Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

  • Animale.ro
  • Stiri
  • > O capsula care a plutit in spatiu cu animale la bord timp de o luna a revenit pe Pamant

O capsula care a plutit in spatiu cu animale la bord timp de o luna a revenit pe Pamant

21.05.2013  |  662 afisari

Oamenii de stiinta rusi au finalizat o misiune care a trimis soareci, rozatoare, soparle, melci si alte organisme vii in spatiu timp de o luna.Capsula a fost conceputa sa transporte "incarcatura" timp de pana la sase luni, dar a petrecut doar 30 zile in spatiu.Animalele au fost monitorizate tot timpul. Orbita capsulei a ajuns la inaltimi de 555 km deasupra Pamantului in timpul misiunii sale.

O capsula spatiala ruseasca avand la bord animale, inclusiv soareci, soparle, tritoni si gerbili (specie de rozatoare mici) a aterizat pe Pamant dupa ce a petrecut o luna in spatiu. Animalele au fost supuse la diferite teste in spatiu, in timpul si dupa calatorie, astfel incat oamenii de stiinta rusi au putut testa efectele imponderabilitatii asupra scheletelor lor, sistemului nervos, muschilor si asupra inimii.

Capsula Bion-M care a transportat animalele a efectuat cu succes aterizarea in regiunea Orenburg, la aproximativ 1200 km sud-est de Moscova, insa toti gerbilii au murit, la fel si majoritatea soarecilor si a tritonilor.

Capsula a fost lansata in spatiu atasata la racheta Soyuz 2-1A. Aceasta a fost lansata de la cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, la 19 aprilie 2013. Capsula a transportat 45 de soareci, 15 soparle, opt gerbili, melci, pesti si plante.

Dupa aterizare, animalele au fost trimise la Moscova astfel incat oamenii de stiinta sa poata efectua teste suplimentare.Misiunea face parte dintr-o initiativa mai ampla a rusilor de a determina efectele calatoriilor in spatiu asupra fiintelor vii.


Sursa foto: dailymail.co.uk

Comentarii (0)

adauga comentariu >>