Animale.ro

Cum scapi de lipitorile din acvariu

Publicat: 17 Aug 2012 | Vizualizari: 5446Cel mai des, lipitorile sunt introduse in acvariu odata cu hrana vie pentru pesti, provenita din ape infestate, dar pot ajunge in acvariul tau si odata cu pesti noi sau plante noi.

Pentru a preveni aparitia lipitorilor in acvariu, se recomanda analiza atenta a pestilor introdusi in acvariu si a apei din punga in care au fost transportati. Daca vrei sa te asiguri ca plantele acvatice cumparate nu sunt infestate cu lipitori, lasa-le timp de o ora intr-o solutie de permanganat de potasiu (5mg/l).

Cum elimini parazitii la pestii de acvariuEfectele lipitorilor in acvariu

Lipitorile sunt mici viermi care se ataseaza de corpul pestilor, inclusiv de brahnii sau inotatoare. Lipiti de peste, acesti paraziti se strang de obicei in forma rotunda sau de inima cand se lipesc de pestii din acvariu. Indiferent de culoare initiala, lipitorile devin maronii dupa ce s-au hranit cu sangele pestilor.

Parazitii penetreaza pielea pestelui pentru a se hrani cu sange, iar pestii afectati de lipitori pot suferi de anemie. Pesti de care se ataseaza lipitorile pot suferi de letargie, iar inotatoarele lor devin palide. In jurul zonei unde lipitoarea s-a atasat de corpul pestelui, pielea pestelui se poate inrosi sau inflama. Deoarece intra in contact cu sistemul circulator al pestilor de acvariu, lipitorile pot introduce alti paraziti interni in corpul acestora.

De multe ori, pestii afectati de lipitoare vor incerca sa se frece puternic de obiecte pentru a scapa de paraziti, dar aceasta metoda are rareori succes fara interventia ta.Cum ucizi lipitorile din acvariu

Spre deosebire de mamiferele atacate de lipitori, pestii sunt mai sensibili si smulgerea lipitorilor cu o penseta poate provoca traume interne pestilor din acvariul tau.

Dezlipirea lipitorilor devine mult mai usoara daca pestele este lasat timp de 12-15 minute intr-o solutie salina de 2,5%. Cele mai multe lipitori se desprind complet in apa sarata sau pot fi indepartate manual mai usor, fara sa raneasca pestele. Nu se recomanda aceasta metoda pentru pestii foarte sensibili la apa sarata, printre care se numarara pisicile de apa dulce si unele specii mici de somn.

Pentru a elimina in mod sigur toate lipitorile din acvariu, exista mai multe produse de acvaristica disponibile in comert. Trichlorfonul este un pesticid puternic folosit adesea impotriva lipitorilor, recomandat in cantitate de maxim 0,25 mg pentru fiecare litru de apa din acvariu.Prevenirea si consecintele aparitiei lipitorilor in acvariu

Pestii din familia Tetraodontidae (pestii "Puffer") se hranesc cu lipitori si pot fi cea mai naturala solutie pentru eliminarea acestor paraziti. Daca toate metodele au dat gres, se recomanda mutarea tuturor pestilor intr-un alt acvariu pentru o luna sau doua, timp in care toate lipitorile vor muri.

Odata ce lipitorile au fost indepartate din acvariu, este important sa ceri sfatul unui veterinar cu privire la modalitatile de tratament pentru pestii ce pot suferi de anemie. In timp ce acidul folic este util in cazul pestilor ce sufera de anemie cauzata de factori de mediu, pestii ce au suferit o infectie parazitara pot avea nevoie de medicamente speciale.Sursa foto: Ratemyfishtank.com, Hackadaycom.wordpress.com, Biolib.cz, Suite101.com

 
 

Sondaj

Animal la apartament sau la curte?
 
 
 

Rase Animale

Saint Bernard

Saint Bernard

\\\\n Istoricul si originea \\\\n Ca si in cazul altor rase, adevarata origine a Saint Bernard-ului este invaluita in mister. Se crede ca, cainele pe care il stim noi astazi ar proveni dintr-o rasa de talie mare, foarte veche, disparuta, cunoscuta ca molosul asiatic. Acesti caini giganti au fost