Ciudatenii pe care nu le stiai, despre pisici

Pisicile sunt deseori considerate misterioase si viclene - insa le primim in casa noastra cu generozitate si cu convingerea ca vom avea parte de multa afectiune. Animalele pe care egiptenii le considerau mici zei au si o serie secrete. Citeste mai departe pentru a afla cele mai ciudate lucruri despre pisici.

- Pisicile sunt domesticite de aproximativ 9.500 de ani. Numarul de pisici tinute pe langa casa omului este mai mare decat cel al cainilor. Pisica domestica din nastere a aparut printr-o mutatie genetica.

- Pisicile pot fi dreptace sau stangace, ca si oamenii.

- Pisicile au cinci degete la labutele din fata si doar patru la labutele din spate.

- Pisoii se nasc cu ochii si urechile inchise. Cand se deschid, ochii pisoilor sunt albastri si isi schimba dupa o perioada culoarea.

- Culoarea blanii pisicii este determinata genetic. De aceea, o pisica ce are blana colorata negru si portocaliu va fi, aproape de fiecare data, femela. Un mascul care are blana colorata in acest fel va fi steril.

- Spre deosebire de oameni si de caini, pisicile nu sufera de singuratate. Deseori sunt mai preocupate de protejarea teritoriului decat de multumirea stapanului.

- Cea mai batrana pisica din lume a trait 34 de ani.

- Pisicile nu miauna pentru a comunica cu alte pisici. Mieunatul este o forma de comunicare folosita doar pentru oameni, in rest pisicile comunica intre ele prin limbajul corpului. Deseori, cand se intalnesc cu alta pisica vor toarce sau vor scoate sunete ascutite, in functie de reactie.

- O pisica dusa departe de casa sa se poate intoarce daca doreste, pentru ca are un sistem "de navigatie" complex, care o ghideaza in functie de campul magnetic al Pamantului si ceasul sau biologic. Cu toate acestea, daca stapanul este mutat departe de locul in care statea, pisica nu il va mai putea gasi.

- Pisicile nu se nasc cu capacitatea de a vana. Puii de pisica nascuti de femele care nu stiu sa vaneze pot sa nu invete deloc sa vaneze.

- Pisicile arunca nisip sau pamant peste locul in care si-au facut nevoile pentru a-si acoperi urmele, ceea ce le poate feri de pradatori.

- Femelele isi pot invata puii sa foloseasca o ladita cu nisip.

- O pisica domestica poate dormi intre 14 si 18 ore pe zi.

- Mustatile unei pisici ii arata cat de mare este spatiul din jur, actionand ca niste antene.

- Majoritatea pisicilor nu au gene. Nasul pisicii are diverse striatii care sunt similare unor "amprente", fiind diferite pentru fiecare pisica.

- In 1800, autoritatile din Belgia au incercat sa foloseasca pisicile pentru a livra scrisori, insa si-au dat seama rapid ca pisicile nu sunt destul de disciplinate pentru o astfel de meserie.

- Pisica domestica isi petrece aproape 11.000 de ore torcand. 70% din timpul sau este petrecut dormind, iar 15% facandu-si toaleta.

- O pisica ce a cazut de la o inaltime de aproximativ 9 metri poate supravietui. Nu intotdeauna pisica va ateriza in picioare, asa cum spune o vorba din batrani: felinele se pot rani daca se prabusesc de la o inaltime mare.

- Egiptenii isi mumificau pisicile.

- Multi proprietari de pisici le usuca blana cu feonul, dupa ce se spala.

- O pisica vede noaptea de sase ori mai bine decat un om, datorita unui strat in plus de celule care absorb lumina.

- Pisica adulta poate fugi cu o viteza de aproape 20 de kilometri pe ora.

- Scheletul pisicii nu difera mult de cel al unui om, insa ii lipseste omoplatul, ceea ce permite ca pisica sa isi miste piciorul cu usurinta si sa il intoarca in aproape orice directie.

Articole

Pot fi dresate pisicile?

Pot fi dresate pisicile?

Spre deosebire de caini, pisicile sunt cunoscute pentru lipsa de obedienta fata de stapani: sunt mofturoase, rasfatate si fac mereu nazbatii. "Dresajul" unei pisici, daca ii putem spune asa, se limiteaza de multe ori la folosirea ...

De ce le plac pisicilor locurile situate la inaltime?

De ce le plac pisicilor locurile situate la inaltime?

  Sus in inaltul cerului Celor mai multor pisici le place sa stea la inaltime. Fie ca este vorba de o etajera, de pervazul unei ferestre sau de partea superioara a frigiderului, pisica ta se poate simti mult mai confortabil in jum...

Femeia gravida nu trebuie sa renunte la pisica

Femeia gravida nu trebuie sa renunte la pisica

Toxoplasmoza este o boala cauzata de un protozor parazit numit Toxoplasma gondii, dupa numele rozatorului african la care a fost gasit. Acest parazit infecteaza o varietate foarte mare de specii si foarte multe dintre tipurile cel...

Pisica are labele umflate: cauze si tratament

Pisica are labele umflate: cauze si tratament

Pernitele labei pisicii au un rol foarte important in absorbtia socurilor atunci cand pisicia sare de la intaltime, iar daca sunt umflate animalul poate suferi. Poti observa ca pisica are o laba sau mai multe umflate abia cand ani...

Cum imi conving pisica sa faca la ladita?

Cum imi conving pisica sa faca la ladita?

Aveti acasa o pisica care nu vrea deloc sa faca la ladita. Din cate stiti dimuneavoastra pisica e sanatoasa. Probabil ca intre timp, pentru binele ei si pentru a evita alte neplaceri, ati sterilizat-o. I-ati cumparat o ladita noua...

Recomandari

Sondaj

Esti de acord cu noua lege care impune eutanasierea cainilor fara stapan?