Care este culoarea limbii la un caine sanatos? Ce se intampla daca limba cainelui isi schimba culoarea ?

Limba este una dintre cele mai importante părți ale anatomiei câinelui și este esențială pentru funcțiile vitale ale animalului. Este un organ compus din diverși mușchi care se mișcă în trei direcții, ceea ce îi conferă o mare mobilitate, făcând posibile multe funcții.

Indicator al sănătații animalului

Culoarea limbii câinelui este un indicator al stării de sănătate . Culoarea normală este roz, deși unele rase precum Chow Chow au o culoare albăstruie sau unii câini o pot avea roz cu zone de pigmentare întunecată, indiferent dacă este în normal și nu indică nicio patologie.

În cazul în care limba câinelui nostru devine palidă, foarte roșie, albăstruie, galbenă sau maronie, trebuie consultat de medicul veterinar cât mai curând posibil, deoarece ar putea fi un simptom de anemie, sângerare internă, lipsă de oxigen, probleme hepatice ., etc.

Am discutat cu Domnul Ciobotaru Ionel Cezar, medic veterinar in Bucuresti si proprietar al clinicii Westernvet ce ofera servicii veterinare in tot judetul Ilfov , care ne-a enumerat cateva din principalele probleme ce pot fii cauza unui astfel de simptom.

Culoarea limbii la câini

Culoarea limbii și a gingiilor câinilor ne oferă informații despre starea circulației sângelui , deci este foarte important să știm ce înseamnă fiecare culoare. 

Limba roz: câinele este sanatos

La fel ca la oameni, limba roz la câini este un semn că câinele este în stare bună. Nu-ți face griji. Unele rase au marcaje negre sau albăstrui, dar este o manifestare formală dobândită de la părinți.

Prin urmare, dacă câinele dvs. are o limbă roz, tot ce trebuie să faceți este să vă bucurați de compania lui și să continuați să aveți grijă de el.

Galbenă sau albă

Dacă observați că limba câinelui dvs. devine palid sau albicios, atunci aceasta ar putea fi o problemă, cum ar fi anemie, leucemie, otrăvire, sângerare internă sau boală legată de mușcătura de căpușă sau alt parazit.

În orice caz, limba albă la câini înseamnă o scădere a numărului de celule roșii din sânge , deci este esențial să mergeți imediat la veterinar.

Limba mov

Cu excepția cazului în care câinele dvs. este o rasă cu limba albăstruie, acest simptom indică faptul că animalul suferă de deficit de oxigen sau cianoză .

Acest semn este de obicei legat de bolile cardiace și respiratorii , deci este foarte important să mergeți la medicul veterinar pentru a putea diagnostica problema imediat.

În cazurile severe, câinele se poate prăbuși, iar limba și gingiile pot deveni gri. De asemenea, limba va fi rece.

Limba Roșie

Nu întotdeauna câinele care are limba roșie suferă de cancer , dar este unul dintre cele mai frecvente simptome ale melanomului . Mergeți imediat la veterinar, astfel încât diagnosticul să poată fi pus imediat.

Pe măsură ce boala progresează, limba câinelui va crește în volum datorită evoluției celulelor canceroase.

O limbă sănătoasă va fi în general roz (cu posibile pete negre plate) și va fi umedă . Cel mai important lucru este să verificați periodic gura câinelui și să verificați modificările respirației, precum și culoarea și textura dinților.

Daca credeti ca animalutul dvs. este afectat de una dintre bolile enumarate, nu ezitati sa mergeti la un medic pentru o consultatie veterinara de specialitate.

Articole

Cum combati cresterea in greutate a cainelui in timpul iernii

Cum combati cresterea in greutate a cainelui in timpul iernii

Reducerea activitatii fizice, incetinirea metabolismului si consumul de alimente grase si grele sunt cativa dintre factorii care favorizeaza acumularea de kilograme in plus pe durata sezonului rece. Exista totusi cateva masuri car...

Intoxicatia cu antigel

Intoxicatia cu antigel

Intoxicatia cu etilenglicol este o afectiune care pune in pericol viata animalutului afectat. Toxicoza cu etilenglicol este un tip de otravire care se produce dupa ingestia de antigel sau alte lichide ce contin ingredientul etilen...

PETA omoara peste 2.000 de animale anual

PETA omoara peste 2.000 de animale anual

In anul 2009, PETA a omorat nu mai putin de 97 % din numarul animalelor aflate in grija ei! PETA - People for the Ethical Treatment of Animals (Oameni pentru Tratarea Etica a Animalelor) a stabilit un record in ceea ce priveste nu...

Cum ameliorezi durerile artritice ale cainelui tau in timpul iernii

Cum ameliorezi durerile artritice ale cainelui tau in timpul iernii

Specialistii nu au reusit sa descopere cauzele exacte ale accentuarii durerilor artritice pe timp de iarna, insa iti propun o serie de masuri pe care le poti lua pentru a asigura confortul patrupedului pana la venirea primaverii. ...

Topul cainilor iesiti din comun

Topul cainilor iesiti din comun

Cei mai multi oameni sunt familiarizati cu diferite rase de caini. Chow-chow, Dalmatian, Basset si chiar cutatul Shar-Pei sunt specimene cunoscute. American Kennel Club recunoaste peste 150 de rase diferite de caini, dar aveti ide...

Recomandari

Sondaj

Ce animal de companie aveti?