Ca multi alti iubitori de animale, ma uit cu frenezie la posturile de teveu care au emisiuni de profil. Evident, Animal Planet este printr cele mai interesante. Aici am vazut cum sunt ingrijite in alte tari animalele de companie (existand solutii si pentru clientii nevoiasi care nu pot plati din buzunar tratamente costisitoare), cum sunt salvate animalele salbatice accidentate, cum sunt protejate speciile pe cale de disparitie, etc. Am vazut si multe gradini zoo din afara. Desi animalele alea stau, pana la urma, in captivitate, se fac eforturi deosebite pentru ca habitatul sa fie cat mai asemanator celui natural. Si, sincera sa fiu, am ajuns la concluzia ca o gradina zoologica este chiar utila, mai ales pentru educatia ecologica a copiilor. Astazi nu mai e cazul ca aceste gradini sa fie populate cu animale aduse din salbaticie.Ele sunt ocupate de animale nascute in captivitate, multe din acestea rezultand din "trocul" dintre gradinile zoo . Ce mai, Animal Planet mi-a oferit o anumita perspectiva despre cum trebuie sa arate o gradina zoologica.Nu mai fusesem demult la Zoo Baneasa,imi mai aminteam eu ca nu este chiar ca la Animal Planet dar....Duminica am vazut o operatie de urgenta facuta la Baneasa. Era o leoaica supusa unei cezariene. Cei care o ingrijau, medicii, biologii..etc, au dat dovada de foarte mare daruire (o doamna chiar a facut respiratie gura la gura puilor). Dar conditiile erau infioratoare. S-a operat, evident pe jos, leoaica nu era prea bine anesteziata (a tresarit puternic la incizie), era legata cu sfoara, custile aratau groaznic, cu paie murdare si de dimensiuni foarte mici. Dupa operatie, leoaica a fost pusa pe o patura ( din aia chinezeasca, cum vand tiganii pe strada), intr-o cusca minuscula. Alaturi, "sotul" se agita nelinistit ("ca un leu in cusca") intr-o cusca mai potrivita pentru un caine de talie mare, decat pentru un leu.
Groaznic.....eu stiu ca noi nu suntem o tara cu posibilitati materiale deosebite, dar.... Gradina aia zoologica nu s-a schimbat de cand eram eu copil mic. Ba parca s-a schimbat in rau....La un moment dat, auzisem ca vor sa o si desfiinteze( eventual sa dea acolo pamant de vile "baronilor" momentului)Doar nu este un sector "productiv", nu aduce dividende, sau cum naiba se cheama alea...Nu se poate face chiar nimic pentru ameliorarea conditiilor de viata ale animalelor din Zoo?!Nu mai vorbesc de gradinile zoologice aflate in alte orase ale tarii, in care nu-mi imaginez ce poate sa fie. Incerc sa uit unele imagini de cosmar cu lupi si vulpi vazute la gradinile din Targoviste si Piatra Neamt. Nici nu mai stiu daca gradinile alea mai exista.
Dintre oamenii cu bani (si slava domnului ca sunt destui), nu se gaseste nimeni sa sponsorizeze macar Gradina din Bucuresti?!

Răspunde cu citat