Sfaturi legate de dieta unui caine salvat din strada sau adoptat. De la salvare si adoptie la un caine fericit si sanatos

Planul optim de hrană pentru un câine salvat de pe stradă sau adoptat Nutriția sănătoasă este esențială pentru ca animalele de companie să se bucure de o viață echilibrată și asigură longevitatea acestora. În cazul în care câinele a fost salvat de pe stradă sau adoptat o vizită la veterinar și un set de analize vor arată parametrii generali privind sănătatea animalului. Următorul pas este elaborarea unei diete personalizate astfel încât să se poată suplimenta lipsa elementelor esențiale. Echilibrul nutrițional va ajuta animalul să se refacă și va susține procesul de vindecare.

În stabilirea meniului potrivit se vor urmări anumiți parametri. Se vor lua în calcul sfaturile medicului veterinar în ceea ce privește validarea planul alimentar.

Cele 6 elemente de baza ale unei diete sunt: apă, proteine, grăsimi, carbohidrațîi, vitaminele și mineralele. Acești nutrienți esențiali asigura un echilibru optim al organismului, astfel:

1. Apă – câinele poate supraviețui chiar dacă grăsimea corporală lipsește din trupul acestuia. Pe de altă parte apă este atât de importantă încât animalul ar muri dacă ar pierde chiar și 10% din fluidul organismului. Apă reprezintă mai mult de jumătate din greutatea corporală a unui câine adult. De aceea este recomandat că atunci când salvăm direct de pe stradă un câine să îi oferim în primul rând apă.

2. Proteine – țesuturile corpului sunt formate din proteine. Corpul câinelui produce doar 13 din cei 23 de aminoacizi esențiali care sunt elementele de baza ale proteinelor. Ceilalți 10 trebuie să provină din mâncare.

3. Grăsimi – acestea ajută la menținerea sănătățîi pielii, părului animalului și asigura un nivel crescut de energie. Acizii grași importanți sunt: omega-3, omega-6 și acidul linoleic. Corpul câinelui nu poate produce suficienți acizi grași de aceea trebuie să mănânce alimente care îi conțîn.

4. Carbohidrați – aceștia provin din plante. Cerealele și legumele oferă câinelui: zaharuri, amidonuri, fibră ajută la refacerea țesuturile corpului și la menținerea sănătățîi intestinelor.

5. Vitaminele și mineralele – asigura reacțîi chimice eficiente cum ar fi cele implicate în formarea oaselor. Acestea sunt: vitamina A, D, E, K, complexul de B-uri, calciu și fosfor. Câinii nu au nevoie de vitamina C întrucât această este produsă de propriul corp.

Adopția unui câine presupune în mod obligatoriu o evaluare generală a acestuia care poate fi realizată în prima faza prin observăție directă de către stăpân.

Într-un cabinet veterinar starea de sănătate a câinelui se poate realiza în 3 pași: examinarea corpului (temperatura, palparea anumitor zona, evaluarea pulsului inimii și a ritmului respirației), examenul fiziologic și elaborarea planului de alimentație. Acesta va primi un scor în funcție de care vor fi stabilite recomandări legate de dietă și ingrjire.

Cum să evaluăm și să elaborăm un plan optim de nutriție pentru a susține vindecarea câinelui? Dumeavoastră sunteți prima persoană care va observă condiția generală de sănătate și nivelul de energie al animalului. Răspundeți la următoarele întrebări apoi mergeți la medicul veterinar cu raportul întocmit.

1. Ce mănâncă animalul într-o zi normală? Includeți recompensele și alte delicatese oferite.
2. Cum a evoluat corpul animalului din momentul salvării/adopției și până în prezent?
3. Câinele prezintă probleme de sănătate cum ar fi iritațîi sau dezechilibre digestive de la hrană actuală?
4. Există alimente care îi displac?

Chiar dacă este un câine salvat starea acestuia de sănătate se poate înrăutăți dacă nu îi oferim o hrană de calitate. În prezent animalele de companie, în special câinii și pisicile se confruntă cu aceleași probleme de sănătate pe care le manifestă și oamenii. Disfuncționalitățile organismului sunt legate de calitatea slabă a hranei din punct de vedere nutritional. Un câine salvat de pe stradă va necesită un procent mai mare de proteine. Acestea au rolul de a reface mușchii.

Abundență de alimente procesate și pline de aditivi generează disfuncționalități și boli severe ale organismului de aceea este necesară o hrană de calitate încă din primele zile. În momentul în care sistemul digestiv are de procesat substanțe de sinteză funcțiile organelor sunt suprasolicitate. Cele mai multe boli apar că rezultat al incapacității intestinului subțire de asimila nutrienții din hrană. O dietă bogată în carbohidrați, în special cereale, afectează intestinul subțire al cărui rol principal este cel de absorbție a nutrienților din hrană. Cu cât organismul lucrează mai intens cu atât mai mult organele devin lipsite de energie, își fac apariția dezechilibre și boli. Problemele majore datorate alimentației deficitare sunt:

1. Obezitatea
2. Bolile cardiovasculare
3. Pietrele la rinichi și disfuncționalități ale vezicii urinare

BonaCibo Adult Dog High energy este un produs special creat pentru câinele adult astfel încât acesta să se poată bucură de energie, vitalitate și sănătate. Această hrană este recomandată câinilor adoptați și a celor salvați direct de pe stradă întrucât echilibrează corpul și oferă substanțe benefice refacerii organismului.

Rețeta folosește ingrediente 100% naturale, atent selecționat. Mâncarea este gătită lent, la temperaturi scăzute păstrându-se astfel valorile nutritive în procent de 100%.  Astfel hrană se remarcă prin calitatea net superioară față de cea a produselor intens procesate și asigura un echilibru optim de substanțe benefice.

Conținutul ridicat de carne și  sursă de prebiotice asigura câinelui o digestie optimă și o asimilare corectă a substanțelor nutritive prevenind astfel problemele de digestie. De asemenea, procentul scăzut de cereale asigura o greutate normală.

În timp câinele se va bucură de o serie de beneficii cum ar fi: articulații sănătoase, nivel crescut de energie, digestie optimă și greutate normală, un sistem imunitar puternic, blană și musculatura sănătoasă.

Hrană BonaCibo asigura toate vitaminele și mineralele necesare corpului astfel încât câinele nu are nevoie de suplimente. Medicii veterinari atrag atenția asupra faptului că oferirea de suplimente animalului poate duce la apariția dezechilibrarea organismului.

Articole

Targul “Give4Animals” partea a doua

Targul “Give4Animals” partea a doua

Am facut pentru voi si cateva poze, pentru a va convinge sa mergeti si sa cumparati cele mai frumoase martisoare si accesorii handmade! Targul de saptamana trecuta a fost prima incercare a Asociatiei pentru protectia animalelor “R...

8 alimente interzise animalelor

8 alimente interzise animalelor

Cu animalutul tau iti imparti apartamentul, chiar si patul, dar cel mai bine ar fi sa eviti sa iti mai imparti mancarea cu el. Si nu doar cu el, ci cu orice animalut, pentru ca mancarea “umana” nu ii face bine din diverse motive. ...

3 medicamente interzise cainilor

3 medicamente interzise cainilor

Pentru a evita intoxicatia sau otravirea cainelui cu anumite medicamente, aflati din randurile urmatoare ce anume nu trebuie sa ii dati cand il vedeti ca nu se simte bine. Aspirina Toxicitatea aspirinei sau a salicilatului se mani...

Ce necesitati are un catel in varsta de 6 luni

Ce necesitati are un catel in varsta de 6 luni

Catelul vostru in varsta de 6 luni are nevoie de anumite lucruri pentru a se mentine sanatos! Urmatoarea este o lista cu lucrurile recomandate pentru intretinerea starii de sanatate a unui catel in varsta de 6 luni, lista ce inclu...

Cainii maidanezi din sectorul 2, sterilizati gratuit in saptamana 28 mai - 3 iunie

Cainii maidanezi din sectorul 2, sterilizati gratuit in saptamana 28 mai - 3 iunie

Interventiile chirurgicale sunt gratuite si sunt realizate atat voluntar, asupra cainilor maidanezi, cat si la rugamintea proprietatilor de patrupede, care vor sa isi sterilizeze animalele. Actiunea de sterilizare a cainilor maida...

Recomandari

Sondaj

Ce faci cand un animalut iti iese in cale ?