|
|
|||||||
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de Afisare |
|
|
#106 |
|
Clasa "Baby"
Data inscrierii: octombrie 2009
Postari: 11
|
felicitari nelutule,frumoase exemplare..sa ti traiasca si la mai multe.
Scuza ma,poate sunt cam indiscret...in cond.de azi cum iti valorici produsele(laptele,viteii,carnea..)se renteaza,ai vreun contract,eu stiu mergi in piata..? |
|
|
|
|
|
#107 |
|
Clasa "Baby"
Data inscrierii: august 2009
Varsta: 25
Postari: 72
|
Nu e nici o problema.
Uite am si eu o intrebare desi e cam off topic. Vreau sa imi iau in primavara niste caluti si vitelusi. Si am gasit pe net un mic utilaj care face pelete de paie, fan si faina de cereale pentru hrana animalelor dar poate face si pelete de rumegus. Costa maxim 10000 euro si are o capacitate de procesare de 2-4 t/h. Ma gandeam ca sub forma de pelete se pastreaza mai usor si ma sigur hrana pentru animale, respectiv fanul si paiele. Ce parere aveti de tipul asta de hrana? Credeti ca e ok pentru vitei si cai? Ati mai dat astfel de pelete ca hrana la animale? |
|
|
|
|
|
#108 |
|
clasa "Campioni"
|
Oamenii ce lucraza pamantul si cresc animale greu isi valorifica produsele. O sa va dau un exemplu: in fiecare sambata dimineata o doamna (in varsta) dintr-un sat limitrof orasului meu vine si ne vinde cate 2 l de lapte de vaca - 6 lei, deci 3 pe litru. In magazine ala stors de toate e de pe la 4 lei in sus. Femeia vine prin scarile blocurilor cu vreo 10 - 14 l de lapte si apoi merge si in piata agro-alimentara (om aduce cineva cu o masina). Daca oamenii ar fi asociati (intr-un fel de sindicat care printre altele sa negocieze preturile) ar putea vinde produsele la pretul corect de acasa, nu sa umble de la o casa la alta sau sa inghete prin piete... asta daca Romania ar fi o tara civilizata, unde munca sa fie platita, nu smecheria.
|
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Clasa "Baby"
|
Citat:
Acum cateva luni povesteam cu un producator de lapte din jud Alba ce are vre-o 20-30 de vaci si munceste ca un rob. Tot in judetul Alba la cativa km de acest fermier mai sunt alti 2. Procesatorii platesc laptele cu atat mai bine cu cat e cantitatea furnizata mai mare. De exemplu (pur exemplu): daca furnizezi 1000 l pe zi iei 1 ron pe litru, daca furnizezi 5000 l pe zi iei 1,1 ron/l si asa mai departe. Iar eu, naiva ca de obicei, il intreb pe acest fermier de ce nu se asociaza cu ceilalti doi fermieri ca sa furnizeze o cantitate mai mare de lapte la procesator si sa ia un pret mai bun pe litru. Raspunsul lui m-a facut sa inteleg pe deplin de ce suntem inca in epoca de piatra in ceea ce priveste agricultura. Cel mai mare dintre fermieri care are in jur de 50 de vaci nu vorbeste cu cei de teapa celui mai mic ce are doar 15 vaci. Ca e prea mandru ( cum sa se asocieze cu parlitul ala). Plus ca sunt cu totii certati din cauza concesiunilor pe pasuni. Si uite asa castiga procesatorul. Doamna care umbla cu laptele in spate sa il vanda pe la blocuri a vazut posibilitatea unui castig mai bunicel. Ca de cat sa dea laptele cu mai putin de 1 ron/litru la procesator, mai bine il cara pana la oamenii din oras ce viseaza de mult la un lapte bun si natural. Asa e si in Alba Iulia. E plin in piete de mici producatori si iti e mai mare dragul sa dai o raita pe acolo. Nu mi-ar placea pentru nimic in lume sa dispara aceste tarabe din piete. Unde mai pui ca in Cluj, unde locuieste bunica mea, vine la fiecare doua zile un fermier cu o duba plina ochi cu sticle de 2 litri de lapte. Parcheaza intre blocuri in jurul orei 10 dimineata iar lumea il vede de pe geam. Nu dureaza o ora sa vanda tot laptele. In general are cam 50 sticle si le vinde pe toate in fiecare zi. Asta inseamna un venit minim de 300 lei/zi. Daca dadea laptele la Napolact de exemplu sunt convinsa ca nu castiga mai mult de 100 lei pe zi. |
|
|
|
|
|
|
#110 |
|
clasa "Campioni"
|
De vreun an, in Targu-Mures au aparut (in incinta pietelor agro-alimentare) automate cu lapte. Un producator (de mica anvergura) are automatul, plateste taxa la piata, il alimenteaza. Cumparatorul seteaza cantitatea, introduce bancnota si asteapta sa i se umple paharul sau sticla. Afacerea pare sa aiba succes cat de cat. Eu nu am cumparat niciodata lapte in acest fel. De un timp am auzit ca ar fi intervenit si aici probleme cu "naturaletea" laptelui.
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
Clasa "Baby"
|
Mie mi se pare o idee super buna cu automatele de lapte. Problema cu care se confrunta producatorii e cu siguranta pretul mare al automatelor si probabil de aceea au aparut si zvonurile.
Un vanzator te poate convinge ca laptele lui e natural, dar un automat nu prea are cum. |
|
|
|
|
|
#112 | |
|
MODERATOR
Data inscrierii: noiembrie 2007
Varsta: 23
Postari: 3,112
|
Citat:
Momentan vand laptele cu 2lei litrul de acasa in plus mai aduc si la servici. Am destui abonati. Ce ramane il dau la o fabrica de lapte din apropierea mea 60 de bani pe litru. Viteii i-am tinut pana la 100 de kg si i-am dat, s-a rentat nu am bagat multa mancare in ei si i-am dat cu 1400 bucata. Nu am nici un contract momentan, dar am in vizor treaba asta. La mine se renteaza pentru ca am foarte multe cereale. Si daca nu pot sa le valorific la piata le investesc in animale si valorific pe partea asta. Sunt la un nivel incepator, dar prin multa munca se reuseste cultivarea pamantului si cresterea animalelor. |
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
Clasa "Baby"
|
Sa sti ca numai asa mai pot supravietui fermierii mai mici daca valorifica in animale cerealele. Si noi valorificam o buna pate din cereale in purcei si vitei. Altfel nu ne-am scoate banii pe lucrari. Unde mai pui ca nici acum nu ne-au platit rapita si floarea soarelui cei care au cumparat-o.
Din motivul asta la anul vom pune doar grau, orz si porumb, adica exact cerealele cu care hranim porcii. Iti doresc mult succes Nelutu cu vitelusii si vacutele si sper din tot sufletul sa apara mai multi fermieri ca tine. Asa vom fi suficient de multi incat sa nu ne mai ignore autoritatile. |
|
|
|
|
|
#114 |
|
clasa "Campioni"
|
Pe undeva citeam ca de aproximativ 4 ori creste valoarea cerealelor daca sunt folosite in zootehnie.
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
Clasa "Junior"
|
E o greseala sa nu-i dai apa, ptr. ca are mare nevoie de lichide. Este adevarat ca apa rece poate dauna, fiind obosita dupa efort. Eu intotdeauna le dau apa calda, cu putina sare, care ajuta si la eliminarea placentei , fiind calda produce vasodilatatie.
|
|
|
#116 |
|
Clasa "Puppy"
|
Am avut si eu o baltata romaneasca, de aprox 16 ani, a avut 14 vitelusi la viata ei, numai unul si unul, poate o sa pun ceva poze cu ei in viitorul apropiat. Din motive de sanatate si varsta a trebuit sa o vand acum 2 ani. Nu stiu daca o sa mai am vreodata una.
|
|
|
|
|
|
#117 | |
|
MODERATOR
Data inscrierii: noiembrie 2007
Varsta: 23
Postari: 3,112
|
Citat:
Multumesc, la fel doresc si eu tuturor. |
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
Clasa "Baby"
|
Anul acesta am decis sa punem doar grau, orz si porumb ar o buna parte din terenuri sunt deja insamantate. Dar cealalta parte nu e nici macar arata ( unde a fost porumbul) pentru ca am tot recoltat pana in ianuarie.
De depozitat, noi am avea unde sa depozitam productia dar problema cea mai mare este ca cerealele trebuie conditionate. Am ars o groaza de gaz ca sa putem usca porumbul pentru ca nu poate fi depozitat altfel. Unde mai pui munca oamenilor si multitudinea de utilaje de care ai nevoie. La recolta fluxul tehnologic la noi functioneaza cam asa: de pe camp cerealele sunt duse cu tractorul si remorca pana la ferma unde sunt descarcate pe o rampa. Cu un mini incarcator si minim 2 oameni plus selectorul se selecteaza cerealele de mizerie. Apoi sunt depozitate in hala. Daca recoltam pormub, din selector merge direct in uscator unde sta cateva ore bune si abia apoi este depozitat in hala. Iar ca sa valorificam cerealele in porci, le trecem prin moara si amestecator. Daca tragem linie si facem socoteala sunt o multime de utilaje ce consuma energie si combustibili. Iar cerealele nu prea depasesc 0.5 lei/kg. E mai scumpa apa decat graul. Normal ca agricultorului ii convine sa dea aceste cereale vacilor, oilor, caprelor si porcilor. Dar la fiecare animal exista avantaje si dezavantaje. Cu porcul nu ai probleme si poti lipsi din ferma cam 3 zile fara sa iti faci griji daca te asiguri ca nu raman fara apa si fara hrana. Dar trebuie sa le asiguri conditii de trai perfecte. Adica temperatura constanta, ventilatie, boze specializate, hranitori si adapatori speciale, ceea ce costa. Iar cand vine momentul sacrificarii ai maxim o saptamana sa ii vinzi daca vrei sa castigi ceva. In 90 de zile poti sa aduci porcul de la 20 la 100 kg daca e de rasa si respecti reteta de mancare. Greutatea optima pentru pretul cel mai bun este de 90-110 kg. Ce depaseste 110 kg deja e calitatea a doua si nu mai iei 6 lei pe kg ci ei 5 lei si nu iti mai convine ca pierzi. Dupa mine viteii sunt ideali. Daca le asiguri adapatoare automata si le pui un vas imens cu faina si un munte de fan, o saptamana poti merge in concediu si sa uiti ca ai animale. Ii poti valorifica la orice greutate si la orice varsta deci daca ai urgent nevoie de bani, ori ii dai la abator, ori in targ. Nu iti trebuie cine stie ce adapost la ei. Problema pe care eu am observat-o este ca daca ai cantitate mica de animale, cumparatorul fixeaza pretul. Daca ai de la 50 de animale in sus, tu fixezi pretul. Daca ai rasa comuna, te multumesti cu ce primesti. Daca ai metis de carne sau rasa de carne, atunci alt pret primesti. Anul trecut visam la o ferma de vaci de lapte pana cand am realizat ca sprijinul statului este mai putin decat nul, ca pentru o investitie de 400.000 euro intr-o ferma de 100 de vaci ai nevoie de garantii de aproape 1.200.000 euro ca sa te finanteze vre-o banca, ca cei care colecteaza dau un pret de nimic si platesc odata la 100 de ani. Ca nu o sa ai cu ce sa platesti ratele etc. Am plecat de la expertul pe fonduri europene cu inima plina de speranta si am iesit din banca cu un gust amar si cu toate visele spulberate. Am realizat ca singurul mod de a putea sa ai o ferma de vaci de lapte este sa incepi de jos, cu o vacuta sau doua, sa le inmultesti an de an si poate in 10 ani sa ajungi la un efectiv care poate fi considerat productiv. Dar esti legat de ferma. Adio concediu, plimbari si excursii. Iar pentru oi si capre, daca nu ai pasune, nu ai facut nimic. Si daca voi mai gasiti pasuni de concesionat in ziua de azi, felicitari! |
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Clasa "Junior"
|
Citat:
Treaba cu APIA sta cam asa;in primul rand trebuie sa detii o exploatatie identificata cu un cod format din RO si 10 cifre pe care ti-l atribuie medicul veterinar.Data de referinta pentru care s-au dat subventii este 31.01.2008.Ce inseamna asta;toti fermierii care la acea data detineau in exploatatie un efectiv de minimum trei capete bovina cu varsta mai mare de 6 luni sunt posibilii beneficiari ai subventiei,indiferent daca dupa acea data nu au mai detinut septelul,important fiind doar mentinerea exploatatiei.Ce trebuie sa faca un fermier?sa depuna la APIA centru Judetean,in perioada 15 aprilie-31 mai,un dosar cu o copie de buletin(CUI pt PF)si o dovada de cont activ,asta in cazul fermierilor care au beneficiat de subventie si in anul precedent.Pentru cei care nu au beneficiat,la dosar se mai anexeaza si copiile pasapoartelor animalelor.Pentru a fi siguri ca nu ati face drumul degeaba pana la APIA judetean,treceti mai intai pe la medicul veterinar de circumscriptie si verificati daca aveti animalele inscrise in exploatatie la acea data.Pentru exploatatiile nou infiintate(in perioada 01.02.2009-31.01.2010)fermierul va anexa la dosar si documentele de provenienta a animalului(certificat de miscare + pasaport;in copie)si va da la APIA o declaratie pe propria raspundere din care sa reeasa ca respectivul animal nu a mai fost trecut la subventie in alta exploatatie.La toate acestea se mai adauga o declaratie pe propria raspundere conform careea fermierul nu are datorii la bugetul de stat sau local.Toate actele trebuie sa fie pe numele titularului exploatatiei,pentru a nu avea neplaceri. Referitor la plata subventiilor,treaba sta cam asa.La data de 29.10.2009 sau bagat banii pentru prima transa insemnand 200 lei pe cap de bovina respectiv 15 lei pe cap de ovina/caprina;iar incepand de astazi 08.02.2010 se vor debloca fondurile de la minister pentru transa a doua in suma de 371/cap bovina respectiv 29/ovina/caprina.Din ce se stie la APIA in acest moment,toate platile trebuie sa ajunga la beneficiari pana la data de 15.02.2010. Pentru alte lamuriri...contactati-ma,si daca pot sa va ajut,cu mare drag. |
|
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Clasa "Junior"
|
Citat:
|