Ciclul de calduri la caini

Estrul la catea este definit ca perioada din timpul ciclului reproducator in care ea isi manifesta interesul pentru a se imperechea si in care ea foarte probabil a ovulat sau este pe cale sa ovuleze. Estrul incepe atunci cand cateaua ii permite masculului sa o incalece si sa se imperecheze si se termina atunci cand comportamentul ei receptiv inceteaza.

Cauze generale

Catelele ating maturitatea sexuala (pubertatea) la varsta de 4-18 luni, moment in care ele experimenteaza primul lor estru. Exista o variabilitate uimitoare intre rase in ceea ce priveste maturizarea si chiar intre exemplarele aceleasi rase.

Cateva faze majore compun ciclul estral. Variatiile in nivelul hormonilor normali circulatori contribuie la initierea acestor faze diferite.

·  Proestrus – perioada care precede estrul, atunci cand masculii sunt atrasi de femelele nereceptive. Proestrul dureaza, de regula, circa 9 zile.

·  Estrus – perioada de imperechere ce dureaza aproximativ 5-9 zile; impreuna cu proestrul este cunoscut ca perioada „de calduri”.

·  Diestrus – perioada de dupa imperechere. Diestrul dureaza aproximativ 56-58 zile la cateaua gestanta si 60-100 zile la cateaua negestanta.

·  Anestrus – perioada de repaus reproductiv. Cateaua nu se simte atrasa si nu atrage masculii. In general, anestrul dureaza 4-5 luni.

 

Ce ar trebui sa urmariti

·  Cantitatile mici de secretie vaginala sangvinolenta sunt asociate cu proestrul. Initial, labiile vulvare se maresc in volum si devin moi si cutate.

·  Neliniste

·  Urinare frecventa

·  Capacitatea femelei de a atrage masculii de la mari distante departare

·  Receptivitate la mascul

 

Diagnosticul

Citologia vaginala este o unealta foarte folositoare in atestarea estrului la caine, iar masurarea progesteronului seric (concentratia plasmatica) ajuta la determinarea zilei de ovulatie la catea. Daca ciclul estral pare sa fie anormal, sau daca se considera ca femela este infertila, atunci testele suplimentare de diagnostic pot fi recomandate. Aceste sunt reprezentate de:

·  Un istoric complet si examinarea fizica (consult)

·  Testele sangvine de rutina care includ o hemoleucograma, profilul biochimic si analiza de urina ca screening general al starii de sanatate

·  Masurarea nivelelor altor hormoni care afecteaza ciclul reproducator, cum ar fi proba tiroidiana

·  Testul de sange pentru bruceloza, o infectie bacteriana a tractului reproducator

·  Examinarea radiografiilor toracice si abdominale

·  Ultrasonografia (ecografia) abdominala

 

Tratamentul

Estrul este o functie fiziologica normala a catelei intacte, necastrate. El poate fi prevenit sau eliminat prin castrarea catelei. Termenul medical pentru castrare este ovariohisterectomia, ceea ce inseamna ca ambele ovare si uterul sunt inlaturate in mod chirurgical. Toate semnele specifice estrului inceteaza in termen de cateva zile de la castrarea cainelui.

 

Ingrijirea la domiciliu

Este foarte important sa fiti constienti de momentul in care cateaua voastra este in estru. Este un lucru obisnuit ca o catea in estru sa atraga masculii din tot cartierul. Imperecherile nepotrivite se pot produce, astfel ca masurile de preventie ar trebui luate pentru a va mentine cainele inchis sau supravegheat in mod constant de catre cineva atunci cand este scos afara.

 

Articole

Alergiile cainelui: cauze, simptome, tratament

Alergiile cainelui: cauze, simptome, tratament

Chiar daca acesti alergeni sunt inofensivi pentru majoritatea animalelor, un caine cu alergii va avea o reactie extrema la contactul cu acestia. Cauzele alergiilor la cani Alergenii pot reprezenta o problema daca sunt inhalati, in...

Mos Craciun vine cu un nou concurs

Mos Craciun vine cu un nou concurs

Voi stiti ca noi ne-am intalnit cu Mos Craciun? Ei bine, aflati ca zilele acestea a venit tocmai din Napapiri Rovaniemi in biroul Animale.ro si ne-a anuntat ca are muuuuulte surprize pentru voi! Va vine sa credeti? Singurul lucru ...

Cum tratezi intoxicatia cu vitamina D la caine

Cum tratezi intoxicatia cu vitamina D la caine

Pastrata in tesuturile adipoase ale corpului cainelui, vitamina D este importanta pentru sanatatea oaselor si pentru functionarea corecta a muschilor si a sistemului nervos. Vitamina D este utilizata de corpul cainelui si pentru c...

Cainii pot preda lectii de viata

Cainii pot preda lectii de viata

Iata mai jos cateva lectii elementare pe care animalele noastre ni le pot oferi gratuit. Fii mereu fericit cand ii vezi pe cei pe care ii iubesti. Protejeaza-i si apara-i pe cei care te iubesc. Trebuie sa il iubesti pe acela care ...

Boli de inima la caini: cum depistezi problemele cardiace la timp?

Boli de inima la caini: cum depistezi problemele cardiace la timp?

Un procent mai mare de caini sufera de boli cardiace decat oameni: pana la un sfert dintre cainii seniori , ce traiesc mai mult de 7 ani, sufera de probleme cardiovasculare. Spre deosebire de oameni, unde bolile cardiace sunt cauz...

Recomandari

Sondaj

tu iti ingrijesti animalul?