Ce este lavajul gastric?

Lavajul gastric este un termen medical care face referire la o procedura de „evacuare a stomacului”. Aceasta consta in plasarea unui tub la nivelul cavitatii bucale, tub care va trece prin esofag pana in stomac, astfel incat continutul gastric sa poata fi evacuat la exterior. In general, apa este pompata in interiorul stomacului cu rolul de a-l curata (spala).

Aceasta tehnica de testare poate fi utilizata pentru a decomprima un stomac destins din cauza unei dilatatii postprandiale (in special la cainii lacomi) sau din cauza unei balonari (aparute in urma torsionarii stomacului). De asemenea, aceasta procedura este frecvent utilizata pentru a evacua continutul stomacal dupa ingestia unui corp sau al unei substante toxice. Astfel, eliminandu-se toxinele de la nivelul stomacului se previne absorbtia ulterioara a acestora si, in consecinta, potentialele lor efecte nocive.

Cum se efectueaza un lavaj gastric?

Dupa ce animalutul este pus sub anestezie generala, un tub endotraheal (de intubatie) este plasat in trahee. De regula, lavajul gastric este realizat prin introducerea atenta si delicata a unui tub flexibil din material de plastic la nivelul cavitatii bucale, prin esofag pana in stomac.

O mica pompa manuala este adesea utilizata pentru a facilita pomparea apei in stomac dupa care continutului stomacal i se permite sa iasa retrograd din stomac – prin intermediul tubului – si apoi din organism. Aceasta procedura de „evacuare” sau de „spalare” a stomacului este repetata de cateva ori, de regula, pana cand toate alimentele si toxinele sunt inlaturate (atunci cand apa iese curata la exterior).

Ocazional, din fluidul evacuat din stomac se pot efectua diferite analize. In multe cazuri, poate fi destul de dificil de determinat componentele continutului stomacal, iar analizele de laborator pot fi costisitoare si de cele mai multe ori irosesc un timp pretios.

Lavajul gastric este dureros?

Avand in vedere ca procedura se efectueaza sub anestezie, lavajul gastric nu este insotit de durere. Nu este necesara efectuarea vreunei incizii, astfel ca nu exista nici o durere dupa terminarea procedurii. Un oarecare disconfort poate aparea din cauza plasarii temporare a tubului de intubatie, dar intensitatea acestuia variaza de la un individ la altul.

Sunt necesare sedarea sau anestezierea pacientului?


Anestezia generala este necesara pentru efectuarea lavajului gastric. Aceasta va induce o stare de inconstienta a animalutului, o relaxare musculara si va controla in totalitate durerea. Animalutul poate primi un medicament analgezic-sedativ inainte de administrarea anestezicului propriu-zis pentru a-l ajuta sa se relaxeze, o cantitate redusa de anestezic intravenos pentru a-i permite medicului veterinar sa plaseze un tub de intubatie in trahee si mai apoi anestezicul gazos (anestezie inhalatorie).

Daca vedeti ca animalutul are probleme stomacale sau ca a inghitit ori inhalat substante toxice, nu ezitati sa il duceti la veterinar, poate are nevoie de un lavaj gastric, care ii va reda sanatatea si starea de bine.

Articole

La PetExpo, animalutele au fost in centrul atentiei

La PetExpo, animalutele au fost in centrul atentiei

10 000 de vizitatori au avut ocazia sa admire expozitia de acvaristica, porcusori de Guineea, iepuri, pasari, caini, pisici si animale exotice. Cei care nu s-au multumit doar cu admiratul, au cumparat un animal ori au adoptat pisi...

Animale.ro pleaca la World Dog Show 2009!

Animale.ro pleaca la World Dog Show 2009!

Cea mai mare expozitie canina din istoria FCI (Federatia Chinologica Internationala) va avea loc intre 8 si 11 octombrie in inima Europei, mai exact in Bratislava. La campionatul mondial din Slovacia vor participa peste 35.000 de ...

Cum tratam afectiunile de piele la caine?

Cum tratam afectiunile de piele la caine?

Un caine care sufera de o problema a pielii va fi de multe ori ocolit de musafiri si de oricine il intalneste, iar stapanul poate fi acuzat de neglijenta, daca nu trateaza problema. Tratamentul difera in functie de problema de car...

Sterilizare gratuita pentru maidanezi

Sterilizare gratuita pentru maidanezi

Asociatia Cutu, cutu, Asociatia GIA (Group Initiative for Animals), Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Caleidoscop si Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan din cadrul Primariei Generale a Capitalei au partici...

Etana, catelusa care a dat nastere la 17 pui

Etana, catelusa care a dat nastere la 17 pui

Stapana catelusei, care a vegheat ca nasterea sa aiba loc in cele mai bune conditii este, evident, in al noulea cer, pentru ca de obicei cand catelusele nasc un numar foarte mare de pui, cativa nu supravietuiesc. Insa numarul de c...

Recomandari

Sondaj

nu stiu daca e corcitura sau nu...