Reactiile alergice la insecte

Prezentare generalaReactiile alergice sunt la fel de frecvent intalnite la animalutele noastre de companie si pot aparea la caini si pisici indiferent de varsta, rasa sau sex. In general, este nevoie de cateva expuneri inainte ca reactia alergica sa se produca, iar severitatea reactiei poate varia de la usoara la grava.


•  Slaba. Reactiile slabe sunt reprezentate de febra, slabiciune si pierderea poftei de mancare. Reactiile slabe pot fi, de asemenea, legate de o reactie imuna de la o vaccinare. Acestea se rezolva, de regula, fara tratament.


•  Moderata. Urticaria este o reactie vasculara moderata a pielii marcata de blande sau pustule si umflarea rapida si inrosirea buzelor, a zonei din jurul ochilor si a regiunii gatului. Aceasta este, de obicei, extrem de pruriginoasa. Urticaria poate progresa spre anafilaxie si este considerata o stare care pune in pericol viata animalutului afectat. De asemenea, urticaria este reactia cea mai frecvent intalnita la caini.


•  Severa. Cea mai severa reactie este anafilaxia, un raspuns alergic grav, cu aparitie brusca care determina dificultati respiratorii, colaps si eventual decesul animalutului afectat. De regula, simptomele se produc in cateva minute de la muscatura (intepatura) unei insecte si evolueaza rapid. Simptomele, in general, sunt reprezentate de debutul brusc al varsaturilor, diaree, mers ezitant, scaderea rapida a tensiunii arteriale, edem laringian ce duce la obstructia cailor respiratorii, crize epileptiforme (convulsii) si colaps cardiovascular sau moarte. Aceasta reactie pune in pericol viata cainelui vostru.

Atat anafilaxia, cat si urticaria sunt declansate de catre anticorpii pe care sistemul imunitar i-a produs pentru o anumita parte din veninul insectelor. Anticorpii determina celulele inflamatorii de tipul bazofilelor si mastocitelor sa elibereze substante care produc reactia alergica. Majoritatea cainilor alergici la intepaturile de insecte vor dezvolta un edem al fetei si blande (urticarie) si nu un soc anafilactic.


Ingrijirea medicala veterinara de specialitateNu exista teste de diagnostic pentru anafilaxie sau urticarie, dar medicul veterinar poate determina prezenta unei reactii alergice efectuand o examinare fizica (consult) rapida. Anamneza va dezvalui expunerea recenta la intepaturile de insecte.


TratamentulAnafilaxia este o urgenta extrema si apare imediat dupa ce animalul a fost intepat. Medicul veterinar va initia imediat procedura medicala de urgenta. Aceasta va include punerea in evidenta a unei cai respiratorii deschise, administrarea oxigenului si a fluidelor intravenos pentru a creste tensiunea arteriala. De asemenea, medicul veterinar, probabil, ii va administra animalutului vostru medicamente de tipul epinefrinei si corticosteroizilor. Animalele care supravietuiesc primelor cateva minute, de obicei, isi revin la normal.

Daca cainele tau este cunoscut ca fiind alergic la intepaturile de insecte, medicul veterinar iti poate recomanda sa-i administrezi cainelui tau Benadryl (difenhidramina) in fazele incipiente ale reactiei alergice. Din pacate, medicatia orala este posibil sa nu fie suficienta, astfel ca va trebui sa va duceti cainele pentru consult si tratament la clinica veterinara.


PreventiaDe regula, nu exista nicio modalitate de a preciza daca cainele tau va avea vreo reactie alergica. Daca, in trecut, aceasta a avut o astfel de reactie, asigurati-va ca medicul veterinar este pus in tema cu aceasta problema si ca, de asemenea, acest aspect este mentionat in fisa medicala a animalutului vostru de companie. Avand in vedere ca fiecare reactie alergica devine din ce in ce mai severa ca exprimare, ar trebui sa va dotati cu epinefrina si sa stiti cum s-o folositi la nevoie. Intrebati-va medicul veterinar despre „epi-pen” (Epipen, Anapen – autoinjectoare de epinefrina). Acesta este, de fapt, o seringa speciala cu ac ce contine o singura doza de epinefrina.

Articole

Afacerea Maidanezul

Afacerea Maidanezul

In Bucuresti si nu numai, se desfasoara o campanie de dezinformare a populatiei privind cainii fara stapan. La corturi aparute in capitala sub sloganul “Bucurestiul fara maidanezi”, trecatorilor le sunt prezentate informatii false...

Spune stop naparlirii!

Spune stop naparlirii!

Nu stiu daca asta vi se intampla si voua sau nu, dar mie mi se intampla tot timpul. Ies in oras, fie pentru a ma intalni cu prietenii, fie merg la vreo petrecere. Plec din casa, ajung la locul intalnirii, cobor din masina si, cand...

Cumpara Iubirrre - Ajuta si tu la salvarea unui animal!

Cumpara Iubirrre - Ajuta si tu la salvarea unui animal!

De aceea, exista povesti despre animale care ne pot invata ce inseamna cu adevarat... iubirrrea. Pentru a afla ce lectii ne pot predea animalele, va invitam sa participati la relansarea cartii "Iubirrre". Poti afla cum vedetele au...

De ce ar trebui sa va imperecheati cainele?

De ce ar trebui sa va imperecheati cainele?

Va iubiti cainele nespus si va ganditi ca lumea ar fi un loc mai bun daca ar exista mai multi caini exact ca al vostru? Totusi, inainte de a va imperechea cainele, alocati-va ceva timp pentru a analiza daca este sau nu cel mai bun...

Lavajul bronhoalveolar la caini si pisici

Lavajul bronhoalveolar la caini si pisici

Lavajul bronhoalveolar este utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea afectiunilor respiratorii la caini si pisici, cauzate de infectii, obiecte straine inhalate, cancer sau boli pulmonare de natura inflamatorie. Lavajul bronhoalv...

Recomandari

Sondaj

Cum ai vrea sa fie cainele tau?