Animale.ro

Totul despre microcipare

Publicat: 18 Iul 2013 | Vizualizari: 6679

Metoda identificarii electronice a animalelor s-a impus in Uniunea Europeana ca cea mai sigura metoda de identificare care permite o citire simpla, sigura si rapida a codului unic de identificare atribuit unui animal. Odata ce microcipul a fost implantat, identificarea este valabila pe toata durata de viata a animalului. Este sigura, nu poate fi pierduta sau modificata astfel incat animalul de companie sa fie protejat in cazul pierderii sau furtului.Pe langa faptul ca va fi obligatorie pentru toti proprietarii de caini din Bucuresti, microciparea are numeroase avantaje:


1. Va putea permite identificarea unui caine gasit si astfel va fi redat familiei


2. Va putea permite identificarea si pedepsirea proprietarilor de caini care si-au abandonat animalele


3. Va constitui dovada in cazul unui caine furat


4. Identificare sigura toata viata


5. Unicitatea microcipului garantata oriunde in lume


6. Procedeu netraumatizant, implantare usoara


7. Citirea se poate face usor si rapid, fara a stresa animalulAsadar, pe langa faptul ca ajuta lagasireacainelui, mai existaunmotivfoarte bunpentru a facemicrocipurileobligatorii. Acesta se refera la faptulcamulti caininusunt cu adevaratpierduti - ei suntabandonati.Exista persoane care isi iau un cainesiapoi hotarasc brusc canu-l mai doresc, dupa care il duc undevasi il abandoneaza.In cazul incarecainelea fostmicrocipat,i se pot identifica stapanii si cerceta cazul. Astfel, prin microcipare, proprietarii se vor gandi de doua ori inainte de a-si arunca in strada cainele.


Toata lumea stiecat de delicata si complicata esteproblemacainilor fara stapan. Este adevarat ca microcipareanuar rezolva problemelecomplet.Dardacatoata lumea si-ar sterilizasimicrocipa patrupedele,s-ar putea tinetotusi oevidenta apopulatiei canine. In acest fel nu ar mai creste constant numarul cainilor de pe strazi, prin aruncarea puilor de catre cei care tin catele nesterilizate, dar nu au ce face cu puii.


Cum se face microciparea


Microciparea se realizeaza cu ajutorul unei "seringi microcip" care contine practic microcipul incapsulat intr-o sticla biocompatibila, rezistenta la apa, vibratii sau socuri, cu sistem antimigrare. Alaturi de seringa se mai afla si un numar de 5-6 etichete autoadezive care au inscrise pe ele codul unic al microcipului. Aceste etichete se lipesc pe: pasaportul animalului, carnetul de sanatate, formularul de inregistrare ASPA. Ele au sarcina de a face comparatia intre numarul inscris pe dispozitivul electronic si actele animalului microcipat.Asadar, microciparea se face prin injectare, in regiunea de mijloc a gatului, in partea stanga (in celelalte tari se face intre omoplatii animalului), subcutanat, nu implica anestezie si este nedureroasa. Inainte de introducerea propriu-zisa a cipului, acesta este scanat pentru a se verifica daca acesta functioneaza normal si daca acel cod unic de identificare este identic cu cel ce se gaseste pe etichetele care insotesc fiecare microcip.


Dupa implantare, se scaneaza din nou animalul pentru a se verifica daca microcipul a fost corect implantat si daca functioneaza, dupa care se poate trece la completarea formelor de inregistrare.Cand se poate microcipa animalul


Microciparea se poate face oricand, la orice varsta, cu conditia ca patrupedul (caine sau pisica) sa fi fost vaccinat cel putin o data. Microcipul este inert din punct de vedere biologic. Nu exista practic nici o posibilitate de respingere a acestuia de catre corp sau de dezvoltare a unei alergii atata timp cat acesta a fost corect implantat, cu respectarea normelor de igiena.Cine realizeaza microciparea


Microcipul poate fi introdus de medicul veterinar sau Asociatia chinologica locala, singurele locuri unde se elibereaza microcipuri, iar preturile pentru o astfel de procedura variaza intre 50 si 150roni, in functie de cabinetul veterinar si firma producatoare.


In aceste cost sunt incluse: dispozitivul, manopera si introducerea datelor in sistem.
Surse foto: princevega.com, blog.sureflap.com, duchyvets.co.uk 

 
 

Sondaj

omul sau animalul
 
 
 

Rase Animale

Bulldog-american

Bulldog-american

Bulldog-ul American este un caine bine legat, viguros si compact, cu aspect puternic. Tipul Johnson este mai mare, cu botul mai scurt, fata de tipul Scott. Totusi, majoritatea bulldogilor moderni sunt o combinatie a celor 2 tipuri. Este un caine mai inalt pe picioare, mai agil si mai rapid decat