La ce sa ne asteptam de la un catelus in varsta de 12 luni

Dezvoltarea la varsta de 12 luni


Ei trebui sa inceapa sa-si inteleaga statutul si locul in familie. Faza invatarii din greseli a trecut si ei ar trebui sa reuseasca sa-si suprime impulsurile de a lua totul in gura si de a roade. Multi dintre cainii in varsta de 1 an sunt inca jucausi si curiosi si au nevoie de o multitudine de oportunitati de a face miscare. Cainele vostru ar trebui sa se fi invatat cand si unde ii este permis sa-si faca necesitatile fiziologice si sa doarma linistit in timpul noptii.

Urmatoarea lista va va ajuta sa stiti la ce sa va asteptati de la catelul vostru in varsta de 12 luni.

•  Cat de mare? – Majoritatea cainilor in varsta de 1 an sunt foarte aproape de greutatea corporala si talia lor de adult. Unele rase de caini de talie mare sau gigantica sunt mai lente in dezvoltare si pot continua sa se maturizeze pana la varsta de 24 de luni.

•  Dentitia – Cainii in varsta de 12 luni vor avea dentitia permanenta complet erupta si pozitionata in alveolele dentare, dentitie ce este formata din 42 de dinti. Ingrijiti-i periindu-i zilnic.

•  Simturile – Cainii in varsta de 1 an au sensibilitatea simturilor foarte apropiata de cea a simturilor de adult complet maturizat. Simtul mirosului este cel mai rafinat simt al lor. Cainii adulti nu au un simt al gustului in adevaratul sens al cuvantului dupa cum bine stim, ei castigandu-si majoritatea informatiilor despre mancarea pe care o consuma prin intermediul simtului mirosului. Ei au, de asemenea, un simt matur al vazului, dar cu toate acestea vederea lor in culori este limitata, iar culorile par a fi „mute” pentru ei. Capacitatea lor de a vedea in detaliu este limitata, dar cu toate acestea ei pot vedea bine in lumina obscura si sunt foarte sensibili la miscare. Capacitatea cainelui de a auzi este incredibil de acuta. Simtul tactil este primul simt care se dezvolta la caine si ramane un simt important. Cele mai multe terminatii nervoase senzitive se afla de-a lungul coloanei vertebrale si a cozii.

•  Capacitatea de a tine urina – Cainii in varsta de 1 ani pot, de regula, sa-si tina urina pentru circa 7-8 ore. Unele exemplare au capacitatea de a face acest lucru pentru o perioada si mai lunga de timp, dar voi ar trebui sa le oferiti posibilitatea de a urina la intervale de cel mult 7-8 ore daca nu va doriti sa aveti parte de incidente neplacute.

•  Inteligenta  – Unii caini in varsta de 12 luni se comporta inca ca niste adolecenti, in timp ce altii sunt mult mai maturi pe masura ce se pregatesc sa intre in etapa de adulti. Majoritatea sunt inca foarte jucausi si curiosi, motiv pentru care au nevoie de un regim de miscare corespunzator.

•  Agilitatea – Majoritatea cateilor care au varsta de 12 luni sunt foarte puternici si ating cel putin 90% din capacitatea lor de coordonare de adult si din dezvoltare. Ei se pot juca cu o incredibila precizie.

•  Somnul – Cateii care au 12 luni incep sa dobandeasca din obiceurile adultilor in ceea ce priveste somnul si pot dormi 14-18 ore pe zi. Cainii dorm mai mult decat noi, dar ei se trezesc mult mai des decat noi. Cat de mult si cand dorm depinde de nivelul de activitate din mediul lor de viata. Un caine care traieste ca un animalut de companie intr-o casa este foarte probabil ca el sa doarma mai mult decat un caine care „lucreaza” pentru a-si castiga existenta, cum ar fi un caine utilizat la cautari si salvari sau un caine utilitar in cadrul unei ferme.

•  Aspectul fizic si blanita – La aceasta varsta, majoritatea cainilor sunt dotati cu blanita lor de adult. Ei vor continua sa naparleasca, astfel ca vor trebui sa fie periati cu regularitate. In jurul varstei de 1 an, cainele vostru seamana cu adultii din rasa din care provine.

•  Pubertatea – Cainele vostru in varsta de 1 an este matur din punct de vetere sexual daca nu este „aranjat” (castrat) si este apt pentru a face puisori. Daca animalutul vostru de companie nu este castrat sau sterilizat si daca nu v-ati planificat sa il imperecheati, va rugam sa discutati acest lucru cu medicul vostru veterinar.

Sfaturi privind cele mai bune moduri de a va creste catelul de 12 luni

•  Aveti in vedere ca dresajul de formare este pentru intreaga viata
•  Toaletati-l in fiecare zi
•  Periati-i dintii in fiecare zi
•  Hraniti-l de 1-2 ori pe zi
•  Asigurati-va ca beneficiaza de un regim de miscare adecvat!
•  Oferiti-i accesul liber la o sursa de apa proaspata, in permanenta
•  Inlocuiti-i jucariile
•  Daca nu-l hraniti in exces, preveniti obezitatea!
•  Incurajati-l si recompensati-l pentru lucrurile bine facute
•  Scoteti-l afara la fiecare 8 ore
•  Asigurati-va ca zgarda lui nu este prea stramta
•  Inlocuiti-i adresierea, daca aceasta s-a uzat sau daca datele voastre personale s-au schimbat
•  Programati-va la vizita medicala anuala

Articole

Cook & Soul – eveniment caritabil pentru animale

Cook & Soul – eveniment caritabil pentru animale

Miercurea viitoare, 3 martie, in clubul Fratelli, incepand cu orele 19, va avea loc evenimentul caritabil “Cook & Soul”, organizat de Gia – Group Initiative for Animals . Scopul acestui eveniment este de a strange fonduri pent...

Inteligenta canina: povesti uimitoare care vorbesc de la sine

Inteligenta canina: povesti uimitoare care vorbesc de la sine

Povesti cu caini inteligenti Inteligenta canina: povesti uimitoare care vorbesc de la sine Oamenii de stiinta au facut multe cercetari menite sa dovedeasca faptul ca micii nostri tovarasi sunt foarte inteligenti, chiar daca nici u...

Jurnalul tragicomic al animalelor

Jurnalul tragicomic al animalelor

Jurnalul cainelui 08:00 - Papa de catei! Activitatea mea favorita!                         09:30 - Mers cu masina! Activitatea mea favorita!                       09:40 - Plimbat in parc! Activitatea mea favorita!                 ...

Mai multi caini comunitari si-au gasit stapani, in parcul Kiseleff

Mai multi caini comunitari si-au gasit stapani, in parcul Kiseleff

La ora 10:00 a inceput actiunea Serviciului Politia Animalelor, iar dupa doar o ora mai multi catei si-au gasit deja stapani dornici sa-i ia acasa. Cainii se strang ciorchine in jurul agentului de la politia locala, care intra in ...

Sarbatoreste-ti animalutul de companie!

Sarbatoreste-ti animalutul de companie!

In fiecare an, in 4 octombrie, sarbatorim Ziua Mondiala a Animalelor - o zi speciala dedicata vietii animalelor si legaturii noastre cu ele. Aceasta sarbatoare recunoaste locul pe care animalele il au in viata noastra, atat cele d...

Recomandari

Sondaj

Caine sau Pisica?