Cainii – de la inceputuri pana in prezent

Originile cainelui domestic au inceput cu mii de ani in urma, o data cu imblanzirea si domesticirea catelului (Canis lupus familiaris) ce se trage din lupul gri (Canis lupus).
Cainii, la inceput, au fost o sursa de hrana pentru oameni, iar blana lor a fost vesmantul oamenilor pe timp friguros. Ulterior, acum numitii “cei mai buni prieteni ai omului” au devenit caini de paza, pastrandu-si acest titlu chiar si pana in ziua de azi.


Istoria cainilor


Oamenii au domesticit cainii cu aproximativ 20.000 de ani in urma, tocmai de aceea nu exista studii si date precise despre aparitia si originile acestor animale.


Se presupune ca, initial, s-au capturat lupi, fiind crescuti in captivitate si imblanziti. Dupa multe generatii au aparut diferite rase de caini, printre care caini de vanatoare, de paza sau caini de turma.


Desi, cele mai moderne rase de caini au aparut in urma cu 100 de ani si cateva rase prin anii 1700, aceste rase generale de caini – de vanatoare, de paza, de turma, au fost descoperite cu mii de ani in urma.


Cainii se afla pe Pamant de mii de ani si potrivit studiilor si descoperirilor arheologice de oase si schelete din anii preistoriei, acestia au fost probabil primele animale domesticite.


Cum au aparut cainii?


Exista o multime de teorii despre originile cainilor. De exemplu, unii oameni spun ca aceste animale se trag din lupi si au fost antrenati sa vaneze, ori ca de fapt cainii au aparut prin imperecherea lupilor cu sacalii, in timp ce altii contrazic ambele pareri spunand ca de fapt cainii nu sunt nici lupi, nici sacali, ci ca se trag din alte specii foarte vechi.


Cea mai probabila teorie dintre acestea trei este cea conform careia cainii se trag din lupi, dar sunt atatea rase diferite de caini, incat este dificil sa ne imaginam cum au avut cu totii aceleasi inceputuri si aceleasi origini.


Se spune ca primele animale domesticite si crescute de oameni ca fiind o sursa de hrana au fost cainii, in locul vacilor, oilor, porcilor si a altor animale pe care le crestem sau le consumam in zilele noastre.


De altfel, inca mai exista anumite comunitati unde cainele este o sursa de hrana, deci tindem sa credem ca acest lucru este adevarat.


Cum a devenit cainele … caine?


Dar cum s-a schimbat cainele in timp? Nu stim exact cum a aparut, deci ne este dificil sa aflam.


Cainii sunt animale carnivore, cu dinti puternici, ascutiti, speciali pentru a putea mesteca prada, pentru a musca sau felia carnea ori pentru a roade oase.


Desi multi dintre noi ne hranim cainii cu mancare speciala pentru caini, fie din conserve, fie din pachete speciale, multor rase, daca au ocazia, le place sa vaneze si multi caini cauta in gunoi.


In prezent inca mai exista caini salbatici despre care noi stim ca sunt animale ce traiesc in haita. Chiar si cainii domesticiti pot deveni salbatici si pot forma haite, traind impreuna sub conducerea unuia sau mai multor lideri, purtandu-si singuri de grija.


Conformandu-se cu regulile din haita, cainii au invatat sa se descurce singuri, de aceea probabil au aparut atatea rase de vanatoare.


De-a lungul anilor multe rase de caini au fost dezvoltate de oameni, adesea cu scopuri precise – caini de vanatoare sau caini de turma. De exemplu, Ciobanescul sau Collie-ul sunt caini de cireada foarte inteligenti si agili. In prezent, singurul caine de cireada din lume este Ciobanescul Australian (Australian Cattle Dog), un caine interesant, considerat o curiozitate pentru multi.


Utilitatea cainilor in prezent


Foarte multe rase de caini au o utilitate precisa in aceasta lume, pe langa cea de caine de paza, de vanatoare sau de cireada.


De exemplu, in ciuda tuturor inventiilor moderne de transport, Husky sunt inca folositi in regiunile din Arctica si Antarctica pentru a trage saniile. De asemenea, cainii inteligenti sunt folositi fie de politie, devenind caini “politisti”, fie sunt caini de ajutor pentru orbi. Intre acesti caini care servesc omului si intre cei salbatici, din haita, este o diferenta ca de la cer la pamant.


Evolutia cainilor domestici de la caini de haita sau a lupilor este un miracol.


Daca va uitati la diferitele rase de caini, veti vedea ca multe dintre cele care, initial, au fost caini de vanatoare sau “politisti” sunt in prezent caini de familie, tinuti in casa, dresati si sociabili.

Articole

Topul raselor de caini pentru familii

Topul raselor de caini pentru familii

Atunci cand simti ca este timpul sa aduci un caine in familia ta sau atunci cand in cele din urma ai cedat la insistentele copiilor tai, alegeti rasa potrivita pentru tine si familia ta. Dar, cu atat de multe rase disponibile, car...

Ar trebui pedepsite animalele cand ataca oamenii?

Ar trebui pedepsite animalele cand ataca oamenii?

Aceste cazuri sunt intalnite si la gradinile zoologice, unde exista animale salbatice, dar si in cazul animalelor de casa, care ar trebui sa ne fie prietene. Ne punem deseori problema: cum trebuie sa reactionam, in cazul unui anim...

Program Bucharest Pet Exhibition (27 feb - 1 mar)

Program Bucharest Pet Exhibition (27 feb - 1 mar)

A inceput prima editie BUCHAREST PET EXHIBITION! Timp de 3 zile va invitam sa vizitati primul eveniment din Romania care aduce sub acelasi acoperis trei expozitii nationale si internationale de animale, cu jurizare: expozitie nati...

Totul despre sistemul reproducator al catelei

Totul despre sistemul reproducator al catelei

Unde este localizat tractul reproducator al catelei? Organele reproducatoare sunt localizate in abdomen, in timp ce glandele mamare sunt situate sub forma a doua randuri de-a lungul lateralelor abdomenului, de-o parte si de alta a...

Cainii sunt traumatizati ca niste copii, daca sunt lasati singuri

Cainii sunt traumatizati ca niste copii, daca sunt lasati singuri

Cercetatorii de la Universitatea din Bristol au studiat comportamentul animalelor timp de 25 de ani si arata ca abandonul de catre stapan reprezinta o criza reala si continua pentru caini. Daca unii caini stau linistiti pe un foto...

Recomandari

Sondaj

Ti-ai inmormanta animalutul iubit in stanca,pe munte?