Comunitatea iubitorilor de animale
Vechi 06 septembrie 2006, 08:56   #16
mustang
Clasa "Veterani"

Data inscrierii: iulie 2006
Postari: 6,401
Implicit

Aloooooo baietii voi vreti sa inchida topic-ul sau ce?
Nu va place care-i treaba?
mustang e offline Vezi profilul utilizatorului mustang Vezi galeriile foto ale utilizatorului mustang Vezi grupurile utilizatorului mustang  
Vechi 06 septembrie 2006, 08:58   #17
mustang
Clasa "Veterani"

Implicit

Citat:
Original a fost postat de ovidiu_anton
mustang, mi se parea normal sa faceti alt topic, l-ai inceput pe acesta cu un mesaj care se vrea usor acid de parca era normal sa discutati despre cainii de oi la topicul de amstaff si clar nu e cazul
Nici gand!
Tocmai de aceea l-am si facut, ca sa nu mai fim off-topic prin alte parti si sa nu riscam sa fie acele topic-uri inchise din cauza noastra!
mustang e offline Vezi profilul utilizatorului mustang Vezi galeriile foto ale utilizatorului mustang Vezi grupurile utilizatorului mustang  
Vechi 06 septembrie 2006, 10:07   #18
Nesa
Clasa "Deschisa"

Data inscrierii: octombrie 2005
Postari: 840
Implicit Re: cainii de oi .......

Citat:
Original a fost postat de mustang
Deschid acest nou topic si sper din tot sufletul ca el nu va fi inchis motivandu-se (pueril) ca avem unul cu CRC, altul cu CRB, CRM, caucazian etc!
Propun sa discutam aici despre:
1- acesti caini in general
2- orice alte rase de caini ciobanesti care nu au un topic al lor (ex - centrasiaticul, mastiff tibetan, anatolian etc)
3- cainii de oi din Romania - asa cum se gasesc ei la stana (metisati ori ba)
4- comportament al acestor caini
5- practici ciobanesti legate de caini (ex- arsul in bot, taiatul cozii, cuparea urechii)
6- relatia acestor caini cu stapanii, familiile lor, turmele, marii pradatori etc
7- orice altceva va mai trece prin cap
8- postarea de poze, facute in excursii, cainilor de la stane

Am deschis acest topic deoarece si eu si altii am inceput uneori discutii interesante (referitoare la cainii de oi - fara a nominaliza o anume rasa) pe alte topic-uri si am fost nevoiti (sau opriti) sa incetam pt off-topic!
Mishto topic Mustang! Si inedit as spune =D/\

De cuparea cozii si a urechilor am auzit si stiu ca se practica si nu numai de catre ciobani, dar de arsul in bot nu!!!!! Asta ce vrea sa insemne si de ce se face? Care e explicatia si la ce foloseste in afara de a chinui cainele?

Cat despre instinctul de paza al turmei, care e realitatea? Este innascut la acesti caini sau se dobandeste? Eu de exemplu daca mi-as duce catelusa mea rasa CRM la o stana (si zau ca as fi tare curioasa sa fac asta ) cum s-ar comporta? Caci legende si basme am auzit destule...Nesa n-a vazut in viata ei (care numara 18 luni) nici o oaie, nici o turma, nici un cioban...si nici un lup sau urs... Ce zici Mustang, ar sti sa faca fata instinctual?
Nesa e offline Vezi profilul utilizatorului Nesa Vezi galeriile foto ale utilizatorului Nesa Vezi grupurile utilizatorului Nesa  
Vechi 06 septembrie 2006, 10:38   #19
Legea lui Mendel-escu
Clasa "Junior"

Legea lui Mendel-escu's Avatar

Data inscrierii: iunie 2004
Postari: 495
Implicit Re: cainii de oi .......

Citat:
Original a fost postat de Nesa

De cuparea cozii si a urechilor am auzit si stiu ca se practica si nu numai de catre ciobani, dar de arsul in bot nu!!!!! Asta ce vrea sa insemne si de ce se face? Care e explicatia si la ce foloseste in afara de a chinui cainele?

Cat despre instinctul de paza al turmei, care e realitatea? Este innascut la acesti caini sau se dobandeste? Eu de exemplu daca mi-as duce catelusa mea rasa CRM la o stana (si zau ca as fi tare curioasa sa fac asta ) cum s-ar comporta? Caci legende si basme am auzit destule...Nesa n-a vazut in viata ei (care numara 18 luni) nici o oaie, nici o turma, nici un cioban...si nici un lup sau urs... Ce zici Mustang, ar sti sa faca fata instinctual?
Arsul pe bot,nu in bot se practica cica pentru ,,imunizare'' impotriva jigodiei
Bineinteles ca nu foloseste la nimic.Dc Nesa are un temperament corect si din ce spui tu pe forum asa este,va face sigur paza din instinct.Evident ca nu va sari sa omoare ursul sau lupul pt. ca i-a spus ei un sef de club ca e singura rasa in stare sa lupte de la egal la egal cu fiarele padurii,dar sigur se va aseza pe locul cel mai inalt si va supraveghea imprejurimile cu ochi ,,de vultur".
Legea lui Mendel-escu e offline Vezi profilul utilizatorului Legea lui Mendel-escu Vezi galeriile foto ale utilizatorului Legea lui Mendel-escu Vezi grupurile utilizatorului Legea lui Mendel-escu  
Vechi 06 septembrie 2006, 11:04   #20
mustang
Clasa "Veterani"

Implicit

Bine ati venit domnule Mendel-escu!
Ne bucura nespus ta aici mai ales ca este una avizata!
Arsul IN bot - scuze - am vrut sa spun arsul pe bot (dar graba ........)!

Cateaua aia, daca-i de "neam" bun va face paza cu siguranta!
La prima vizita la stana, probabil se va uita la oi ca "vitelu' la poarta noua", iarasi probabil va fi usor intimidata de vreo mioara mai indrazneata (sau capra, ori vaca) ce va dori sa o impunga, asa sa vada pe cine are in fata!
Destul de repede insa se va obisnui cu toate si-si va intra in "mana"!
Cainii de oi pazesc turmele instinctiv, fara sa-i dreseze cineve pt slujba asta!
Vechi 06 septembrie 2006, 11:09   #21
kosmo
Clasa "Baby"

Data inscrierii: aprilie 2006
Postari: 24
Implicit

Eu n-am vazut pina acum caini de rasa la stana. Chiar sunt folositi mioritici si carpatini? Eu am vazut niste metisi si chiar unii de talie mijlocie-mica.
Nu prea sunt sigur ce inseamna CRB-Ciobanesc Romanesc Bleg?
Oricum e interesant topicul.
kosmo e offline Vezi profilul utilizatorului kosmo Vezi galeriile foto ale utilizatorului kosmo Vezi grupurile utilizatorului kosmo  
Vechi 06 septembrie 2006, 11:32   #22
Nesa
Clasa "Deschisa"

Implicit

Pe mine "arsul pe bot" chiar ma obsedeaza...chiar ajuta la imunizarea contra jigodiei?

Si o alta intrebare izvorata tot dintr-un mit care circula legat de ciobanestii de stana: e adevarat ca sunt si ei tunsi de catre ciobani odata cu oile? Daca da din ce motiv, doar ca sa scape ciobanii de povara toaletarii si a pieptanatului blanosilor ciobanesti?
Nesa e offline Vezi profilul utilizatorului Nesa Vezi galeriile foto ale utilizatorului Nesa Vezi grupurile utilizatorului Nesa  
Vechi 06 septembrie 2006, 11:35   #23
mustang
Clasa "Veterani"

Implicit

Am un cunoscut baci!
Asta are o practica aparte in ce priveste cainii de oi!
El are 4 da' caini nu gluma (un CRC, un CRB, un Corb si un metis - toti tip vechi, de oi!)!
Omu' ciobaneste dupa reguli vechi!
"Cumpara" mereu acelasi munte!
Angajeaza in fiecare primavara 4 ciobani (nu neaparat tot cei din anu' precedent) carora nu le permite sa-si aduca si cainii (din 2 motive - 1 -"ce ba astia i-mi strica "rasa" cu javrele lor" si 2 - "pai daca-i las sa-si aduca si cainii astia ii voi hrani pe ai lor mai mult decat pe ai mei si se vor prostii de foame")!
In primele zile din sezon imparte turmele pe categorii - turma de vaci (+ ciobanul "aferent"), turma de oi cu lapte (+ ....), turma de sterpe (+ ....) si un cioban ramane la stana sa ajute la treburi (taiatu' lemnelor, facutu' focu', carat apa etc)!
Baciul sta numai la stana si face branza (incheaga)!
La vremea mulsului toti sunt prezenti ca-i treaba grea si trebe' facuta repede!

Veti spune - bine metre' da' cainii de cine asculta, mai ales ca ciobanii se mai scimba de la an la an!

Tot in acele prime zile, baciu' da fiecarui cioban (celor 3) cate o bucata de mamaliga si-i pune sa cheme cate un caine (unu' chiama 2 - ala de la mioare, in general)!
Cainii stiu ca acela este ciobanu' cu care vor "umbla" vara aia!
Daca face "figuri" cainele si nu prea vrea sa asculte este certat de baci (de asta asculta toti cu sfintenie, el este cel ce i-a crescut si invatat acest obicei)!
La primejdie (urs, lup) sar toti, se grupeaza rapid si actioneaza!

Nu spun ca-i metoda clasica (nici nu este, numai eu stiu si alte cateva) dar este un mod de "dresaj" al cainilor de oi!

Apropo - baciu asta e' tare pretentios cand vine vorba' de caini!
Are 2 cam batrani si-i este tare frica sa nu-l "lase"!
Mai are si necazuri - anul trecut o scroafa i-a omorat 3 catei (din cateaua lui destul de batrana) negri ca pana corbului, in care-si pusese toata speranta!

Acum o asteapta pe a mea sa fete (da' montata de un caine "adevarat" - dulau strasnic) si sa cumpere unu' sau doi pui (ii place femele desi este jgarcit in aprecieri - asa sa nu mi-o iau in cap! )!
Vechi 06 septembrie 2006, 11:46   #24
mustang
Clasa "Veterani"

Implicit

Citat:
Original a fost postat de Nesa
Pe mine "arsul pe bot" chiar ma obsedeaza...chiar ajuta la imunizarea contra jigodiei?

Si o alta intrebare izvorata tot dintr-un mit care circula legat de ciobanestii de stana: e adevarat ca sunt si ei tunsi de catre ciobani odata cu oile? Daca da din ce motiv, doar ca sa scape ciobanii de povara toaletarii si a pieptanatului blanosilor ciobanesti?

Arsul pe bot se practica, inca, destul de des (nu poti in ruptu' capului sa le demonstrezi ca nu aceasta este metoda de a-i scapa de jigodie)!
Ciobanii nu piaptana si nu toaleteaza NICIODATA cainii!
Unii tund MIORITICII primavara odata cu oile (si bunul meu tundea mioriticii nostri vara)!
Altii fac "baie" cainilor odata cu oile!
Inainte de a urca la munte, dupa ce au fost tunse, oile sunt trecute printr-o "baie" (apa + niste substante - imi scapa acum numele lor) care are rolul de a ucide parazitii externi!
In aceeasi baie sunt ARUNCATI si cainii (de buna voie n-ar intra acolo nici morti)!
Vechi 06 septembrie 2006, 11:52   #25
mustang
Clasa "Veterani"

Implicit

Citat:
Original a fost postat de kosmo
Eu n-am vazut pina acum caini de rasa la stana. Chiar sunt folositi mioritici si carpatini? Eu am vazut niste metisi si chiar unii de talie mijlocie-mica.
Nu prea sunt sigur ce inseamna CRB-Ciobanesc Romanesc Bleg?
Oricum e interesant topicul.

La ce stane ai fost metre' de ai vazut cainii aia? la cele din zona de campie unde cauti cu lupa un dulau adevarat? la cele pe care mai nou le "fac" unii dornici de inavutire rapida (da' care dupa un an renunta pt ca asta-i munca grea si cu mestesug - vorba bunului meu - "de-ar face toate mustele miere ar fi si la coada iepii mele" (scuze))?

CRB inseamna - caine romanesc barbat (adica strasnic, viteaz, nienfricat)!
Vechi 06 septembrie 2006, 12:05   #26
Carmencat
Clasa "Veterani"

Carmencat's Avatar

Data inscrierii: octombrie 2002
Postari: 12,321
Implicit

Super topicul.

Da' ce mananca cainii aia de fapt? Ca banui ca nu ii tine numa' pe mamaliga??

Nici ca la Otto in meniu... pilaf cu carnitza de pui sau vita... da' parca nici numa' mamaliga...

Mai zi de viata reala a unui caine la oi. Eu tre' sa zic ca sunt nascuta si crescuta in Bucuresti, nu am pe nimeni la nici o "tara" asa ca e interesant, cel putin pentru mine...
Vechi 06 septembrie 2006, 12:17   #27
mustang
Clasa "Veterani"

Implicit

Eu sunt din punctul asta de vedere UN FERICIT!
Iubesc acesti caini si pot inca sta de vorba cu ciobani adevarati care au la picior un dulau parca din cartile de povesti!

Cainii astia mananca surprinzator de putin pt talia lor (a unora evident - nu sunt toti "ursi")!
Mamaliga, painea, zerul, branza (de burduf sau telemea) si uneori carne (de la unele animale - oi, miei, etc - ce mor pe munte) pe care ciobanii (cel putin in zona mea) o frig pe jar pt ca "nu trebuie sa miroase a oaie" (cum spun ei), carnea de cal (daca moare unul) o dau si nefripta!
Vechi 06 septembrie 2006, 12:29   #28
Carmencat
Clasa "Veterani"

Carmencat's Avatar

Data inscrierii: octombrie 2002
Postari: 12,321
Implicit

Interesant. Le dau carne de animale care mor asa... de bunavoie...? Si daca au fost bolnave?
De vaccinat ii vaccineaza? De faza cu arsu' pe bot ca asa se previne sau ii scapa de jigodie, stiam, se practica si prin alte locuri. Le explici degeaba ca jigodia e o boala bla-bla...
Cam cat traieste un ciobanesc care e efectiv la oi?
Vechi 06 septembrie 2006, 12:30   #29
mustang
Clasa "Veterani"

Implicit

Apropo Carmencat, nici ciobanii nu au un meniu foarte diversificat!
Ei papa in general lapte, branza, urda, smantana, lapte acru (nu iaurt Danone), jintita (un fel de iaurto-urdo-smantana), toate cu mamaliga (painea e' mai rara, de obicei la stana se duc saci cu malai)!
Daca te duci pe la vreo stana, cumpara niste rosii, castraveti, gogosari si du si ciobanilor!
Se vor bucura nespus si te vor rasplati (cu branza, ............ )!
Daca te lasa inima mai cumpara si niste tuica si du-le (da nu multa ca mai sunt si unii care o plac tare si apoi ...... )! Pt asta iti vor saruta si mana!

La stana intre caini si ciobani se naste o legatura care depaseste granitele relatiei clasice om-caine!
Uneori omu' doarme in bunda (cojoc lung din blana de oaie turcana) si la 5 m cainele!
Acolo haita formata din caini si oameni (si oi, vaci, cai - ei sunt membrii omega) nu este o notiune abstracta ci o realitate!
Vechi 06 septembrie 2006, 12:36   #30
Nesa
Clasa "Deschisa"

Implicit

Mustang, ne-ai cucerit pe multi cu topicul tau si stam si te ascultam cu gura cascata!

Uitati si descrierea unui caine de stana facuta de Sadoveanu intr-un fragment din "Baltagul":

(...) "Trei caini navalira cu zapaituri suparate. Deodata, cel mai mare, din mijloc se opri. Statura si ceilalti; apoi se razletira, latrand din lanturi. Cel din mijloc statea neclintit si atintit. Era un dulau sur si flocos, cu urechile si cu coada scurtate, dupa moda din munte a ciobanilor" (...)
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Advertisement

Animall.ro
Topic Inchis

Momentan 1 utilizator(i) vizualizeaza Topicul (0 membri si 1 vizitatori)

Thread Tools
Moduri de Afisare

Reguli de Postare
Nu poti posta topicuri noi
Nu poti posta raspunsuri
Nu poti posta atasamente
Nu poti edita postarile

BB code is On
Smilies sunt On
[IMG] code este On
HTML code este Off
Forum Jump