Conditii premergatoare imperecherii la canaras

Daca in urma cu cateva decenii se intalnea sporadic pe teritoriul Romaniei, in prezent canarasul poate fi adesea admirat in zonele de deal si de munte. Pasarea poate fi crescuta cu succes in captivitate, unde ii pot fi asigurate conditiile pentru o imperechere de succes.

Canarasul este indragit datorita penajului sau frumos colorat, in nuante de galben cenusiu, si al trilului emis de mascul, specific pasarilor din familia Fringilidae. Masculul se remarca printr-un penaj mai puternic colorat, in comparatie cu cel al femelei.Daca te afli in posesia unor canarasi pe care iti doresti sa ii imperechezi, este important sa tii cont de cateva conditii premergatoare care vor asigura succesul demersurilor tale.

Perioada de imperechere

In mediul natural, canarasul se imperecheaza din februarie pana la inceputul lunii august. In captivitate, imperecherea canarasilor poate avea loc si in afara acestei perioade, cuplul putand produce intr-un singur an pana la doua generatii de pui.

Retine, de asemenea, ca pasarea este monogama si ca prefera, asadar, sa se imperecheze un singur partener, in detrimentul imperecherii cu parteneri diferiti.

Curtatul

Masculul are obiceiul de a curta femela cu care urmeaza sa se imperecheze, la inceputul perioadei de reproducere. Poti recunoaste un mascul care urmareste sa impresioneze femela prin pozitia adoptata: canarasul sta drept, cu aripile lasate, coada ridicata si capul sus. Se pozitioneaza in apropierea femelei si incepe sa cante puternic, miscandu-si capul intr-o parte si intr-alta. Corpul ii freamata, iar penele ii sunt usor zburlite.

O voliera incapatoare va permite reproducerea acestui ritual de curtat, cu atat mai mult cu cat aceasta va include si stinghii amplasate la inaltimi diferite. Acest tip de pozitionare este necesara pentru ca masculul sa poata zbura de pe o "creanga" (stinghie) pe alta pana la femela, aflata pe o stinghie situata la un nivel inferior, intocmai cum face in mediul natural.

Repetarea acestui ritual de curtat va determina, in cele din urma, imperecherea celor doi canarasi.

Reproducerea conditiilor din mediul natural

Reproducerea cat mai fidela a conditiilor din mediul natural va contribui semnificativ la succesul imperecherii unor canarasi. In mediul natural, femela construieste cuibul din ramurele, bucati de scoarta, tulpini, radacini; de aceea, un cuib din materiale naturale, precum lemnul, ar putea fi foarte potrivit pentru o reproducere in conditii de captivitate.Captuseste cuibul cu iarba uscata care va asigura confortul necesar femelei de canaras. Mai poti adauga, la nevoie, si bucatele de vata. Ideala este pozitionarea cuibului departe de privirile curioase, mai ales ca, in mediul natural, cuibul se afla in copaci, la inaltimi de 3-5 m, bine ascuns de frunzis.

In perioada de reproducere, canarasii consuma cu precadere insecte. Nu uita sa le pui la dispozitie, pe langa hrana obisnuita, si astfel de bunataturi.

Foto: gotbirds.blogspot.com, treknature.com, copepodo.wordpress.com

Articole

Rosella Papagal

Rosella Papagal

Intrucat poate fi crescut si in captivitate, papagalul Rosella a devenit o alegere tot mai populara si printre posesorii de pasari de companie din tara noastra. Originea Papagalul Rosella , cunoscut si ca papagalul Rosella cu mant...

Listerioza la pasarile de colivie

Listerioza la pasarile de colivie

Infectia este mai frecventa in zonele temperate si reci. La pasari, listerioza se manifesta sub forma de septicemie sau encefalita localizata. Septicemia si encefalita afecteaza in special canarii si papagalii. Cauzele listeriozei...

Guta la pasarile de companie

Guta la pasarile de companie

Poate fi cauzata de factori ereditari, cat si de mediu ori nutritionali. Identificarea timpurie a bolii este esentiala pentru gestionarea sa eficienta si asigurarea calitatii vietii pasarilor afectate. Ce este guta? Guta este o af...

Raia picioarelor la pasari

Raia picioarelor la pasari

Desi este frecvent intalnita, nu este o boala periculoasa, daca este identificata la timp, si poate fi vindecata relativ usor in urma aplicarii unui tratament adecvat. Ce este raia picioarelor la pasari Raia picioarelor la pasari ...

Amandine Gould

Amandine Gould

Considerata cea mai frumoasa specie de cinteza, Amandine Gould a devenit si o populara pasare de colivie. Taxonomia Regnul: Animalia Increngatura: Chordata Clasa: Aves Ordinul: Passeriformes Familia: Estrildidae Genul: Erythura Sp...

Recomandari

Sondaj

Voua va plac hingherii?