Dwarfismul la caini (nanismul hipofizar, hipopituitarismul)

Cainii care sufera de dwarfism apar normali la nastere, dar in jurul varstei de 2-3 luni se constata semnele lipsei de dezvoltare. Spre deosebire de piticii condrodistrofici (scheletic), cainii cu nanism hipofizar au dimensiunile membrelor, trunchiului si ale altor structuri ale organismului normal proportionate. Altfel spus, ei sunt pur si simplu mai mici decat in mod normal.

Prezentare generalaHipopituitarismul apare la cainii tineri din cauza unei deficiente a hormonului de crestere (somatotrop - GH, STH), care este in mod normal secretat de glanda pituitara (hipofiza). Dwarfismul este uneori o componenta a hipopituitarismului, maladie in care unul sau mai multi hormoni hipofizari nu sunt produsi in cantitati normale.

Forma congenitala a dwarfismului este considerata a fi un caracter recesiv autosomal la ciobanescul german, precum si la rasa Karelian bear dog. Avand un caracter genetic recesiv, aceasta afectiune se manifesta numai atunci cand catelul primeste cate o gena recesiva de la ambii parinti. Altfel spus, dwarfismul se dezvolta atunci cand doua gene recesive sunt prezente. Atunci cand o singura gena recesiva este prezenta in genomul respectivului caine, acesta din urma este considerat purtator al maladiei, dar nu prezinta niciun semn de dwarfism. Desi dwarfismul este cel mai frecvent intalnit la ciobanescul german, el a fost, de asemenea, raportat la spitz, pinscher-ul pitic si la unii Weimaraneri.

Dwarfismul poate, de asemenea, sa apara odata cu anomaliile de dezvoltare ale glandei pituitare. In cazul in care glanda pituitara nu reuseste sa se dezvolte in mod normal, apar chisti sau in cazul in care glanda este afectata de tumorile benigne in dezvoltare, atunci productia de hormon de crestere poate fi redusa sau absenta.
Acesti caini apar normali la nastere, dar in jurul varstei de 2-3 luni se constata semnele lipsei de dezvoltare. Spre deosebire de piticii condrodistrofici (scheletic), cainii cu nanism hipofizar au dimensiunile membrelor, trunchiului si ale altor structuri ale organismului normal proportionate. Altfel spus, ei sunt pur si simplu mai mici decat in mod normal.


Ce ar trebui sa urmariti• O statura mai redusa comparativ cu fratii lui din acelasi cuib de fatare
• Blana moale si lanoasa, pastrarea blanii de catelus
• Aparitia treptata a alopeciei (caderea parului)
• Capul si membrele sunt rudimentare
• Hiperpigmentarea (inchiderea la culoare) a pielii
• Eruptia tardiva sau absenta dintilor permanenti
• Latrat ascutit si strident
• La mascul, testicule de dimensiuni reduse si uneori, infertilitate
• La femele, absenta estrului (caldurilor) si uneori, infertilitate


Diagnosticul


Diagnosticul prezumtiv se realizeaza pe baza rasei, istoricului si semnelor clinice. Medicul vostru veterinar va poate recomanda urmatoarele teste de diagnostic:
• Testele de baza sunt reprezentate de hemoleucograma, profilul biochimic sangvin si analiza de urina, chiar daca rezultatele acestora pot fi in limite normale.
• Masurarea factorilor de crestere insulin-like (IGF-I - somatomedin C) de la nivel sangvin. In cazul dwarfismului (nanismului) hipofizar, nivelele de IGF-I sunt scazute datorita deficitului de hormon de crestere.
• Biopsia de piele pentru a confirma prezenta unei afectiuni hormonale ca factor determinant al modificarilor de la nivelul pielii si a firului de par
• Efectuarea testelor care evalueaza functia hipofizei si a tiroidei, avand in vedere ca si alte tulburari endocrine (hormonale) pot aparea, de asemenea


Tratamentul


Cainii diagnosticati cu dwarfism sunt in mod normal tratati la domiciliu, ambulatoriu. Tratamentul include urmatoarele:
• Preparatele injectabile pe baza de hormon de crestere administrate de cateva ori pe saptamana pentru cateva luni
• Suplimentarea cu hormon tiroidian daca functia tiroidiana este anormala si exista o subproductie de hormon tiroidian
• Substituirea cortizonului daca functia hipofizei este grav afectata
• Sterilizarea, odata ce animalele afectate au ajuns la maturitate


Ingrijirea la domiciliu


Administrati integral medicatia exact asa cum v-a fost prescrisa de catre medicul vostru veterinar. Daca se constata vreo modificare in starea animalutului vostru, anuntati-va medicul veterinar.


Regenerarea parului este, in general, sesizata in circa 1-2 luni. In cazul in care reapar anomalii la nivelul firelor de par, tratamentul cu hormon de crestere se poate repeta. De regula, oasele cainelui nu cresc substantial pe parcursul terapiei, astfel incat cainii raman scunzi.


Preventia


Nu se cunoaste vreo modalitate de preventie a nanismului hipofizar, dar in cazul in care un catel este diagnosticat cu forma congenitala a maladiei, nici masculul si nici femela (tatal si mama) nu vor mai fi reprodusi (imperecheati) vreodata. De asemenea, este recomandat sa se previna inclusiv imperecherea vreunuia dintre puii cainelui afectat, din teama ca ei sa nu fie purtatorii bolii.


 

Articole

PETA omoara peste 2.000 de animale anual

PETA omoara peste 2.000 de animale anual

In anul 2009, PETA a omorat nu mai putin de 97 % din numarul animalelor aflate in grija ei! PETA - People for the Ethical Treatment of Animals (Oameni pentru Tratarea Etica a Animalelor) a stabilit un record in ceea ce priveste nu...

Expozitie canina la malul marii – C.A.C.I.B. 2009 Constanta

Expozitie canina la malul marii – C.A.C.I.B. 2009 Constanta

Spre deosebire de alti ani, cand expozitia s-a tinut la Palatul Copiilor, anul acesta evenimentul s-a desfasurat pe stadionul Vointa din Constanta. La expozitie au fost prezenti peste 400 de caini din rase cunoscute si apreciate d...

40 de lucruri distruse de caini

40 de lucruri distruse de caini

Trebuie sa iti iei un caine! Nu stii cate pierzi. Viata alaturi de el e absolut minunata! Cainele este definit ca fiind cel mai bun prieten al omului, este loial, ofera dragostea lui sincera...toate astea cand esti prin prejma lui...

Liber la cumparaturi!

Liber la cumparaturi!

Animall pe timp de criza Va ofera o surpriza! Nu suntem Andreea Marin, dar avem si noi surprizele noastre. In perioada 21 - 31 iulie Animall.ro vine in intampinarea voastra cu o gama larga de produse cu reduceri* substantiale. Pes...

Cand este un caine considerat senior?

Cand este un caine considerat senior?

Animalutele noastre de companie imbatranesc mult mai rapid decat noi. De mici am aflat si stim ca un an din viata unui caine echivaleaza cu sapte ani din viata unui om. Dar acest lucru nu este total adevarat si corect. Aflati in c...

Recomandari

Sondaj

Ce ai face daca animalul tau de companie ar fi bolnav..?