelor noastre?

                   • spacer
                    *&^))*&& ^&$##% 07 iun. 2010 13:37

                    Super tare!

                    Imi place foarte mult. Poate mai inventeaza astfel de chestii interesante. Deci Rita ar avea 41 de ani si eu doar 1,1. Poate nu inteleg eu bine...?

                            • spacer
                             Friend Best 13 iun. 2010 09:51

                             Ce prostie

                             Hahaha!!!Asta e cea mai mare prostie pe care am auzito.Varsta cainilor in ani omenesti???Cateaua intra in calduri prima data la 6 luni in ani omenesti 5 ani???Astia nu mai stiu ce sa mai inventeze ca sa creasca audienta pe site.Cei care au un minim de cultura generala referitoare la caini ar trebuii sa stie ca Varsta unui Caine NUUU se poate compara cu Varsta unui Om!!!

                                 • spacer
                                  Cristina Constantin 13 iun. 2010 13:13

                                  Parerea ta este departe de adevarul medical. Da, varsta cainilor si a pisicilor are o corespondenta in varsta omeneasca. Este o problema medicala si asta este realitatea, chiar daca tu crezi ca este ceva de ras sau inventata. Unele carnete de sanatate au chiar acest tabel al corespondentelor anilor, exact pe prima pagina, pentru ca stapanul respectivului animal sa constientizeze nevoile patrupedului si sa-i ofere viata adecvata. Daca nu crezi, intreaba medicii veterinari, asa iti vei largi orizontul cunostintelor tale, care in prezent sunt...cam limitate.

                                 • spacer
                                  Alexandra Mihai 13 iun. 2010 22:21

                                  varsta cainelui in ani omenesti se afla si pe carnetele de sanatate ale animalelor voastre, daca va uitati atent. e o chestie veche, nu inventata de site. nici macar atat nu stiti? si sunteti pe un site dedicat in special detinatorilor de animale.

                                 • spacer
                                  *&^))*&& ^&$##% 13 iul. 2010 16:57

                                  De unde stii tu daca e o prostie sau nu? Daca vrei sa stii a scris si in ziar despre asta. Si cred ca ar trebuii sa intrebi un doctor veterinar in privinta: "Cateaua intra in calduri prima data la 6 luni". Nu e adevarat. Pe la 1-2 ani. Deci ar insemna cam 10-20 ani (in anii nostrii). Si nu critica daca nu esti informat/informata suficient.

                                  • spacer
                                   AlexStoian 14 ian. 2012 22:02

                                   eu

                                   am 1 an :D

                                           • spacer
                                            AlexStoian 14 ian. 2012 22:02

                                            eu

                                            am 1 an :D