Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul
cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Animale.ro

Semigreu Romanesc

Semigreul romanesc este un cal docil, bland, cu un caracter bun si un temperament vioi. Poate fi utilizat la tractiune, atat in alura de pas cat si de trap.

Istoric si origine

Semigreul Romanesc este o rasa a carei conturare a inceput in jurul anului 1960, urmarindu-se crearea unei rase pentru tractiune grea, care sa fie bine adaptata conditiilor pedoclimatice ale tarii noastre si sa aiba in acelasi timp o rezistenta si o mobilitate bune, dar si o putere de tractiune mare. S-a dorit crearea unui cal eumetric, cu o talie de aproximativ 155cm, care sa se preteze atat utilizarii in agricultura, cat si in transporturi. Pornind de la aceste considerente s-au facut primele incrucisari, intre exemplare din rasa Ardeneza si cele de Trapas Romanesc, in anul 1959, la Slobozia, obtinandu-se rezultate incurajatoare. S-a constatat ca rasa Ardeneza s-a adaptat foarte bine conditiilor climatice din tara noastra, astfel, aceasta rasa a fost folosita pentru masivizarea si marirea capacitatii energetice a Semigreului Romanesc. Aceste incrucisari complexe s-au realizat initial in hergheliile Bontida si Rusetu. S-a constatat ca rasele grele importate in tara sufereau un proces de degradare biologica, incepand din a doua generatie, probabil datorita crizei de adaptare. Pentru incrucisarile complexe ce urmau sa se faca, s-au folosit rasele Trapas Romanesc, Lipitan, Furioso North-Star si un numar restrans de iepe locale din zona Baraganului. Rasa Ardeneza a fost folosita intr-o pondere de ¾, pentru masivizarea produsilor. Astfel, in timp, s-au conturat doua tipuri morfologice de semigreu, in functie de rasele parentale formatoare, anume un tip mic si un tip mare. Tipul mare a provenit din incrucisarea rasei Ardeneze cu Trapasul Romanesc si cu Furioso North Star, iar tipul mic a rezultat din Ardenezi, cu Lipitani si iepe locale.

Aspect exterior si dimensiuni

Tipul mare al Semigreului Romanesc are o talie de 158cm, respectiv o masa corporala de 580-600kg, cu un format corporal lateral dreptunghiular, ceea ce demonstreaza aptitudinile pentru tractiune. Capul este bine proportionat fata de restul corpului, cu profilul drept sau usor convex, fruntea este larga, urechile potrivit de lungi. Coama si coada sunt foarte bogate, ondulate. Greabanul este scurt, sters, dar bine imbracat in musculatura. Spinarea este lunga, larga, puternica, salele sunt scurte, duble. Crupa este dreptunghiulara, dubla, cu directia mecanica usor oblica antero-posterior. Pieptul este larg, musculos, toracele adanc, profund. Membrele sunt puternice, cu articulatii largi, musculatura foarte puternica si tendoane foarte evidente. Tipul mare al Semigreului Romanesc este un cal armonios construit, viguros, cu o mare mobilitate. Roba este de cele mai multe ori deresa, piersicie sau murga, reflectand influenta rasei Ardeneze, care prezinta aceleasi culori predominante ale robei. Tipul mic prezinta o talie de 152cm, cu o masa corporala de 500-520kg, restul insusirilor morfologice sunt foarte asemanatoare cu ale tipului mare, deoarece, si in acest caz, rasa Ardeneza are o pondere mare .

Personalitate

Semigreul romanesc este un cal docil, bland, cu un caracter bun si un temperament vioi. Poate fi utilizat la tractiune, atat in alura de pas cat si de trap.

Aspecte particulare

Referitor la capacitatea energetica a acestei rase, aceasta este foarte buna, ei putand sa tracteze o greutate de 3-4 ori mai mare decat greutatea lor vie, pe distante lungi, in alura de pas.

26.04.2007

Animale.ro

Contribuie la descriere