Totul despre sistemul reproducator al catelei

Unde este localizat tractul reproducator al catelei?

Organele reproducatoare sunt localizate in abdomen, in timp ce glandele mamare sunt situate sub forma a doua randuri de-a lungul lateralelor abdomenului, de-o parte si de alta a liniei mediane a acestuia, de la nivel inghinal pana la nivelul toracelui. Ovarele, stang si drept, sunt localizate chiar in preajma rinichilor. Ovarele sunt legate de uter prin intermediul unor canale mici, numite oviducte. Uterul se extinde din regiunea situata in spatele ovarelor, pana in portiunea posterioara a abdomenului, chiar inaintea pelvisului. Uterul se termina la nivelul cervixului, formatiune care separa uterul de vagin. Vaginul traverseaza prin pelvis pentru a intalni vulva, orificiul extern al tractului genital.

Care este structura generala a tractului reproducator al catelei?

Ovarele sunt suspendate de partea superioara a abdomenului prin intremediul unui ligament larg denumit ligamentul suspensor. Oviductele sunt mici canale care se extind de la nivelul ovarelor pana la la nivelul coarnelor uterine. Extremitatea oviductului din apropierea ovarului de forma unei palnii, infundibulul, prinde oul (ovulul) atunci cand acesta este eliberat de ovar.

Uterul la caine are forma literei Y, cu bratele Y-ului mai lungi decat piciorul. Bratele lungi ale uterului sunt denumite coarne, in timp ce piciorul scurt este numit corp. Coarnele uterine se intind de la nivelul fiecarui ovar si se unesc pentru a forma corpul uterului. Atunci cand femela este gestanta, fetusii se aseaza in sir in ambele coarne. Capatul sau baza Y-ului este cervixul.

Peretii uterului sunt captusiti cu o mucoasa glandulara si bine vascularizata si includ in structura lor musculatura neteda. Substratul muscular al uterului este denumit miometru; stratul intern (mucoasa) este denumita endometru.

Cervixul este format din tesut conjunctiv si muscular care formeaza un sfincter ferm asemanator unui tub. Cervixul este in general inchis pentru a preveni aparitia infectiilor. In timpul fecundarii si nasterii (fatarii), sfincterul cervixului este relaxat sau deschis.

Vaginul catelei este foarte lung si trece prin pelvis pana la nivelul vulvei. La o catea de circa 10 kg, vaginul are in jur de 12 cm lungime si 1,5 cm diametru. Atat lungimea, cat si diametrul acestuia cresc considerabil in timpul gestatiei si fatarii. Peretii vaginali sunt alcatuiti dintr-un strat intern mucos, un strat mijlociu format din musculatura neteda si un strat extern de tesut conjunctiv. Mucoasa vaginala prezinta numeroase falduri, care-i confera posibilitatea de a se extinde si intinde mai mult.

Glandele mamare sunt formate din tesut conjunctiv ce confera suport si structura, vase sangvine si limfatice si tesut glandular. Glandele mamare contin niste glande mici saciforme, care secreta si depoziteaza laptele. In cele din urma, laptele traverseaza un sistem canalicular, pentru a se evacua pe la nivelul mamelonului. Cainele are, de regula, cinci perechi de mamele.

Care sunt functiile tractului reproducator femeiesc?

Ovarele contin oua (ovule) care asteapta sa fie fecundate. Ovarele produc de asemenea si hormonii femeli, estrogen si progesteron. Ovulele sunt eliberate din niste structuri mici saciforme denumite foliculi in timpul procesului de ovulatie si trec prin trompele uterine (oviduct) in uter. Atunci cand cateaua este castrata, ovarele, oviductele si uterul sunt inlaturate (extirpate). Principala functie a uterului este cea de reproductie. El serveste drept loc de implantare a ovulului fecundat si de crestere si dezvoltare a fetusului. Uterul adaposteste fetusul pana cand acesta este gata sa fie nascut.

Vaginul asigura un pasaj din afara organismului spre uter. In timpul imperecherii, sperma este depozitata de catre mascul in vagin. Vaginul asigura un coridor protector pentru fetusi in tranzitul lor dinspre uter spre exteriorul organismului si in acelasi timp protejeaza deschiderea uretrei (meatul urinar), locul pe unde urina paraseste organismul.

Vulva protejeaza deschiderea vaginului si ofera repere externe pentru identificarea animalului respectiv ca individ de sex femel.
Functia glandelor mamare este de a produce lapte pentru progenituri.

Acest articol este unul informativ, menit sa va vina in ajutorul unei mai bune cunoasteri a animalului vostru! Pentru orice probleme care apar, sau chiar in cazul unor simple suspiciuni, cel mai bine este sa duceti animalul la clinica veterinara.

Articole

Cum putem ajuta cateii sa faca fata caldurii?

Cum putem ajuta cateii sa faca fata caldurii?

A venit vara, caldura mare, mon cher! Nu doar oamenii sunt afectati de vremea torida, ci si cainii. Imaginati-va cum v-ati simti daca ati avea pe voi o haina de blana cand afara sunt temperaturi de peste 40 de grade. In aceasta pe...

Alergiile cainelui: cauze, simptome, tratament

Alergiile cainelui: cauze, simptome, tratament

Chiar daca acesti alergeni sunt inofensivi pentru majoritatea animalelor, un caine cu alergii va avea o reactie extrema la contactul cu acestia. Cauzele alergiilor la cani Alergenii pot reprezenta o problema daca sunt inhalati, in...

Epulisul

Epulisul

Epulisul reprezinta o tumora a ligamentului periodontal, structura care mentine dintele in loc. Epulisul este tumora orala benigna cel mai frecvent intalnita la caini. Pisicile, rareori, prezinta tumori orale benigne. Aceste tumor...

Cainii fierbinti! Topul cainilor pentru climatele calde

Cainii fierbinti! Topul cainilor pentru climatele calde

In lunile aprilie-mai, viata intr-un loc ca Bucurestiul este un rai scaldat in soare si in parfumuri florale. Incepand din luna iunie si pana la inceputul sau chiar sfarsitul lunii septembrie, Bucurestiul se aseamana cu iadul de p...

Adaposturile de caini au nevoie de ajutorul tau!

Adaposturile de caini au nevoie de ajutorul tau!

Parerile referitoare la solutionarea acesteia au fost intotdeauna impartite: daca o parte a populatiei a preferat metoda eutanasierii patrupedelor, cealalta s-a zbatut pentru gasirea unor solutii mai putin drastice. Din ultima cat...

Recomandari

Sondaj

animalul tau te iubeste?