Cate cuvinte stie un border collie? Aproape 1.000!

Te-ai intrebat vreodata cat de multe intelege catelul tau din lumea din jur? Daca ti se pare ca ai in casa un animal extrem de inteligent, cel mai probabil nu te inseli. Se pare ca un catel din rasa border collie reuseste sa dinstinga intre numele a peste o mie de obiecte si poate sa retina ordinea in care trebuie sa le aduca stapanului.

Cercetarile realizate de specialistii de la colegiul Wofford, din Statele Unite, s-au bazat pe un alt studiu facut din Germania, care arata ca un catel poate retine numele a cateva sute de obiecte. Cu toate acestea ramasesera insa unele intrebari legate de cat de multe intelege cainele si daca acesta percepe substantivele ca fiind numele obiectului sau pur si simplu o comanda de a aduce obiectul respectiv.

Cercetatorii John Pilley si Alliston Reid s-au straduit sa afle exact cat de mare poate deveni vocabularul unui caine, daca este dresat si ce inteleg acestia din limbajul uman. Acestia au reusit sa-l invete pe Chaser, catelul lor border collie, numele a 1.022 de obiecte in trei ani. Mai mult, se pare ca dupa aceasta perioada de antrenament catelul invata in continuare si alte cuvinte, insa s-au oprit pentru ca nu mai aveau timp sa continue experimentul.

Catelul a invatat nume de substantive, iar dovada a fost prezentata in conditii atent controlate: Chaser isi amintea numele obiectelor mai bine decat stapanii. Experimentul a demonstrat ca acest catel putea sa diferentieze intre obiecte, intelegea vocabularul uman si putea corela stimulii auditivi cu cei vizuali.

Un alt experiment a demonstrat ca Chaser intelege ca ceea ce i se spune este un cuvant, un nume de obiect, si nu doar o comanda de a aduce ceva. Cercetatorii au facut teste, amestecand comenzile cu substantivele si au constatat ca, desi nu era dresat in acest sens, Chaser a avut un comportament corect in ambele cazuri. Cainele intelege ca numele unui obiect este diferit de comanda de a aduce acel obiect.

Insa cercetatorii nu s-au oprit aici si au demonstrat ca Chaser intelege si numele categoriilor de obiecte si ca le diferentiaza de numele obiectelor in sine. Catelul a inteles ca "jucarie" se refera la cele 1.022 de obiecte cu care are voie sa se joace, fiecare avand propriul sau nume. Chaser a reusit chiar sa isi dea seama ca unele obiecte pot intra in mai multe categorii si a retinut cate trei categorii pentru fiecare obiect (jucarie, minge, cerc de joaca).

Fiecare dintre experimente a testat capacitatea cainelui de a invata asociativ, iar un ultim studiu a aratat ca Chaser poate invata chiar si prin excluziune: mai precis, prin excluderea unui obiect din categoria de nume invatate deja. Cu toate acestea, retinerea acestor cuvinte excluse se facea pe termen scurt, o problema des intalnita si la copiii mici.

"Studiile sunt importante pentru ca demonstreaza ca si cainii, ca si copiii, pot dezvolta un vocabular extins si pot intelege ca unele cuvinte reprezinta obiecte individuale si ca alte cuvinte reprezinta categorii de obiecte, indiferent ce se se cere a se face cu obiectele respective". Cercetarile continua, pentru a se afla daca si alte rase de caini pot invata atat de multe cuvinte.

Articole

Cum ingrijim labutele cateilor?

Cum ingrijim labutele cateilor?

De ce e atat de important sa avem grija de labutele cainelui? In primul rand, pentru ca acestea sunt sensibile: orice accidentare sau problema poate face ca micutul sa nu mai vrea sa iasa afara sau sa se plimbe la fel de mult. Lip...

Baia antiparazitara - Cum sa ii faci catelului o baie impotriva parazitilor

Baia antiparazitara - Cum sa ii faci catelului o baie impotriva parazitilor

Cum se face baia antiparazitara? Pentru a avea rezultate optime va trebui sa intrebati medicul veterinar ce sampon antiparazitar va recomanda ca fiind bun si adresat cainelui sau pisicii voastre. Cititi cu atentie instructiunile s...

Zambiti, va rog!

Zambiti, va rog!

Pentru mai multe poze intrati in Galeria Foto . Cu totii stim ca animalele au sentimente, unele dintre ele suferind deseori de depresie si anxietate. Dar pot ele zambi? Noi am gasit dovada! 41 de poze va vor asigura ca la animale ...

De ce sa-ti iei un pudel?

De ce sa-ti iei un pudel?

Pudelul este deseori considerat un caine "cu fite", plin de el si pretentios. Insa stapanii de pudeli stiu ca, pe langa atitudinea mandra, pudelul are cateva atuuri care il fac un caine extrem de agreabil: este bland, extrem de af...

Artrita la caini

Artrita la caini

Unele forme ale artritei pot fi usor ameliorate prin utlizarea unor medicamentele speciale, insa in situatii complicate, tratarea acestei afectiuni necesita timp si dedicare din partea ta. Artrita la caini reprezinta o inflamatie ...

Recomandari

Sondaj

Cum ati sa fie animalul vostru de companie!