Analiza urinei la pisici

Analiza urinei este indicata pentru evaluarea animalelor de companie cu anomalii urinare cum ar fi poliuria (productia crescuta de urina), cresterea frecventei urinarii, dificultatile in urinare, urina cu sange sau culoarea anormala a urinei. Acest test se dovedeste folositor in cazurile de febra inexplicabila, pierdere a apetitului sau pierdere in greutate. O analiza a urinei este, adesea, efectuata atunci cand este indicata de rezultatele unei radiografii, a unor teste de sange care sugereaza o problema a sistemului urinar sau ca urmare a examinarii fizice atunci cand sunt detectate anomalii.

Orice evaluare a starii de sanatate sau de boala ar trebui sa includa o analizare a urinei. Rezultatele urinanalizei ne pot oferi o idee cu privire la statusul de hidratare al organismului investigat, cat si cu privire la functia renala a acestuia; ea poate, de asemenea, releva inflamatia sau infectiile prezente la nivelul tractului urinar.

Ce releva o analiza de urina?

Analiza de urina ajuta la evaluarea functiei rinichilor si a calitatii urinei produse. De regula, o analiza a urinei consta in trei parti: examinarea fizica a probei, un strip de urina care evalueaza prezenta anumitor substante (biochimia urinara) si examinarea microscopica a sedimentului urinar. O urinanaliza poate pune in evidenta piuria (prezenta globulelor albe ale sangelui in urina), hematuria (sange in urina), cristaluria (cristale in urina), prezenta cantitatilor anormale de glucoza, cetone si proteina si concentratia urinei.

Rezultatele normale ale analizei de urina includ o gravitate specifica (SG) de 1.020-1.070. Aceasta constanta masoara abilitatea rinichilor de a concentra urina. La pacientul sanatos, rezultatele stripurilor de urina in ceea ce priveste prezenta proteinelor trebuie sa fie negative sau cel mult sa existe urme de proteina. Aceleasi rezultate sunt valabile si in cazul bilirubinei. La pacientul sanatos, in compozitia urinei nu trebuie sa se regaseasca sange, glucoza si cetone. Rezultatele sedimentului de urina (evaluarea microscopica) depind intr-o oarecare masura de metoda de colectare a urinei (prelevarea libera, sondaj sau cistocenteza). In principiu, prezenta catorva globule rosii si albe ale sangelui este permisa.

In unele cazuri, procedurile suplimentare, cum ar fi radiografiile, ecografia abdominala, radiografiile cu substante de contrast (pielograma intravenoasa sau cistograma) sau chiar laparatomia exploratorie pot fi necesare pentru a diagnostica o afectiune.

Cum se efectueaza analiza de urina?

O analiza de urina este initiata o data cu colectarea probei de urina. Urina poate fi obtinuta prin trei metode:
Cateterismul (sondajul) consta in inserarea unui tub de plastic flexibil prin uretra, apoi pana in vezica urinara (rezervorul situat in interiorul organismului unde urina este stocata pana cand animalutul urineaza).

Cistocenteza este o metoda foarte frecvent utilizata pentru recoltarea probelor de urina. Aceasta operatiune implica introducerea unui ac direct in vezica urinara prin intermediul peretelui abdominal. Cistocenteza este o procedura relativ rapida si lipsita de durere. Pisica poate fi culcata sau lasata sa stea in picioare. Vezica urinara este palpata si acul este introdus in aceasta.

Probele de urina capturate liber sunt obtinute prin prelevarea probei atunci cand pisica urineaza. Metoda este facila in cazul anumitor animalute de companie si destul de dificila in cazul altora. Pot fi utilizate recipiente din plastic, din sticla sau din diferite obiecte. Recipientul trebuie sa fie cat mai curat cu putinta pentru a obtine cele mai corecte rezultate. Aceasta metoda este cea mai putin „sterila” si este asociata cu cele mai multe erori de laborator.

Majoritatea clinicilor veterinare au echipamentul necesar pentru a efectua o analiza de urina, dar unele aleg sa-si trimita probele spre examinare laboratoarelor externe, specializate.
O analiza de urina dureaza aproximativ de 30-40 minute.

Analiza de urina este dureroasa?

Daca analiza de urina este dureroasa sau nu, depinde de metoda prin care urina este obtinuta. Cateterismul (sondajul) este „incomod” la cele mai multe animalute de companie si mai ales la motani care nu prea tolereaza procedura. Femelele sunt foarte dificil de sondat din cauza localizarii anatomice a uretrei lor. Sondajul este rareori efectuat la femelele de pisica.
Daca urina este obtinuta prin cistocenteza, introducerea acului prin piele poate fi asociata cu o durere de scurta durata, ca in cazul oricarei altei injectii.

Este necesara sedarea sau anestezierea pacientului pentru efectuarea unei analize de urina?

Nici sedarea si nici anestezia nu sunt necesare la majoritatea pacientilor; cu toate acestea, unele animalute de companie sunt iritate de plasarea unui cateter (sonda), astfel ca ele pot necesita tranchilizarea sau anestezierea ultrascurta.
Nu ezitati sa va duceti pisicuta la doctor pentru o analiza de urina care poate depista anumite probleme de sanatate. Mai bine preveniti o boala, decat sa o tratati!

Articole

Cum faci ca pisica ta sa traiasca mai mult?

Cum faci ca pisica ta sa traiasca mai mult?

De multe ori, exista o diferenta foarte mare intre durata de viata a stapanului si a pisicii. De aceea, este de datoria stapanilor sa ingrijeasca felina cat mai bine, pentru ca aceasta sa traiasca mai mult. Primul pas este sa stii...

Mituri comune despre pisici

Mituri comune despre pisici

1. Pisicile ar trebui sa nasca cel putin o data inainte de a fi sterilizate (castrate). Acest lucru nu este adevarat. Pisicile care au nascut o data inainte de a fi sterilizate nu sunt cu nimic mai fericite din niciun punct de ved...

8 delicii pentru pisici

8 delicii pentru pisici

Cu totii iubim deliciile culinare, iar pisicile nu fac nici ele exceptie. Ce ziceti daca le-ati pregati chiar voi niste recompense culinare delicioase? Ne-am informat pentru voi, iubitorii de pisici, ce trebuie sa contina deliciil...

Solutii la problemele zilnice - Partea II

Solutii la problemele zilnice - Partea II

Problema: Cainele isi face greu nevoile De ce face asta: Cel mai probabil cainele a inteles ca daca isi face repede nevoile, tot la fel de repede este bagat in casa si toata distractia se termina. Ce este de facut: Invatati cainel...

De ce stranuta pisicile?

De ce stranuta pisicile?

Stranutul este un reflex al cailor respiratorii superioare pe care il au si unele animale, nu doar oamenii. Ca si in cazul nostru, reflexul este important pentru mentinerea sanatatii si nu inseamna intotdeauna ca animalul este rac...

Recomandari

Sondaj

Cat crezi ca intelege cainele lup ce spui?