Leziunile produse de armele de foc la caini

In societatea noastra din ce in ce mai violenta, disponibilitatea armelor de foc nu numai ca mareste riscul de ranire a persoanelor, dar si a animalutelor noastre de companie. Leziunile produse de armele de foc sunt frecvent intalnite mai ales in regiunile urbane sarace sau in zonele rurale. Prejudiciile asociate leziunilor produse de armele de foc depind de regiunea corporala in care proiectilul isi face intrarea.

Prezentare generala


Radiografiile sunt recomandate in cazul tuturor leziunilor produse de armele de foc. Odata ce glontul sau traiectoria glontului este determinata, in functie de plaga de intrare sau de plagile de la iesire, obiectele metalice, fragmentele si alicele, tratamentul corespunzator poate fi instituit.

Armele de foc pot afecta mai multe sisteme ale organismului. Proiectilul poate trece prin portiunea superioara a membrului anterior, apoi poate traversa torace si in final, poate iesi pe la nivelul abdomenului inferior. Acest lucru face dificila clasificarea plagilor produse de armele de foc. Prejudiciile variaza in functie de regiunea de intrare a glontului, distanta dintre arma si corp si calibrul glontului sau tipul proiectilului.

Impuscaturile in zona toracelui


Impuscaturile in regiunea toracelui au potentialul de a fi fatale. Pentru a penetra pieptul, proiectilul trebuie sa penetreze muschii coastelor sau ai gatului sau diafragmul (muschiul care separa toracele de abdomen). Dupa intrarea in torace, proiectilul poate mai apoi strapunge inima, vasele de sange majore, traheea sau pulmonii. Daca inima sau un vas de sange major este sfasiat, moartea este adesea instantanee sau se produce foarte rapid dupa traumatism. Nu prea exista multe lucruri care sa poata fi facute daca inima sau un vas de sange major sunt afectate. Daca animalul supravietuieste transportului pana la un spital veterinar, interventia chirurgicala de urgenta si transfuzia de sange pot fi incercate, dar de cele mai multe ori nu se soldeaza cu un succes.

Daca traheea este lezata, interventia chirurgicala este necesara avand in vedere ca animalutul prezinta, de regula, o respiratie dificila si poate avea pierderi de aer pe la nivelul traheei in cavitatea toracica. Daca glontul este descoperit in torace si animalutul nu este in stare de soc si nu prezinta probleme respiratorii, singurul tratament care se impune este curatarea plagii de la nivelul pielii. Nu se justifica riscul de a anestezia animalutul si de a-i deschide cavitatea toracica doar pentru a gasi un glont sau o alica. Interventia chirurgicala pe cavitatea toracica ar trebui sa fie efectuata numai atunci cand este necesar.

Impuscaturile la nivelul membrelor


Impuscaturile la nivelul membrelor pot cauza leziuni devastatoare si grave sau se pot rezuma numai la unele minore. Armele de calibru mare sau alicele voluminoase pot produce fracturi osoase, rupturi musculare si leziuni severe ale nervilor, articulatiilor si vaselor. Tratamentul variaza in functie de leziune. Membrele grav afectate pot necesita efectuarea intreventiei chirurgicale de amputare. In unele cazuri va fi nevoie de una sau mai multe interventii chirurgicale, aplicarea atelelor sau a bandajelor ghipsate. Unele animale pot prezenta o durere articulara reziduala, o artrita sau o cicatrice care ar putea afecta abilitatea de a merge sau a alerga a animalului.

Impuscaturile in abdomen


Daca o alica sau un glont penetreaza abdomenul, interventia chirurgicala este puternic recomandata. Orice proiectil care penetreaza abdomenul are potentialul de a cauza daune grave. Ficatul, pancreasul, splina, rinichiul, intestinul, vezica urinara, stomacul si alte organe, oricare dintre ele este posibil sa fie lezate. Stabilirea gradului de extindere al prejudiciului este foarte dificila fara deschiderea chirurgicala a abdomenului si vizualizarea tuturor organelor.

Lezarea grava a ficatului poate necesita indepartarea unei parti din acesta. Lezarea vezicii urinare solicita repararea chirurgicala a „rupturii” pentru a preveni scurgerea urinii. Traumatizarea rinichiului de cele mai multe ori se soldeaza cu extirparea chirurgicala a rinichiului lezat.

Leziunile de la nivelul stomacului si intestinului vor fi „reparate” chirurgical, iar uneori se poate ajunge pana la inlaturarea unei portiuni din intestin.

Ingrijirea la domiciliu


Dupa ingijirea si tratarea plagii produse de arma de foc, exista un pericol continuu de infectie si de „ruinare” a planului chirurgical pentru circa o saptamana. Dupa o saptamana, pericolul unei complicatii grave este destul de redus.
Nu exista o ingrijire la domiciliu in ceea ce privesc leziunile produse de armele de foc. Daca suspicionati ca animalutul vostru de companie a fost impuscat, examinarea imediata a acestuia este recomandata.

Articole

Vaccinarea ABC-ul ingrijirii (continuare)

Vaccinarea ABC-ul ingrijirii (continuare)

Partea a II-a De cate ori, cat de des? In general, medicii veterinari recomanda o serie de vaccinuri,   incepand cu varsta de 6-8 saptamani . Schemele de   vaccinare pentru   pui incearca sa reduca perioada dintre pierderea imunit...

Ce cantitate de hrana ar trebui sa manance un caine si ce specificatii ar trebui sa aiba alimentatia sa?

Ce cantitate de hrana ar trebui sa manance un caine si ce specificatii ar trebui sa aiba alimentatia sa?

Posesorii de caini tin foarte mult la animalele lor de companie si isi doresc tot ce este mai bun pentru ele. In sensul acesta, aleg produse de buna calitate si cauta variante optime de hranire, care sa asigure animalului de compa...

Povesti de toamna – noul concurs desfasurat pe Animale.ro !

Povesti de toamna – noul concurs desfasurat pe Animale.ro !

Mai avem o luna de toamna si ne grabim cu pasi repezi spre sarbatorile de iarna, cand avem pregatite alte surprize pentru voi. Dar pana atunci, sa facem poze cu…miros de toamna, langa borcanele de zacusca, muraturi si dulceturi sa...

Castreaza-ti cainele ! Primesti rechizite, alimente sau haine drept rasplata

Castreaza-ti cainele ! Primesti rechizite, alimente sau haine drept rasplata

Pe strazile orasului Giurgiu isi duc traiul mii de caini abandonati, iar zilnic alte cateva zeci de animalute sunt parasite de catre stapanii lor, conform unei declaratii a reprezentantei Asociatiei Phoenix. In ultimii doi ani, as...

Alergiile de sezon

Alergiile de sezon

Flori, culori, pomi infloriti, insecte – iar intr-un colt un caine care se scarpina de zor. Asa am putea descrie trairea primaverii de catre caini. Aceasta perioada a anului ii poate provoca companionului vostru aceeasi suferinta ...

Recomandari

Sondaj

Adapost