Creste numarul cazurilor de babesioza

Domnul doctor medic veterinar Cristi Matura de la clinica Non-Stop Di-Vet Medical (Str. Tudor Vianu, Nr. 3, Calea Dorobanti, tel.021.230.70.19 sau 0732.112.838)ne spune mai multe despre aceasta boala si pericolele ei.


Numărul de cazuri de babesioză din clinicile noastre este deja alarmant de mare. Drept urmare, vă sfătuim să vă deparazitați extern cățeii. Produsele sunt variate și la îndemâna oricui.


Grupul de paraziți care determină această boală a fost descoperit de bacteriologul român Victor Babeș, de unde și numele bolii și al agenților care o produc.
Babesioza este o piroplasmoză produsă de protozoare din genul Babesia. Există numeroase specii de Babesia care infestează diverse specii de animale (cai, câini, pisici, chiar și omul uneori). La câine 2 specii sunt incriminate pentru producerea acestei afecțiuni: Babesia canis (de dimensiuni mari), in Europa fiind intalnita subspecia B. Canis canis, și Babesia gibsoni (specia mai mică). Specii noi de Babesia continuă să fie descoperite peste tot în lume.


Principalele specii "agresive" de căpuşe care afectează animalele de companie în Europa sunt Ixodes ricinus (căpușele oilor, căprioarelor), Dermacentor reticulatus (căpușele vitelor) şi Rhipicephalus sanguineus (căpușa câinelui maro). Împreună, aceste capuse sunt responsabile pentru transmiterea unui număr de boli grave la animale de companie, printre care:


·                       Babesioza


·                       Anaplasmoza


·                       Erlichioza


·                       Borelioza Lyme


·                       Febra pătată Mediterană (MSF)


·                       Encefalita (TBE)
Cum apare boala?
Boala este transmisă de căpușe care sunt gazdele intermediare ale parazitului. Căpușele eliberează microorganismele tinere în torentul sangvin al câinelui. Acestea se atașează de hematii (globulele roșii) și le invadează. Pe o hematie se poate atașa până la 4 indivizi. În interiorul hematiei organismele se divid în 2 și apoi încep să secrete enzime toxice care distrug hematia. Microorganismele sunt eliberate din nou în torentul sangvin unde vor ataca alte hematii. Căpușele pot consuma aceste globule roșii infestate și pot transmite Babesia la un alt animal. Astfel ciclul se repetă. O căpușă trebuie să se hrănească cel puțin 2-3 zile pentru a putea elibera Babesia în sângele victimei. Femelele gestante pot transmite puilor parazitul prin intermediul placentei. De asemenea, un câine purtător de Babesia, prin mușcătură si transfuzie sanvina, va transmite boala și altui semen.
Hematiile infectate sunt atacate de sistemul imunitar, deoarece sunt considerate agenți patogeni din cauza prezenței paraziților. Astfel se produce o dublă distrugere a hematiilor: auto-imună și produsă de Babesia, care duce la anemie masivă. Majoritatea câinilor aflați în faza acută necesită transfuzie de sânge datorită anemiei severe.

Semne și simptome
În forma acută, semnele sunt variate, existand si forma supraacuta si cronica, simptomatologia fiind asemanatoare dar de intensitate diferita :
- Letargie (slabiciune)
- Febră
- Mucoase/gingii palide
- Splenomegalie/hepatomegalie (mărire în volum a splinei și ficatului)
- Ganglioni umflați
- Urină modificata la culoare (de la portocaliu la maron inchis)
- Icter (îngălbenirea pielii și a mucoaselor din cauza bilirubinei eliberata în exces în sânge)
- Creșterea ritmului cardiac (ca măsură a organismului să compenseze anemia)
- Lipsa poftei de mâncare
Dacă semnele infecției acute sunt de intensitate moderată și ne-letale, se trece în forma cronică. Animalul aparent sănătos este totuși purtătorul paraziților și îi poate transmite altor câini prin intermediul căpușelor.


Cateodata o singura capusa poate transmite boala

Diagnostic
Această boală este dificil de diagnosticat, însă o analiză simplă de sânge poate detecta anemia (scăderea numarului de globule roșii) și trombocitopenia (scăderea trombocitelor). În unele cazuri microrganismele pot fi văzute pe frotiu de sânge, șansele sunt mai mari dacă sângele este recoltat din capilare (ureche) decât din vasele de sânge. Aceasta este o confirmare a infecției, însă absența lor de pe frotiu nu înseamnă ca animalul este sănătos. Detectarea anticorpilor împotriva Babesiei este o altă analiză de confirmare a infecției, însă poate da și aceasta rezultate înșelătoare. Un câine încă mai poate prezenta acest tip de anticorpi o perioadă de timp după ce a scăpat de boală, deci este sănătos, însă descoperind anticorpii se poate crede că este încă afectat. Altă variantă este aceea a nedescoperirii anticorpilor, la începutul infecției, deci nu se poate considera animalul sănătos dacă nu s-au descoperit. O altă analiză mai elaborată și foarte scumpă, chiar și în occident, dar care poate fi efectuată și la noi , este detectarea materialului genetic al microorganismului.

Tratamentul
În prezent există diferite scheme de tratament pentru această boală, în funcție de specia care a produs-o. Tratamentul este destul de costisitor, de lungă durată și uneori cu multe efecte secundare. Un regim igienico-dietetic este necesar în completarea celui medicamentos. Transfuzia de sânge poate fi uneori o necesitate. Babesioza este o boală mortală dacă nu se intervine la timp. Medicul veterinar vă va recomanda tratamentul adecvat pentru câinele dumneavoastră.

Prevenție


Majoritatea populației este conștientă că infestațiile animalelor de companie pot apărea pe întreg parcursul anului, dar este mai puțin cunoscut faptul că fluctuatiile de temperatură duc la infestații cu căpuse ce apar frecvent în afara sezoanelor tradiționale. În fața riscului ca infestarea și bolile asociate să apară în orice sezon, specialiștii recomandă ca tratamentul preventiv împotriva puricilor și căpușelor să fie menținut pe întreg parcursul anului.
Prevenția este cea mai bună metodă pentru a va proteja companionul de această boală. Ținerea căpușelor la distanță de câine este singura modalitate de a vă feri de babesioză. Orice stăpân de câine trebuie să își ducă patrupedul la medicul veterinar pentru o deparazitare externă lunară în lunile cu temperaturi de peste 4 garde Celsius. Sau poate face singur acasă această manopera cu multitudinea de soluții antiparazitare existente pe piață. Încă de la începerea sezonului cald (când căpușele apar) e nevoie sa faceți deparazitările externe.
Dacă scoateți câinele la plimbare intr-o zona cu vegetatie (locul de unde se iau căpușele), când ajungeți înapoi acasă verificați-l de căpușe. Dacă descoperiți vreuna, îndepărtați-o, abia după 2-3 zile de parazitare a gazdei (in cazul de fata animalul dvs de companie) va putea transmite boala, deci încă nu e prea târziu. La primele semne de afectare ale câinelui mergeți la medicul veterinar.


 


 


 


Scalibor -  zgardă antiparazitară este un produs antiparazitar exten eficient și ușor de aplicat. Spre deosebire de majoritatea produselor din piață, substanța activă a produsului Scalibor se află în interiorul zgărzii, fiind eliberată și dispersată constant, timp de 6 luni pe toată suprafața corpului câinelui. Acesta este unul din motivele pentru care zgarda Scalibor poate fi și spălată atunci când se încarcă cu impurități, în acest caz substanța activă rămâne la fel de eficientă, nefiind îndepărtată de contactul cu apa.


 


Scalibor poate fi aplicat cu precădere câinilor cărora nu li se administrază pipete spot-on lunare dar și acelora a căror proprietari aplică cu regularitate pipetele spot-on. Folosirea produsului Scalibor la acești câini, se impune datorită faptului că uneori un singur produs antiparazitar extern spot-on nu reușește să facă față infestațiilor masive cu paraziți, din anumite zone.


De asemenea aplicarea produsului Scalibor exclude pauzele de protecție antiparazitară, ce apar atât atunci când pipeta spot-on nu este aplicată la timp sau corect, dar și când eficiența unui produs spot-on este compromisă de contactul câinelui cu apa, după caz, pe tot parcursul perioadei de protecție oferită de pipeta spot-on.


Pentru informații suplimentare accesați:


-         www.scalibor.ro


-         www.scalibor.ro/protectia-impotriva-capuselor


Începând cu luna Mai vom avea și în România un nou produs pentru cobaterea puricilor și căpușelor la câini, foarte apreciat în Statele Unite și țările Europene în care acesta a fost deja lansat.


Activyl Tick Plus - este o pipetă spot-on ce are ca mod de acțiune BIOACTIVAREA, un mod unic și diferit de toate produsele antiparazitare externe existente în acest moment. Produsul acționează foarte eficient atât contra formelor adulte de purici și căpușe, dar și contra ouălor și larvelor acestora, protejând astfel atât câinele, dar și mediul în care acesta trăiește.


Pentru mai multe informații despre modul de acțiune vizitați www.bioactivarea.ro


Vom reveni ulterior cu mai multe informații despre Activyl Tick Plus.


Pentru informatii suplimentare accesati: www.msd-animal-health.ro


 


 


 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    (P)

Articole

Mic dictionar si ghid canin

Mic dictionar si ghid canin

Lesa Asa este denumita o banda sau o curea care se ataseaza zgarzii tale, cu ajutorul caruia iti plimbi stapanul unde ai tu chef ! Nu uita, ca atunci cand stapanul ajunge acasa de la munca sa il intampini cu lesa in gura. Daca obi...

La ce sa ne asteptam de la un catelus in varsta de 12 luni

La ce sa ne asteptam de la un catelus in varsta de 12 luni

Dezvoltarea la varsta de 12 luni \\n Ei trebui sa inceapa sa-si inteleaga statutul si locul in familie. Faza invatarii din greseli a trecut si ei ar trebui sa reuseasca sa-si suprime impulsurile de a lua totul in gura si de a road...

De ce beau animalele apa din toaleta?

De ce beau animalele apa din toaleta?

Imaginati-va un bol cu apa incalzita, eventual si cu niste fire de par plutind prin el. Acum imaginati-va un vas maaaare, plin de apa rece. Este destul de clar pe care l-ati alege – si pe care l-ar alege si cainii sau pisicile voa...

Cum determini cainele sa nu mai latre

Cum determini cainele sa nu mai latre

Primul pas catre a face un caine sa se opreasca din latrat este sa aflati ce il determina sa faca atat de mult zgomot. Odata rezolvat acest aspect, veti putea decide ce sa intreprindeti pentru a remedia situatia. Iata ce trebuie s...

Hranirea animalelor bolnave

Hranirea animalelor bolnave

Este recomandat sa va hraniti animalutul atunci cand este bolnav? Inainte de a va incuraja animalutul sa manance pe timpul bolii, va trebui sa consultati medicul veterinar, deoarece este posibil sa nu fie o idee prea buna sa ii da...

Recomandari

Sondaj

caini nu trebuie eutanasiati!