Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Ghepardul, mai rapid decat o motocicleta

11.11.2015  |  2546 afisari

Un studiu recent realizat asupra gheparzilor arata ca acestia depasesc ceea ce noi numim "performante atletice" si ca pot vana in orice conditii.

Potrivit acestui studiu, capacitatea ghepardului de a accelera, incetini si de a schimba rapid directia il face un vanator extrem de bun, nu doar viteza.

Gheparzii ajung la o acceleratie laterala mai mare decât a unei motociclete", a declarat Alan Wilson de la Colegiul veterinar Royal, din Marea Britanie. "Acestia actioneaza ducand la extrema performantele atletice".

Echipa lui a atasat gulere, activate cu GPS si accelerometre, la cinci gheparzi salbatici din Delta Okavango din Botswana, dupa care a urmarit viteza si salturile a 367 de animale pe parcursul unui an.

Au inregistrat o viteza maxima de aproximativ 93 km/h - ceea ce ii face pe gheparzi cele mai rapide animale terestre - insa media a fost mult mai mica, in jur de 51 km/h. Cele mai multe curse au inregistrat viteze de 73 km/h. "Cand te gandesti ca un cal de curse sau un ogar alearga cu 64 km/h, este destul de impresionant", a spus Wilson.

Studiul lui Wilson a constatat ca, desi gheparzii ar putea rula la viteze foarte mari, ei aleg sa nu faca asta atunci cand vaneaza. "Ceea ce pot face este sa accelereze si sa-si foloseasca miscarile mai bine decat orice alt animal", a spus el. Gheparzii au fost capabili sa accelereze pana la 3 metri pe secunda si sa incetineasca de la 4 metri pe secunda intr-un singur salt. La cea mai mare acceleratie muschii animalului au produs o putere de 100 w/kg - care este de patru ori mai mare decat puterea produsa de Usain Bolt, cand a fugit in sprint (100m) si a obtinut un timp record de 9.58 sec. 

Muschii cailor de polo pot produce o putere de aproximativ 30 w/kg, in timp ce ogarii de curse produc 60w/kg.

In plus, echipa lui Wilson a constatat ca animalele sunt vanatori mult mai versatili decat se credea anterior. El le-a vazut la vanatoare pe timp de noapte, in stufaris dens, dar si in teren deschis. "Doar o mica parte din ceea ce pot gheparzii este performanta", a mai spus el.

Comentarii (0)

adauga comentariu >>