Homeopatia in medicina veterinara

Esteposibil asadar sa tratamsimptomatic problemele de sanatate ale unui animal,prinschimbareadietei, vitamine, minerale siremedii homeopaticede sustinere.


Homeopatia reprezinta o medicina alternativa, initiata in1796 deSamuelHahnemann sibazatapedoctrina"Similiasimilibuscurentur" ,potrivitcareiaosubstanta care provoacasimptomeleunei bolila persoanele sanatoasevorvindecasimptomesimilarelaoamenii bolnavi.


In medicina veterinararemediile homeopaticesuntcel mai frecventutilizatepentruafectiuni cronicelaanimale mici, dar,de asemenea,aplicarea lor este in crestere si in agricultura ecologica.
Numarulminimdestudiiclinicecu privire la utilizareahomeopatieiin medicina veterinaraa fost publicatinliteratura de specialitate.Rezultateledeeficacitatesunt contradictorii,insa acest lucrupoate fi explicat ca o consecinta adiferitelor metodologiide cercetare.
Cu toate acestea,exista oproporționalitateinversasemnificativaintrecalitatea cercetariisirezultatelecare aprobautilizareahomeopatiei.In medicina veterinarabazata pe doveziabordareastiintificaestefundamentalapentrudiagnosticaresi tratament, iar homeopatiaesteunmodel depredareexcelentpentrueventualeleesecurimetodologicedin cercetarea stiintifica.De la prima carte de homeopatie veterinara, scrisa de un anonim in 1835 si prima revista aparuta in acelasi an,“Allgemaine homöopathische Zeitung”, incercarile de a adapta principiile homeopatice de la om la animale au continuat intr-una.


Desigur, ca in orice practica, si mai ales intr-un domeniu relativ nou, cum este homeopatia, exista argumente pro si argumente contra:


Argumente PRO: • Nu da efecte secundare

 • Faptul ca animalul nu cunoate termenul de “placebo” si totusi vindecarea se instituie este un puternic argument in favoarea terapiei homeopate in medicina veterinara, unde rezultatele adesea exceptionale sunt prin ele insele un raspuns valabil la argumentele contra acestei metode.

 • Homeopatia instituita competent aduce vindecarea sigura si in timp scurt, fara complicatii (situatie care a fost confirmata prin examenele morfopatologice, histologice si paraclinice)

 • Datorita posologiei, care se face cu doze mici, administrarile sunt facile, injectiile sunt nedureroase si simple

 • Terapia homeopatica, chiar si in cazul alegerii gresite a remediului sau a potentelor, nu este nociva

 • Nu este nevoie detestede laboratorpe animalepentrudemonstrarea eficacitatii medicamentelor

 • Homeopatiaparesalucrezecupropriilemecanisme decombatere a bolii aleorganismuluipentru a vindeca, iar aceastaconstituiecea mainaturala,umanasieficienta metodadevindecare.

 • Aspectul economic si ecologic, prin lipsa reziduurilor este net in favoarea remediilor homeopatice (nu polueaza mediul)Argumente CONTRA: • Ineficacitatea in bolile unde reactivitatea organismelor este blocata, fie de mecanismul infectiei, fie de intoxicatie, fie din cauza campurilor de interferenta nocive, fie din cauza stadiilor de boala foarte avansate (cancer, blocajeorganice)

 • Alopatii sunt impotriva utilizarii chiar si sub forma de “urme” a substantelor toxice (ex.fosfor pur, anilina, cadmiu, plumb, arsen,izolate din ciuperci, veninuri etc.) al caror comportament este foarte greu deanticipat si care, totusi, sunt clamate a fi eficiente din punct de vedere homeopatic (in dilutii mari)


Homeopatia considera simptomele un indicator in orientarea terapeutica si in vindecare. Cea mai importanta este “starea de armonie” (sau de “echilibru vital”), stare in care si simptomele dispar de la sine.
Acesta metoda alternativa este vazuta ca terapie de redresare, vindecarea putand sa apara rapid sau tardiv (uneori, chiar dupa o faza de inrautatire, care trebuie privita ca fiind de bun augur).


In medicina homeopata un loc important il ocupa <individualizarea medicamentului>. Aceasta ia în calcul constitutia si temperamentul pacientilor, care este considerat deocamdata identic, atat la om cat si laanimale, la acestea din urma diferentele de specie complicand oarecum stabilirea tipului constitutional si al celui temperamental.Din punct de vedere constitutional, s-au identificat trei tipuri principale: carbonic, fosforic si fluoric; din punct de vedere temperamental s-au identificat 3 tipuri: oxigenoid, hidrogenoid si carbonitrogenoid.


A. Constitutional:


a. Tipul carbonic - sanatos, echilibrat armonic pe plan fizic, fiziologic si psihologic


Acesta prezinta:
- membre scurte, bine dezvoltate,
- dinti lati, puternici
- unghii pătrate, membre groase


Cele mai caracteristice afectiuni ale acestei constitutii sunt:
- hipertensiune,
- obezitate,
- tulburari de nutritie


b. Tipul fosforic - mai putin robust si rezistent la boli in comparatie cu tipul carbonic


Acesta prezinta:


- osatura fina,
- par fin, matasos
- torace ingust,
- membre fine si lungi,
- dinti ovali


c. Tipul fluoric - tipul uman intermediar intre celelalte doua tipologii


Tendinta spre:
- varice,
- fibroame,
- ulceratii ale gambei,
- ptozele viscerale


B. Dupa temperament si comportament (care exprima de fapt temperamentul) exista o analogie intre remediul homeopatic si temperamentul animalului, de exemplu:
- animale linistite: Arnica, Bryonia
- animale nelinitite: Aconitum, Arsenicumalbum, Rhustoxicodendron
- animale agresive: Hyoscianus, Stramonium, Natriummuriaticum
- animale nesociabile: Sepia, Aurum, Natriummuriaticum
- animale razbunatoare: Natriummuriaticum, Ignatia
- animale fricoase: Aconitum, Argentumnitricum, Arsenicum album, Carbo,Ignatia, Nux vomica, Phosphorus,Veratrum
- animale timide, sensibile: Ignatia, Pulsatilla


In stabilirea unui tratament homeopatic, sunt luate in considerare toate simptomele: • functionale (modificareamarilorfunctii, febra, voma, enterita etc)

 • organice (prezenta secretiilor, excretiilor, aspectul mucoaselor si cutisului etc )

 • de natura psihotropa (aspect general, apetit, pozitii adoptate etc)


Pe langa simptomele eseniale intalnite in cursul unei consultatii, se pot identifica si simptome strict individualizate, care nu se intalnesc uzual in simptomatologia clasica a bolii respective si, de aceea, sunt foarteimportante in stabilirea remediilor cele mai potrivite. 


Moddeadministrare a medicamentelor homeopate: sub forma de pilule sauin forma lichida,directpelimba animalului sauamestecatintr-o cantitatemica de apaintr-un bol curat.Remediul biochimiceste intotdeaunadatinapa caldutasauapaproaspata.


Atentie! Atunci cand aparmodificaripatologiceinsistemtratamentul ar trebui acordat numai sub atenta indrumare a unuimedic veterinar cu experienta. Literatura homeopatica de specialitateconstituiedoaruntratamentde la distanta sinu substituieuncontact fata in fataintre pacientsimedic.


 


 

Articole

Degeraturile la caini si pisici

Degeraturile la caini si pisici

Prezentare generala Organismul raspunde la expunerea la temperaturile scazute prin reducerea circulatiei sangvine spre extremitatile corpului. Aceasta adaptare are rolul de a mentine circulatia sangvina catre organele interne vita...

Cum impaci un caine cu un copil?

Cum impaci un caine cu un copil?

Cainele si copilul, faceti prezentarile Cum probabil ati experimentat deja, un copil si un caine nu devin prieteni nedespartiti din prima secunda, asa cum arata filmele americane. Incidentele pot aparea din orice: catelul, dornic ...

Cum ingrijim labutele cateilor?

Cum ingrijim labutele cateilor?

De ce e atat de important sa avem grija de labutele cainelui? In primul rand, pentru ca acestea sunt sensibile: orice accidentare sau problema poate face ca micutul sa nu mai vrea sa iasa afara sau sa se plimbe la fel de mult. Lip...

Topul cainilor de salon – rasele de caini care se bucura de o viata linistita

Topul cainilor de salon – rasele de caini care se bucura de o viata linistita

Pentru voi, canapeaua poate fi un refugiu minunat, un loc in care sa-ti lasi corpul sa se cufunde. La fel este perceputa si poala ta pentru un caine de salon, o canida care, cumva si undeva, si-a dat seama ca pisicile au o idee bu...

Legea privind eutanasierea cainilor este neconstitutionala

Legea privind eutanasierea cainilor este neconstitutionala

Putem considera ca este o prima batalie castigata in cazul eutanasierii cainilor vagabonzi, motiv de bucurie atat pentru membrii organizatiilor de protectie a animalelor cat si pentru iubitorii de animale. Decizia a fost luata cu ...

Recomandari

Sondaj

Cand pleci in vacante si nu iti poti lua animalul, ce faci?