Animale.ro

Parcul national Bialowieza (Polonia)

Publicat: 16 Aug 2012 | Vizualizari: 3692Bialowieza inseamna "turnul alb" in poloneza, iar parcul national are o suprafata de 10.517,27 ha, circa 1/6 din partea padurii situatia in Polonia.

Parcul national Bialowieza: Istoric

In 1921, zona ocupata in prezent de parcul national Bialowieza a fost declarata rezerva forestiera, ce a fost transformata in 1932 in "Parcul National din Bialowieza", iar numele actual a fost adoptat in 1947.

Incepand cu anul 1979, parcul national Bialowieza a fost inclus in patrimoniul mondial UNESCO, si gazduieste cladiri istorie importante printre care Palatul Parcului, construit intre anii 1889 si 1894 si un obelisc din 1752, ce comemoreaza o expeditie de vanatoare a lui August III.Parcul national Bialowieza: Importanta

Padurea Bialowieza este ultimul petec din padurea continentala ce acoperea cea mai mare parte a Europei Centrale in urma cu mii de ani. Aici traiesc in continuare aproximativ 450 de bizoni europeni, specie in pericol de disparitie.

Centrul padurii Bialowieza, cu o suprafata de 5725,75 ha este o rezervatie protejata, fiind o zona in care padurea s-a dezvoltat de-a lungul mileniilor fara nicio interventie omeneasca.

Parcul national Bialowieza: Flora

In absenta locuitorilor, in parcul national Bialowieza exista numerosi stejari dezvoltati pana la o inaltime de peste 30 m si o circumferinta de peste 6 m. Stejarii imensi din specia Qercus robur sunt atat de impresionanti, incat o mare parte dintre ei au si nume, de la Marele Mamamuszi pana la Paznicul din Zwierzyniec.

In afara de cele peste 800 specii de copaci, in parcul national Bialowieza pot fi intalnite peste 3.000 specii de ciuperci, aproape 200 de specii de muschi si 283 de specii identificate de licheni.Parcul national Bialowieza: Fauna

Reintrodus in padurea Bialowieza in 1929, bizonul european este emblema parcului national si beneficiaza de trei rezervatii separate in cadrul parcului. In afara de rezervatia de bizoni, al caror numar este in crestere, in parcul national Bialowieza traiesc peste 11.000 specii, dintre care 62 specii de mamifere si 200 specii de pasari.

Numeroase specii de mamifere (rasul, lupul), de pasari (Bufnita pitica eurasiana, barza neagra) sunt rare, iar numarul speciilor de nevertebrate depaseste numarul de 8.000.

Parcul national Bialowieza: Obiective turistice

Obiectivele turistice principale din parcul national Bialowieza includ momente istorice, de la Palatul Parcului pana la un conac de lemn. In zona cea mai protejata din parc, accesul turistilor este restrictionat la un traseu de 4 km, accesibil doar cu un ghid.

Alte atractii turistice includ trasee de 6,5 si 11,5 km, alaturi de un turn din care turistii pot observa fauna fara sa interactioneze cu animalele in habitatul lor. Cel mai potrivit moment pentru observarea bizonilor este iarna, insa parcul national Bialowieza ofera atractii turistice in toate anotimpurile.Sursa foto: Wildzone.it, Discoverthetrip.com, Elib.kkf.hu

 
 

Sondaj

Ce specie de animal de companie preferati?
 
 
 

Rase Animale

Ciobanesc alb elvetian

Ciobanesc alb elvetian

  Aspect exterior si dimensiuni - continuare Urechile sunt erecte , prinse sus pe craniu, purtate drept, paralel si orientate spre inainte , de forma alungita, iar la virf au forma unui triunghi usor rotunjit. Gatul acestui caine este de lungie medie, musculos, cu o prindere armonioasa de trunchi,