Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Diabetul la pisici - cum il recunoastem?

31.08.2011  |  3476 afisari

Diabetul zaharat este una din cele mai des intalnite afectiuni la oameni, insa se intalneste des si la animalele de companie, precum cainii si pisicile.

Principalul simptom este setea si consumul in exces de apa, iar odata observat acest simptom, animalul trebuie dus la veterinar.

Diabetul duce la cresterea nivelului de glucoza in sange. Nivelul de glucoza este mentinut la nivel normal de o serie de hormoni, cel mai important fiind insulina, aceasta fiind produsa de pancreas, un organ aflat in apropierea intestinelor. Insulina scade nivelul de glucoza dupa o masa, iar deficienta de insulina sau o rezistenta a celulelor la insulina poate duce la diabet.

Exista doua tipuri de diabet, diabetul de tip I si diabetul de tip II. Diabetul de tip I este cea mai periculoasa forma a bolii si la oameni debuteaza in copilarie. Tratamentul consta in exercitii, o dieta controlata, dar si terapie pentru reglarea nivelului insulinei. Pisicile sunt, cel mai des, afectate de diabetul de tip I, insa pot avea uneori si diabet de tip II.

Diabetul de tip II este o afectiune mai comuna la oameni decat la animale - in acest caz, organismul nu produce destula insulina, iar corpul este aproape imun la hormonul produs. La animale, aceasta forma de diabet este mai des intalnita la pisici decat la catei.

Diabetul se manifesta la pisici prin sete excesiva si consum foarte mare de apa, dar si prin urinare deasa. Ca si oamenii, pisicile au nevoie de ajutor atunci cand apare diabetul. Nivelul crescut de glucoza din sange duce la deshidratare, dar si la probleme ale organismului care pot duce la coma si, eventual, la moarte.

Primul pas in tratament este punerea unui diagnostic corect, de aceea in momentul in care pisica are comportamente anormale trebuie dusa la veterinar. Odata pus diagnosticul, medicul si proprietarul animalului pot colabora pentru realizarea unui regim care sa tina sub control diabetul zaharat.

Trebuie retinut ca diabetul la pisci, ca si la oameni, este o boala care trebuie sa fie controlata, iar animalul are nevoie de ingrijiri speciale. In urma analizelor de sange, veterinarul poate decide ca este nevoie de administrarea medicamentelor pentru controlul insulinei sau de injectii pentru administrarea de insulina.

Citeste mai multe despre diabetul la pisici

Analizele de sange si urina pot arata daca glicemia are un nivel normal. Glicemia la pisica sanatoasa este de 70-100 mg%, pe cand in diabetul zaharat depaseste 125 mg%. La pisicile cu glicemia mai mare de 250 mg%, veterinarul poate decide administrarea de insulina intramuscular.

Insa tratamentul consta in principal dintr-un regim alimentar cu putine glucide, bogat in proteine, lipide, vitamine si saruri minerale. Pentru pisicile diabetice se recomanda mancarea umeda, cu continut de carbohidrati mai putin de 10%.

De retinut ca, in urma unui tratament corespunzator, boala poate regresa la pisici, lucru mai putin intalnit in cazul oamenilor - de multe ori, este nevoie doar de o schimbare de regim alimentar pentru ca pisica sa se simta mai bine.

Comentarii (0)

adauga comentariu >>