Ce necesitati are un catel in varsta de 12 luni

Catelul vostru in varsta de 12 luni are nevoie de anumite lucruri pentru a se mentine sanatos! Urmatoarea este o lista cu lucrurile recomandate pentru intretinerea starii de sanatate a unui catel in varsta de 12 luni, lista ce include sfaturi si recomandari cu privire la deparazitari, prevenirea viermelui cardiac (Dirofilaria), controlul purecilor si al capuselor, sterilizare si nutritie.

Nevoile catelului de 12 luni

 

Vaccinuri – Cateii in varsta de 12 luni ar trebui sa aiba efectuata intreaga grila de vaccinare care se efectueaza in primul an de viata si ar trebui sa fie pregatiti pentru rapelul anual. Daca catelusul vostru nu a beneficiat de niciunul dintre aceste seturi de vaccinuri, el va avea nevoie de doua seturi administrate la interval de 3-4 saptamani unul de altul si un vaccin antirabic. Cateii complet vaccinati pot primi rapelul anual (DHPPi-L + Corona) si antirabicul. In plus, vaccinarea impotriva bolii Lyme poate fi recomandata in functie de nivelul de risc al animalutului vostru, mai ales in situatiile in care acesta este introdus intr-o pensiune sau canisa. Vaccinul pentru Bordetella poate fi recomandat la unii caini.

Deparazitante – Majoritatea cateilor la aceasta varsta au fost deja deparazitati, astfel ca nu mai au nevoie de deparazitari suplimentare decat daca acestia sunt infestati. Medicul vostru veterinar poate verifica o proba de fecale pentru a determina daca viermii sunt prezenti. In mod alternativ, o medicatie deparazitanta poate fi administrata si poate fi repetata la cainii care au un istoric necunoscut sau care nu au fost in prealabil deparazitati. Multe dintre medicamentele administrate pentru prevenirea infestatiei cu Dirofilaria spp. tin sub control si viermii, astfel ca se inlatura necesitatea deparazitarii de rutina.

Preventia dirofilariozei (parazitozei cardiace) – Preventia dirofilariozei este importanta. Dirofilarioza canina este o boala parazitara grava produsa de un vierme lung si subtire care populeaza vasele sangvine si inima cainilor infectati. Boala este raspandita de tantari. Inainte de initierea tratamentului preventiv pentru dirofilarioza, orice caine trecut de varsta de 6-7 luni ar trebui sa beneficieze mai intai de un test. Intrebati-va medicul veterinar daca cainele vostru prezinta riscul de a se infecta. Repetarea testului de sange pentru dirofilarioza la fiecare 1-3 ani este recomandata chiar si la cainii care primesc tratamentul de preventie a dirofilariozei.

•  Controlul purecilor/capuselor – In functie de regiunea in care locuiti si de situatia curenta a populatiilor de pureci/capuse din zona, exista medicamente protectoare eficiente pentru a controla purecii si capusele. Cele mai bune si mai sigure produse sunt cele prescrise de medicii veterinari.

•  Sterilizarea/Castrarea – Majoritatea cainilor ar trebui sa fie sterilizati sau castrati la aceasta varsta, daca nu au fost operati pana acum. Consultati-va cu medicul vostru veterinar pentru a-i afla si recomandarile acestuia.

•  Regimul alimentar – Majoritatea medicilor veterinari recomanda trecerea la o hrana speciala pentru cainii adulti undeva intre 9-12 luni de viata, in functie de rasa si talia cainelui vostru. In cazul anumitor rase de talie mare sau gigantice se recomanda ca hrana pentru juniori sa fie administrata in continuare pentru inca cateva luni. Consultati-va cu medicul vostru veterinar in legatura cu acest lucru. Cainii din rasele miniaturale (de jucarie), mici si medii ar trebui sa consume o hrana de buna calitate special formulata pentru cainii adulti de talia lor, de doua ori pe zi. La maturitatea cainelui, alegeti o hrana care sa se potriveasca cu varsta si stilul de viata al acestuia. Este posibil ca, cainele vostru sa aiba un stil de viata inactiv, astfel ca va necesita o hrana light sau una cu un continut caloric mai redus. Aveti in vedere varsta, greutatea si nivelul de activitate al cateilor vostrii atunci cand stabiliti cantitatea de hrana cu care ii veti hrani.

Fiecare marca de hrana are nutrienti diferiti, densitati calorice si recomandari de hranire variate. Nu este stabilita o formula in ceea ce priveste cantitatea de hrana care trebuie administrata unui catel. Verificati recomandarile producatorului cu privire la cantitatea de hrana pe care trebuie sa i-o administrati catelului vostru. Recompensele, alimentele noastre si resturile de la masa, toate contribuie la aportul caloric al animalutului vostru. Prea multe „suplimente” aduc un aport extra de calorii si pot conduce la aparitia obezitatii. Pe masura ce catelusul vostru inainteaza in varsta si dimensiunile sale se maresc, el va avea nevoie de tot mai mult hrana cu fiecare zi. Cantariti-va catelul in fiecare saptamana.

Aveti in vedere varsta, greutatea corporala, conditia corporala si nivelul de activitate al catelului vostru atunci cand hotarati care este cantitatea de hrana cu care il veti hrani. Estimarea conditiei corporale (fizice) va poate spune daca cainele vostru este prea slab, prea gras sau exact atat cat ar trebui sa fie. La cateii cu crestere normala, ar trebui sa puteti palpa o cantitate redusa de grasime intre piele si coastele acestora. Daca nu puteti palpa niciun pic de grasime intre piele si coaste, sau daca puteti vedea coastele, catelul vostru este prea slab. Pe de alta parte, daca va este dificil sa palpati coastele, catelul vostru cel mai probabil este un pic prea grasut.

Necesarul caloric aproximativ pentru un caine in varsta de 12 luni variaza functie de talia rasei si nivelul de activitate. Estimarile includ rasele de jucarie – 200 calorii, rasele mici 600 calori, rasele medii 900 calori, rasele mar

Articole

Oferta verii: Frizeria Animale.ro

Oferta verii: Frizeria Animale.ro

Tot ce trebuie sa faci este sa intri pe pagina campaniei, sa completezi datele tale in campurile desemnate si apoi sa apesi butonul "Genereaza voucher". Va fi generata imediat o pagina cu un voucher printabil, cu datele tale. Prin...

Top 10 motive pentru care sa-ti sterilizezi cainele

Top 10 motive pentru care sa-ti sterilizezi cainele

Sterilizarea - eliminarea ovarelor si a uterului unei femele - este o procedura veterinara care necesita spitalizare minima si ofera beneficii de sanatate animalului pe tot parcursul vietii . Castrarea - eliminarea testiculelor la...

Leziunile produse de armele de foc la caini

Leziunile produse de armele de foc la caini

In societatea noastra din ce in ce mai violenta, disponibilitatea armelor de foc nu numai ca mareste riscul de ranire a persoanelor, dar si a animalutelor noastre de companie. Leziunile produse de armele de foc sunt frecvent intal...

Boli de inima la caini: cum depistezi problemele cardiace la timp?

Boli de inima la caini: cum depistezi problemele cardiace la timp?

Un procent mai mare de caini sufera de boli cardiace decat oameni: pana la un sfert dintre cainii seniori , ce traiesc mai mult de 7 ani, sufera de probleme cardiovasculare. Spre deosebire de oameni, unde bolile cardiace sunt cauz...

Batranetea animalelor – cum se desfasoara?

Batranetea animalelor – cum se desfasoara?

La ce sa te astepti pe masura ce animalul tau inainteaza in varsta Pierderea auzului Pe masura ce animalutele imbatranesc, celulele nervoase si aparatul de auz se degenereaza, avand ca rezultat o pierdere progresiva a auzului. Pie...

Recomandari

Sondaj

Ce grupa de animale preferi:mamifere,reptile si amfibieni,etc.