Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Intoxicatia cu antigel

09.02.2009  |  7830 afisari

Intoxicatia cu etilenglicol este o afectiune care pune in pericol viata animalutului afectat. Toxicoza cu etilenglicol este un tip de otravire care se produce dupa ingestia de antigel sau alte lichide ce contin ingredientul etilenglicol. Etilenglicolul in sine nu este toxic, dar este metabolizat in organismul animal in cateva substante chimice extrem de toxice care sunt responsabile de efectele sale potential letale. Sursele posibile de etilenglicol din mediu sunt reprezentate de antigel (cea mai comuna sursa de intoxicatie cu etilenglicol), agentii de racire pentru aparatele de aer conditionat, lichidele de frana, lichidele schimbatoarelor de caldura din colectoarele solare si revelatorii utilizati in fotografie.

Simptomele intoxicatiei cu antigel

Simptomele intoxicatiei cu etilenglicol sunt cele de origine nervoasa si cele ale insuficientei renale severe cu oprirea aproape completa a productiei de urina si ca o regula generala, aceste simptome nu sunt specifice acestei tulburari. Intoxicatia cu etilenglicol poate fi fatala daca nu este tratata imediat dupa ingerarea acestuia (in 4-8 ore).
Cainii care hoinaresc pe afara nesupravegheati au mult mai multe sanse sa intre in contact cu etilenglicolul din antigel care a fost lasat la intamplare. Etilenglicolul are un gust dulce, astfel ca animalutele noastre de companie il vor consuma cu draga inima. Din pacate, multi proprietari nu isi dau seama ca animalutele lor au consumat etilenglicol si nu sunt constienti de problema pana cand animalutul prezinta simptome nespecifice ale insuficientei renale cum ar fi lipsa apetitului, letargie si varsaturi 2-3 zile mai tarziu. Tratamentul este adesea inutil dupa debutul insuficientei renale severe.

Doza letala minima pentru caini reprezinta in medie 5 ml/kg corp. Astfel, un pic mai mult de trei linguri (sau 45 ml) ar putea fi fatale pentru un caine de 10 kg.

Tratamentul

Tratamentul decisiv trebuie initiat cat mai curand posibil dupa consumul de etilenglicol (respectiv, in cateva ore). Daca sunt tratate corespunzator si cu promptitudine, animalutele de companie care au consumat etilenglicol nu vor dezvolta insuficienta renala si au o sansa reala de a supravietui.
Ce ar trebui sa urmariti
• Greata
• Varsaturi
• Cresterea senzatiei de sete
• Letargie
• Incoordonarea precede stadiul comatos

Animalutele de companie se pot comporta ca si cand ar fi intoxicate. Aceste semne se dezvolta intre 30 minute si 12 ore dupa ingestia etilenglicolului in functie de cantitatea ingerata.
Diagnosticul

 

Comentarii (0)

adauga comentariu >>