Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Boli transmise de pasarile de companie

10.01.2012  |  7112 afisari

Afla care sunt cele mai comune boli care se transmit la om de la pasarile de companie.

Multe pasari sunt purtatoare de agenti patogeni care pot imbolnavi oamenii, iar unele boli pot trece cu usurinta de la pasare la om si pot provoca complicatii grave.

De accea este foarte important sa iti menti pasarea intr-o perfecta stare de sanatate.

Boli comune oamenilor si animalelor

Psitacoza (clamidioza)

Cauzata de un agent patogen ce este prezent in gainatul pasarii infectate, psitacoza poate provoca probleme mari de sanatate oamenilor atunci cand nu este detectata la timp.

Cunoscuta si sub numele de clamidioza, boala se manifesta la pasari prin depresie, pierdere in greutate si diaree. La om, simptomele initiale includ febra, frisoane si migrene. Rinichii si ficatul pot fi afectate puternic de boala, care provoaca si meningita in cazurile grave.

Tuberculoza aviara

Simptomele pasarilor bolnave de tuberculoza aviara, cauzata de Mycobacteria, sunt asemanatoare cu cele ale psitacozei. Pasarea poate pierde in greutate in ciuda faptului ca mananca bine si poate suferi de diaree si anemie.

Transmisa la oameni, boala provoaca infectii respiratorii si uneori umflarea nodulilor limfatici de submaxilar. Boala poate avea o forma mai grava cand afecteaza oamenii cu sistemul imunitar scazut.

Campilobacterioza

Infectie bacteriana ce poate raspandita si de caini, pisici sau hamsteri, campilobacterioza se transmite prin contactul cu fecalele pasarii purtatoare. Pasarile infectate sunt de obicei asimptomatice, in timp ce boala se manifesta la oameni prin diaree, scadere in greutate si letargie.

Infectia este transmisibila si intre oameni, mai ales la copii in colectiv, si se trateaza cu antibiotice.

Criptococoza

Boala provocata de o ciuperca, criptococoza poate cauza si pneumonie la oameni. Boala se transmite tot prin inhalarea de praf creat de fecalele uscate ale pasarilor.

In cazurile avansate, simptomele pasarii includ diaree si paralizie, iar la oameni infectia afecteaza sistemul respirator. Netratata la timp, criptococoza poate duce la meningita sau encefalita.

Masuri de protectie impotriva bolilor transmise de pasari

Pentru a te proteja de bolile care pot fi transmise de pasarile de companie, este important sa respecti regulile de igiena de baza si sa pastrezi colivia pasarii curata.

Evita "saruturile" sau atingerea pasarii cu gura, deoarece acesta un mod usor de a lua boli de la papagali sau perusi. Nu lasa pasarea sa atinga cu ciocul alimente ce vor fi consumate de oameni. In cazul pasarilor care isi parasesc colivia, se recomanda restrictionarea accesului nesupravegheat in bucatarie.

Se recomanda folosirea manusilor de latex la curatarea coliviei, pentru a nu intra in contact cu agentii patogeni ce pot fi prezenti in materiile fecale ale pasarilor.Mastile care acopera nasul si gura sunt folositoare atunci cand cureti colivia de fecalele uscate ale pasarii, care pot ajunge rapid in aerul pe care il respiri.

Sursa foto: Activeculture2.nomadlife.org

Comentarii (0)

adauga comentariu >>