Postat de
serbanmarius
Coincidenţă sau nu observ,că mare parte din crescători ţin ciobănesc de bucovina,oare de ce?că bucovina şi moldova în general este cunoscută mai mult pentru femeile frumoase,decît pentru oierit,şi nu sa auzit niciodată ca acolo să fi mama ciobăniei sau să fie crescători mari de oi,ori oameni care sau îmbogăţit pe seama lor,că cei din bucovina în mare parte au oi foarte puţini,,pe cap de locuitor,, rar depăşesc 100,numa cînd le adună vara împreună au cîte o turmă mai bunicică la număr,în zona montană creşterea oilor tot anu este un chin lipsit de cîştig material,că nu poţi ţine turmă mare unde începe iarna în 1 noiembrie şi se termină la 1 aprilie,atunci mă întreb cei de acolo pe ce criteriu au ales cîinii? eu cred că ,după frumuseţe,carei mai mare,mai gros,latra mai tare prima dată,şi mai apoi după caractere şi mai ştiu eu ce.Ex Marcu Jura spunea,că atunci cînd lau văzut oameni ,pe Buzdugan iau spus ,,ce cîine frumos şi de nui bun de nimic laş ţine numa de frumuseţea lui,,vedeţi lumea cum gîndeşte.Observ că unii au proble cu oierii,da nu ştiu că să fi oier nu înseamnă să puţi a oaie,să fi prost,neşcolat,redus şi incult,pot sta la oi o vară întreagă să am ce povestii sau le pot vedea numa cînd le cumpăr şi le dau înprimire şi cînd le vînd trei luni mai tîrziu,în orice colţ al ţarii,creşterea oilor pentru bani e mai grea ca a celor din plăcere,aici nu merge,,,una moare alta fată niciodată nu se gată,, moare una pierzi cîştigul la două,de acea zic eu că cîinii răi sunt mai de treabă ca cei buni.