De ce sa nu incurajam vanzarea cainilor in pet shopuri

Ultimele studii care au abordat diferentele in caracteristicile comportamentale ale cainilor din magazinele de animale de companie, comparativ cu cei de la crescatori necomerciali au condus la rezultate ingrijoratoare. Cel mai recent studiu a analizat 413 caini din pet shopuri in comparatie cu 5657 caini de la crescatori. Ideea de la care s-a pornit a fost de a compara toti cainii de rasa pura si toti sa fie pui de aproximativ aceeasi varsta.

Medicii veterinaris-auplansadeseori in legatura cu cainii achizitionati dinmagazinele de animale, deoarece acestia sunt mult maisusceptibili de a suferide probleme de sanatatedecat cei cumparatide la crescatori.


Acest lucru adus lainterzicerea vanzariide cainiin pet shopuri inmultelocuridin America de Nord si Marea Britanie.Marea majoritate acainilorvandutiinmagazinele deanimale de companieprovindinceea ce industrianumeste"ferme decatelusi" (Puppy Mills).Incele mai multedintreacesteunitaticainiisuntcrescuticam in acelasimod in careagricultoriicresc puipentru a fi utilizati ca produse alimentare.Animalelesuntadeseatinute in custide sarma sinu sunt mutate nici macar pentru a-si putea satisface necesitatile fiziologice."Fermele de catelusi"suntmini-intreprinderi de reproductie a cainilor, unde partea financiara are prioritatein detrimentulbunastarii animalelor."PuppyMills"tratarea cainii ca pe nisteproduse comerciale,nu ca pe niste fiinte viisi, de obicei,leadapostescinspatiisupraaglomeratesiinsalubre,faraingrijire adecvata, fara unveterinar,socializare,sauchiaralimentesiapa.


Cainiinu au parte, practic, de nici osocializaresau deatenție din partea unei ființe umane.Oricine care stie cate cevadespredezvoltarea psihologicala cainiar realizafara indoialaca aceasta situatie este dezastruoasa si ca va aducemulteprobleme de comportamentmai tarziu in viatacainelui.Cu toate acestea,desimai multestudii au vorbit desprediferentelede sanatateintreanimalele de companie dintr-un Pet Shop si cele de la crescatorii autorizate,exista putineinformatii cu privire la diferentelepsihologicedintre cainii din aceste doua surse.


Puii draguti aflatilavanzareinmall-uriau fost, probabil,obtinuti dincainicarenuse joaca afarasau nu au avut parte deingrijire.Cateii din fermesunt de obiceitinuti in custi, cupodelede sarma, care le ranescpernutele,iar custile sunt stivuite pe coloane(ceea ce inseamna ca deseurile ajung la cainiiadapostiti mai jos).Multipuise nascsaudezvoltaprobleme fiziceevidente care ii fac inutilizabilipentruvanzare,ceea ce inseamna caajungsa fie abandonatisaupur și simplulăsați să moară.Multi catelusi bolnavi reușesctotusi săajungain pet shopuri, iar noiiproprietari ii cumpara în necunoștințăde cauza.Datele obtinute in urma studiilor arata clar caacei cainiachizitionatide lamagazinele de animaleparafimai putinafectati psihologicde sunetele din jurul lor.Celemai puternicesimaitulburatoareefecte au fostobservatein legatura cu comportamentulagresiv.Deexemplu,proprietarii decaini din magazinelede animale de companiecare nu au fost castrati au de treiori mai multe sansesa raporteze agresivitate din partea cainilor,decatin cazul celor achizitionatide la crescatori.Inplus,cainiidin pet shopuriau fost aproapede doua ori maisusceptibili sa arateagresivitatefata decainii necunoscuti.Acestia sunt de asemenea mai predispusi sa aiba reactii nepotrivite fata de persoane straine si fata de alti caini din casa.


Mai mult decat atat,fricaesteoproblemamai gravala animaleledin magazinele de specialitate.Ele aratao rata a fricii semnificativ mai marefata de alti caini,situatiistrainesi evenimente neobisnuite. De asemenea, la acasta categorie de caini riscul unor problemelegatede separaresisensibilitate tactilaeste mai mare.Inplus,caniiexpusi in magazinesunt mai usor iritabili,energici si mereu in cautare de atentie.


Se presupunecaproblemelepe carecainiidin pet shopuri leau provin din faptul ca sunt nascuti si crescuti in "ferme" și, prin urmare,pur si simplunu aubeneficiat de socializare adecvata.Acesti puiauavut parte de contact umaninadecvat, de putine sansede ainteractionacumediullor, de un adapost nepotrivit, toate acestea nepermitandu-le sainvetece inseamna o viata normala si curatenia propriului trup.Spre deosebire de adaposturile asociatiilor de protectie a animalelor unde, in majoritatea cazurilor, animalele sunt vaccinate, tratate si sanatoase, in pets-shopuri cele mai multe sufera deja de parvoviroza, jigodie sau alte boli contagioase.


Incazul acestui studiu special realizat pe 413 caini din pet store-uri,cercetatorii au prezentatoconcluzieputernicasifara compromisuri: "pana laidentificarea cauzelor care duc la acestediferentenefavorabilepentruacestgrupdecaini si pana la remedierea lor,nu putemrecomandaca puiidinpet shopuri sa devina animale de companie."


In plus, nici conditiile puse la dispozitie de Pet Shopuri pentru expunerea animalelor nu sunt corespunzatoare: spatii foarte mici, prost aerisite, uneori lipsite de vase cu apa sau custi ce limiteaza considerabil libertatea de miscare a cainilor sau pisicilor.Retineti ca cei mai multi din puii aflati la vanzare in pet shopuri provin din "Puppy Mills", la fel si cei mai multi cainivandutipe Internet. Puii din magazine suntseparati demamalor, de multe ori la varste extrem de fragede, de sase saptamani. Sanatateaacestor puinueste intotdeauna garantata.


In Romania nu exista inca o legislatie clara cu privire la comertul de animale si la cresterea acestora pentru vanzare.


Sursa: psychologytoday.com, nopetstorepuppies.com

Articole

Mega-Maratonul Sterilizarilor pentru catei si pisici

Mega-Maratonul Sterilizarilor pentru catei si pisici

In cadrul Mega-Maratonului Sterilizarilor GIA ofera 500 de sterilizari gratuite pentru animalele fara stapan, dar si pentru cele cu stapan, in cazul in care proprietarii nu isi permit aceasta operatie la un cabinet veterinar. Echi...

Cum il inveti pe catel sa nu mai traga de lesa?

Cum il inveti pe catel sa nu mai traga de lesa?

De cele mai multe ori, un caine nedresat va avea probleme in a se obisnui sa mearga in lesa. Sa il plimbi in parc poate fi extrem de dificil, daca animalul nu stie nici macar comanda simpla de a sta jos linistit. Din acest motiv, ...

Cadouri de Craciun pentru animale

Cadouri de Craciun pentru animale

Animalele sunt membre ale familiei noastre si, de aceea, multora ne place sa ne cadorisim animalutele de Craciun, pastrand traditia si punandu-le un cadou sub brad. Un studiu desfasurat pe 1000 de proprietari de animale releva fap...

In ce zodie e catelul tau?

In ce zodie e catelul tau?

Personalitatea cainelui nu se vede doar dupa modul in care da din coada sau maraie cand e nemultumit: exista un zodiac al cateilor care iti poate arata cum ii place patrupedului tau sa-si petreaca timpul si cum ii place sa relatio...

Mirosul, puterea secreta a cainilor: Cum functioneaza?

Mirosul, puterea secreta a cainilor: Cum functioneaza?

Rasele cele mai bune pentru a urmari mirosurile sunt Beagle, Dachhund si Bloodhound (St. Hubert) - acesti caini au cel mai puternic simt al mirosului. Insa nu doar aceste rase sunt ideale pentru a urmari un miros: in genere, orice...

Recomandari

Sondaj

tu sau animalul tau?