Ce alimente trebuie sa eviti sa dai cainelui

Iata cateva atentionari si sugestii de care ar fi indicat sa tineti cont in alimentatia cainelui:


1. Trebuie sa intelegeti ca, desiunanumit alimentestenon-toxic pentru voi, acest lucrunuinseamna caestenon-toxic si pentru cainelevostru.Asadar, anumite alimentecare nu producnici un rauoamenilor potfiletalein cazulcainilor.2. Familiarizati-vacu vicile alimentareumane:


a. Ciocolata contineteobromina(un derivat al metilxantinei).Aceasta poate provocalacaine: varsaturi,diaree,gafaialaexcesiva,urinatfrecvent,sete,convulsii,hiperactivitate, ritmcardiacanormalsi, posibil,sa moara.Efectele negativedepind de doza,talia cainelui sitipuldeciocolata.Celemai periculoase tipurideciocolatasuntciocolata neagra,ciocolata de casa sipudrade cacao.Ciocolata albanuestepericuloasa,desigrasimea sizaharulnusuntbunepentrucainele vostru.b. Cafeina/cafeauanecesitaaceleasi masuri de precautiecasi in cazulciocolatei.


c. Berea cualcool, lichiorul, vinul,produsele alimentare care continalcool-pot ucidecainele.Alcoolulesteundepresivsiincetinestefunctionareaficatuluisicreieruluila felca in cazul oamenilor.Cu cat cainele este mai mic,cu atat efectul este mai mare si mai periculos.Este nevoie demult mai putinalcool in cazul unui caine pentru aproduce leziuni ale organelorvitale.Ocantitate micadealcoolpoateprovocavarsaturi,diaree,depresie a sistemuluinervos central,probleme de coordonare,dificultati derespiratie,coma,sichiarmoartea.d. Ceapa, usturoiulsiarpagicul, intoate formele(uscate,crude, fierte)contintiosulfat,carepoateiritasistemulgastro-intestinalalcainelui.O dozadestul demare(600-800grame),la o singura masasauimpartitade-a lungul acatevazilepot deteriora celulelerosii din sange(anemiehemolitica).


e. Nucile de Macadamia(crude sauprajite,precum siuntulde Macadamia)continotoxinanecunoscutacarepoatecauza dificultatilocomotorii:slabiciune,gafait,tremursi umflarea membrelor. Sunt folosite de obiceiinfursecuri si prajituri,asa ca fiti atenti la ceea ce dati cainelui.


f. Struguriisi stafidele-potducelainsuficienta renala. Pana acum nu s-a aflat cesubstantadinstruguriprovoacaaceasta afectiune.Fiti atenti lastafide - de cele mai multe ori le gasiti intorturisi prajituri sau fursecuri.g. Avocado-persinape care o contine poateprovocavarsaturi,diareesi, uneori,congestiainimii.


h. Drojdia folosita la aluat - in stare cruda, inainte deci de preparare. Drojdiapoatecontinuasa creascainstomaculcainelui si determina balonarea dureroasa,gazesichiarruptura deintestinesau de stomac.


i. Carne si oua crudesau insuficient gatite.Desiexistacontroverse in jurulrolului carnii crudein dietaunui caine,studiile au aratat ca, in ciuda parerii generale,carnea crudaareoprobabilitate mai marede a purtabacterii daunatoaredecatdaca este fiartasau pregatita ca mancare pentru caine. Casi in cazul oamenilor,trebuie luate masuri de precautie inpregatirea carnii crudesia oualor pentru aevita posibilitateadecontaminarecubacterii ca Salmonella siE.coli.Oualecrude contino enzima(avidin),carepoateducelaprobleme de pielesiblanalacaine.


j. Lapte-din cauza lipseidelactaza,consumulpoate ducelabalonare,gaze,diareesialteprobleme digestive.


k. Xilitol- consumul poateducelainsuficienta hepatica, prinsupra-eliberaredeinsulina,varsaturi,letargiesipierdereacoordonarii.Nu dureaza mult (cateva zile)pana la primele semne deinsuficienta hepatica.Aceasta substantase gasesteintr-ogamalarga de produse,cum ar fi: bomboanele, guma de mestecat,pasta de dinti siprodusele de patiserie.


l. Oaselepotprovocasufocare,sause pot spargein bucatiascutitecare se depun intractuldigestiv. Oferiti-le oase mari, cu maduva, care suntmai putin probabil sa se desprinda in ace sauoase din nailon/piele de vitaoasecarenecesita sa fie roase intr-o perioada mai lunga de timp.


m. Somonulsipastravulauadeseaunparazitcare nu moare nici daca pestele este gatit.Estein regula pentruom,darpoate afectacainii.


n. Suncaeste un aliment nerecomandat sipoate devenifatalpentruanumite rase(de exemplu,Terrier),de aceeanuar trebui data la oricecaine.Oaselecu suncasunt similare.


3. Atentia laoasele de pui - se pot bloca incerul gurii.


4. Verificaticu atentie alimentele pe care leimpartiti cu cainele.Multedintreingredientele enumerate mai sus se regasesc in fursecuri, paine,prajituri,conserve sialte alimente procesate.Estefoarte importantsafiti atenti la ce hrana ii dati animalului vostru de companie, astfelincat sa putetievitaacestealimente-problema.


5. Asigurati-va caii oferiti caineluiodieta sanatoasa si echilibrata. Alegetiprodusele alimentareadecvate rasei de cainepe care o detineti si facetivizite regulate la veterinarpentru a va asiguraca este in cea mai bunaforma.


6. Contactatimedicul veterinarimediatce observatisemne deslabiciune, otravire,lipsadecoordonare, letargie, spume la gurasauoricealtcomportament neobisnuitdupaconsumareaoricaruiadintreaceste alimente.Intarzierea poatefifatala, asa ca nu ezitati.


7. Nu lasacainelesa manancegunoi sau din gunoi. Acest lucru il poate infectasauotravi.


Sursa: wikihow.com

Articole

Etana, catelusa care a dat nastere la 17 pui

Etana, catelusa care a dat nastere la 17 pui

Stapana catelusei, care a vegheat ca nasterea sa aiba loc in cele mai bune conditii este, evident, in al noulea cer, pentru ca de obicei cand catelusele nasc un numar foarte mare de pui, cativa nu supravietuiesc. Insa numarul de c...

De ce sapa cainii?

De ce sapa cainii?

Pe principiul fiecare cu pasiunea lui – unui caine ii place simpla activitate de a sapa gropi, altuia ii place sa se tranteasca pe pamant si sa se murdareasca sapand si sapand. In acest timp, stapanii nu pot face nimic altceva dec...

Noua catelusi de Saint-Bernard, expusi la un muzeu din Elvetia

Noua catelusi de Saint-Bernard, expusi la un muzeu din Elvetia

Asa s-a intamplat cu noua catelusi din aceasta rasa, patru fetite si cinci baieti, care s-au nascut inainte de Craciun, in orasul Martigny. Mama lor, Ivoire, face parte din programul de breeding al muzeului care cuprinde numai cat...

A venit vara! Cum ferim cainele de caldura?

A venit vara! Cum ferim cainele de caldura?

A venit vremea frumoasa, iar pentru proprietarii de caini este anotimpul ideal pentru plimbarile zilnice cu cel mai bun prieten. Insa caldura le poate da de furca micilor nostri prieteni imblanati, motiv pentru care e cazul sa ne ...

Vaccinarea ABC-ul ingrijirii (continuare 2)

Vaccinarea ABC-ul ingrijirii (continuare 2)

Partea a III-a Rapel la vaccinare In trecut, vaccinurile se faceau cu rapel la un an dupa vaccinarea initiala a puiului.Astazi, veterinarii reevalueaza schema de vaccinare. In 1989, Asociatia Medicilor Veterinari din America(AVMA)...

Recomandari

Sondaj

Ce parere ai despre gradinile zoo?