Cistocenteza la pisici

Colectarea (recoltarea) urinei poate fi un lucru complicat la pisici, mai ales daca urina trebuie sa fie colectata inainte de a fi contaminata. Urina colectata in urma emisiei naturale este, de regula, contaminata cu bacterii. Cistocenteza este procedura prin care o proba de urina necontaminata este extrasa de la nivelul vezicii urinare folosindu-se un ac.

Cistocenteza este indicata de fiecare data cand este necesara evaluarea urinei prin analiza de urina sau prin examen bacteriologic cu antibiograma. Rezultatele pot oferi date cu privire la statusul de hidratare si functia renala a pacientului, dar in acelasi timp pot indica prezenta unei infectii sau a unei inflamatii a tractului urinar.

Nu exista nici o contraindicatie pentru efectuarea acestui test la un animal la suspectat de o boala a tractului urinar. Chiar si rezultatele normale pot ajuta la determinarea starii de sanatate.

Ce pune in evidenta o cistocenteza?

Cistocenteza poate pune in evidenta, mai ales, anormalitatile de la nivelul tractului urinar. Pentru a evalua urina unui pacient, o analiza de urina, un examen citologic si/sau examenul cultural cu sensibilitatea microorganismelor izolate pot fi necesare.

Cum este efectuata cistocenteza?

Pentru a efectua o cistocenteza, medicul veterinar fie va alege o zona relativ lipsita de par, fie va rade o mica zona de pe abdomen, in regiunea de proiectie a vezicii urinare. Pielea este dezinfectata, iar apoi un ac este introdus in vezica urinara.
Urina este recoltata intr-un recipient tubular special sau in seringa. Analiza de urina poate fi efectuata de catre medicul veterinar sau poate fi trimisa catre un laborator de specialitate. Rezultatele testelor este posibil sa nu fie disponibile pana la 3-5 zile, dar in unele situatii ele pot fi accesibile in cateva ore. Durata de timp va depinde de testele solicitate.

Este cistocenteza dureroasa?

Orice durere aparuta este asociata cu colectarea urinei. Un ac este utilizat pentru a strapunge pielea si a patrunde in vezica urinara. Ca si in cazul oamenilor, durerea simtita produsa de introducerea acului variaza de la un individ la altul.

Este necesara sedarea sau anestezierea pacientului pentru efectuarea cistocentezei?

Nici sedarea si nici anestezia nu sunt necesare la majoritatea pacientilor; cu toate acestea, unele dintre animalele de companie sunt iritate de intepaturile de ac, motiv pentru care ele pot necesita o usoara tranchilizare sau o anestezie foarte scurta.

Nu ezitati sa apelati la aceasta procedura ce poate parea putin mai dureroasa. Cu toate acestea, cistocenteza este necesara pentru acuratetea testelor de urina si pentru depistarea diverselor probleme.

Articole

Ce faci cand pisica isi pierde apetitul?

Ce faci cand pisica isi pierde apetitul?

Pierderea poftei de mancare la pisica este, de multe ori, un semn de boala, motiv pentru pentru care atunci cand pisica nu mai mananca, primul pas trebuie sa fie vizita la medicul veterinar. Anorexia apare la pisici din pricina un...

Cum tai ghearele pisicii fara zgarieturi si stres

Cum tai ghearele pisicii fara zgarieturi si stres

Protectia mobilei si a propriilor maini in timpul jocurilor cu animalul de companie sunt motivele care duc cel mai des la dorinta de a scurta ghearele ascutite. Obisnuirea pisicii cu taierea ghearelor tine de varsta animalului. Pi...

Cum faci ca pisica ta sa traiasca mai mult?

Cum faci ca pisica ta sa traiasca mai mult?

De multe ori, exista o diferenta foarte mare intre durata de viata a stapanului si a pisicii. De aceea, este de datoria stapanilor sa ingrijeasca felina cat mai bine, pentru ca aceasta sa traiasca mai mult. Primul pas este sa stii...

Hipotiroidismul la pisici

Hipotiroidismul la pisici

Insuficienta hormonala specifica hipotiroidismului vizeaza in pricipal hormonul tiroxina, al carui nivel scazut in organism poate provoca probleme de sanatate sau probleme comportamentale pentru pisica. Cand metabolismul pisicii e...

Mutarea intr-o noua locuinta impreuna cu pisica ta: ce trebuie sa stii

Mutarea intr-o noua locuinta impreuna cu pisica ta: ce trebuie sa stii

Orice modificari in programul lor zilnic le poate stresa si determina comportamente nepotrivite. Cand vine vorba despre schimbarea locuintei, situatia se poate dovedi cu atat mai complicata pentru felina de companie, perfect integ...

Recomandari

Sondaj

Cum ai vrea sa fie cainele tau?