Animale.ro

Cate vieti are o pisica?

Publicat: 06 Ian 2011 | Vizualizari: 7340

Se spune ca o pisica are noua vieti: insa adevarul este ca are doar una, presarata cu multe acrobatii periculoase si nazbatii care ii dau batai de cap stapanului. Sigur, ca stapani, ne-am dori ca pisicuta noastra sa aiba cat mai multe vieti si incercam sa le tinem mereu in puf, ca sa nu pateasca nimic.

In genere, factorii care influenteaza speranta de viata a pisicilor sunt rasa, dar si mediul in care traiesc, alimentatia si bolile. Se stie, spre exemplu, ca pisicile care traiesc in casa au o speranta de viata mai mare decat cele care traiesc in afara, deoarece sunt expuse la mai putin factori nocivi: virusi, infectii, paraziti. In plus, pisicile care sunt ingrijite de stapani mai bine au o speranta mai mare a vietii, fiind si vaccinate.

In plus, acestea sunt si hranite mai bine, primind o alimentatie sanatoasa si potrivita pentru talia lor. Astfel, pisicile care sunt hranite bine au sistemul imunitar mai puternic si sanse mai mici sa se imbolnaveasca.

In genere, pisicile au o durata a vietii similara, cu mici diferente in functie de rasa. O pisica birmaneza, spre exemplu, are o speranta de viata de 15 ani sau mai mult, pe cand la o pisica siameza ajunge pana la 20 de ani. Pisicile Ragamuffin pot trai pana la 16-18 ani, iar cele din rasa Manx pot trai pana la 20 de ani.

Problema este ca aceste cifre sunt valabile doar pentru pisicile care sunt tinute in casa si ingrijite bine: pisicile care vagabondeaza au, in medie o durata de patru pana la cinci ani. Asta in ciuda faptului ca pisicle tinute inauntru sunt in genere mai dolofane, pentru ca nu au parte deĀ  De aceea, aveti mare grija de pisicuta din casa si nu o lasati

 

Sondaj

Rasa ta preferata este...
 
 

Rase Animale

Setter englez

Setter englez

Istoric si origine Primele radacini de setteri au fost dezvoltate in Franta, in 1500 si s-au obtinut din Pointer-ul spaniol si din cel francez. Aceste exemplare timpurii au fost numite "Setting Spaniel", dupa modul in care se ghemuiau dupa ce gaseau vanatul pentru a permite vanatorului sa arunce o