Ciclul de calduri la caini

Estrul la catea este definit ca perioada din timpul ciclului reproducator in care ea isi manifesta interesul pentru a se imperechea si in care ea foarte probabil a ovulat sau este pe cale sa ovuleze. Estrul incepe atunci cand cateaua ii permite masculului sa o incalece si sa se imperecheze si se termina atunci cand comportamentul ei receptiv inceteaza.

Cauze generale

Catelele ating maturitatea sexuala (pubertatea) la varsta de 4-18 luni, moment in care ele experimenteaza primul lor estru. Exista o variabilitate uimitoare intre rase in ceea ce priveste maturizarea si chiar intre exemplarele aceleasi rase.

Cateva faze majore compun ciclul estral. Variatiile in nivelul hormonilor normali circulatori contribuie la initierea acestor faze diferite.

·  Proestrus – perioada care precede estrul, atunci cand masculii sunt atrasi de femelele nereceptive. Proestrul dureaza, de regula, circa 9 zile.

·  Estrus – perioada de imperechere ce dureaza aproximativ 5-9 zile; impreuna cu proestrul este cunoscut ca perioada „de calduri”.

·  Diestrus – perioada de dupa imperechere. Diestrul dureaza aproximativ 56-58 zile la cateaua gestanta si 60-100 zile la cateaua negestanta.

·  Anestrus – perioada de repaus reproductiv. Cateaua nu se simte atrasa si nu atrage masculii. In general, anestrul dureaza 4-5 luni.

 

Ce ar trebui sa urmariti

·  Cantitatile mici de secretie vaginala sangvinolenta sunt asociate cu proestrul. Initial, labiile vulvare se maresc in volum si devin moi si cutate.

·  Neliniste

·  Urinare frecventa

·  Capacitatea femelei de a atrage masculii de la mari distante departare

·  Receptivitate la mascul

 

Diagnosticul

Citologia vaginala este o unealta foarte folositoare in atestarea estrului la caine, iar masurarea progesteronului seric (concentratia plasmatica) ajuta la determinarea zilei de ovulatie la catea. Daca ciclul estral pare sa fie anormal, sau daca se considera ca femela este infertila, atunci testele suplimentare de diagnostic pot fi recomandate. Aceste sunt reprezentate de:

·  Un istoric complet si examinarea fizica (consult)

·  Testele sangvine de rutina care includ o hemoleucograma, profilul biochimic si analiza de urina ca screening general al starii de sanatate

·  Masurarea nivelelor altor hormoni care afecteaza ciclul reproducator, cum ar fi proba tiroidiana

·  Testul de sange pentru bruceloza, o infectie bacteriana a tractului reproducator

·  Examinarea radiografiilor toracice si abdominale

·  Ultrasonografia (ecografia) abdominala

 

Tratamentul

Estrul este o functie fiziologica normala a catelei intacte, necastrate. El poate fi prevenit sau eliminat prin castrarea catelei. Termenul medical pentru castrare este ovariohisterectomia, ceea ce inseamna ca ambele ovare si uterul sunt inlaturate in mod chirurgical. Toate semnele specifice estrului inceteaza in termen de cateva zile de la castrarea cainelui.

 

Ingrijirea la domiciliu

Este foarte important sa fiti constienti de momentul in care cateaua voastra este in estru. Este un lucru obisnuit ca o catea in estru sa atraga masculii din tot cartierul. Imperecherile nepotrivite se pot produce, astfel ca masurile de preventie ar trebui luate pentru a va mentine cainele inchis sau supravegheat in mod constant de catre cineva atunci cand este scos afara.

 

Articole

Cum iti linistesti cainele speriat de furtunile de vara

Cum iti linistesti cainele speriat de furtunile de vara

Daca descoperi ca, de fiecare data cand tuna, fulgera, iar presiunea atmosferica scade, cainele tau reactioneaza violent, latra, scheauna si ajunge chiar sa isi faca rau, este esential sa iei masuri pentru a-i ameliora fobia. Abor...

Socializarea cainilor tineri

Socializarea cainilor tineri

Ce aveti de facut in primele saptamani petrecute de catel la dumnevoastra acasa? Nu are voie afara? In functie de varsta puiului si mai ales pana are toate vaccinurile facute nu veti putea iesi cu el in locuri publice in prima per...

Activyl Tick Plus – Primul antiparazitar extern cu BIOACTIVARE

Activyl Tick Plus – Primul antiparazitar extern cu BIOACTIVARE

    Activyl Tick Plus contine Indoxacarb, substanta ce actioneaza prin bioactivare aspura puricilor. Bioactivarea presupune faptul ca aceasta substanta nu este intr-o forma activa pe caine, fiind astfel lipsita de toxicitate pentr...

Cum dezveti catelul de obiceiuri proaste?

Cum dezveti catelul de obiceiuri proaste?

Fie ca este vorba de o dependenta de stapan, comportament violent sau o problema de autoritate, orice catel poate fi dresat fara sa fie nevoie de corectii si fara sa se ridice tonul. Roade mobila si papucii sau zgarie podeaua Mult...

Epulisul

Epulisul

Epulisul reprezinta o tumora a ligamentului periodontal, structura care mentine dintele in loc. Epulisul este tumora orala benigna cel mai frecvent intalnita la caini. Pisicile, rareori, prezinta tumori orale benigne. Aceste tumor...

Recomandari

Sondaj

Adapost