Cate cuvinte stie un border collie? Aproape 1.000!

Te-ai intrebat vreodata cat de multe intelege catelul tau din lumea din jur? Daca ti se pare ca ai in casa un animal extrem de inteligent, cel mai probabil nu te inseli. Se pare ca un catel din rasa border collie reuseste sa dinstinga intre numele a peste o mie de obiecte si poate sa retina ordinea in care trebuie sa le aduca stapanului.

Cercetarile realizate de specialistii de la colegiul Wofford, din Statele Unite, s-au bazat pe un alt studiu facut din Germania, care arata ca un catel poate retine numele a cateva sute de obiecte. Cu toate acestea ramasesera insa unele intrebari legate de cat de multe intelege cainele si daca acesta percepe substantivele ca fiind numele obiectului sau pur si simplu o comanda de a aduce obiectul respectiv.

Cercetatorii John Pilley si Alliston Reid s-au straduit sa afle exact cat de mare poate deveni vocabularul unui caine, daca este dresat si ce inteleg acestia din limbajul uman. Acestia au reusit sa-l invete pe Chaser, catelul lor border collie, numele a 1.022 de obiecte in trei ani. Mai mult, se pare ca dupa aceasta perioada de antrenament catelul invata in continuare si alte cuvinte, insa s-au oprit pentru ca nu mai aveau timp sa continue experimentul.

Catelul a invatat nume de substantive, iar dovada a fost prezentata in conditii atent controlate: Chaser isi amintea numele obiectelor mai bine decat stapanii. Experimentul a demonstrat ca acest catel putea sa diferentieze intre obiecte, intelegea vocabularul uman si putea corela stimulii auditivi cu cei vizuali.

Un alt experiment a demonstrat ca Chaser intelege ca ceea ce i se spune este un cuvant, un nume de obiect, si nu doar o comanda de a aduce ceva. Cercetatorii au facut teste, amestecand comenzile cu substantivele si au constatat ca, desi nu era dresat in acest sens, Chaser a avut un comportament corect in ambele cazuri. Cainele intelege ca numele unui obiect este diferit de comanda de a aduce acel obiect.

Insa cercetatorii nu s-au oprit aici si au demonstrat ca Chaser intelege si numele categoriilor de obiecte si ca le diferentiaza de numele obiectelor in sine. Catelul a inteles ca "jucarie" se refera la cele 1.022 de obiecte cu care are voie sa se joace, fiecare avand propriul sau nume. Chaser a reusit chiar sa isi dea seama ca unele obiecte pot intra in mai multe categorii si a retinut cate trei categorii pentru fiecare obiect (jucarie, minge, cerc de joaca).

Fiecare dintre experimente a testat capacitatea cainelui de a invata asociativ, iar un ultim studiu a aratat ca Chaser poate invata chiar si prin excluziune: mai precis, prin excluderea unui obiect din categoria de nume invatate deja. Cu toate acestea, retinerea acestor cuvinte excluse se facea pe termen scurt, o problema des intalnita si la copiii mici.

"Studiile sunt importante pentru ca demonstreaza ca si cainii, ca si copiii, pot dezvolta un vocabular extins si pot intelege ca unele cuvinte reprezinta obiecte individuale si ca alte cuvinte reprezinta categorii de obiecte, indiferent ce se se cere a se face cu obiectele respective". Cercetarile continua, pentru a se afla daca si alte rase de caini pot invata atat de multe cuvinte.

Articole

Cainii si pisicile se mentin cu yoga

Cainii si pisicile se mentin cu yoga

Pentru mai multe imagini intrati in Galeria Foto .   Alejandra Borris, o instructoare de yoga si sotul sau, Dan Borris, fotograf, au hotarat sa faca un calendar cu caini si pisici care practica yoga. “La inceput, a fost un lucru a...

De cati caini e nevoie pentru a se schimba un bec?

De cati caini e nevoie pentru a se schimba un bec?

GOLDEN RETRIEVER Soarele straluceste, ziua abia a inceput, avem toata viata in fata, iar tu stai in casa, facandu-ti griji de un bec ars? Hai afara, la joaca! LABRADOR Oh, eu, eu! Eu vreau sa schimb becul! Te roooog, lasa-ma pe mi...

Dezvata-ti cainele sa sape gropi

Dezvata-ti cainele sa sape gropi

Anumitor caini doar le place sa sape, altor caini doar le place sa se arunce la pamant si sa se murdareasca sapand si sapand. In acest timp, stapanii lor nu pot face nimic altceva decat sa priveasca cum gradina lor incepe sa arate...

Topul raselor de caini pentru persoanele cu alergii

Topul raselor de caini pentru persoanele cu alergii

Pentru multe persoane, cainii sunt companioni loiali si devin adesea membri ai familiei in adevaratul sens al cuvantului. Pentru acestia, viata fara un caine este lipsita de sens. Dar ce va faceti in situatia in care dragostea pen...

Giardia la caini

Giardia la caini

Prezentare generala Giardia „traieste” la nivelul tractului intestinal si infectia poate fi asimptomatica sau poate produce simptome gastrointestinale. Protozoarul Giardia apare in doua forme. Forma activa (mobila) care traieste s...

Recomandari

Sondaj

Perus sau Nimfa??