Publicat: 26 Oct 2012 | Vizualizari: 7977
Indiferent daca pisica a suferit o sterilizare sau o alta interventie chirurgicala sub anestezie totala, ingrijirea post-operatorie este importanta pentru o recuperare rapida. Iata cele mai importante legate de ingrijirea pisicii dupa o operatie, pe care medicul veterinar nu are intotdeauna timp sa ti le explice in detaliu.
Cum sa ai grija de pisica ta in perioada sarbatorilor
Mediul potrivit de recuperare pentru pisica
Ca orice pacient dupa o interventie invaziva, pisica are nevoie de liniste si caldura pentru a se recupera. Este important sa fie separata de copii sau de alte animale, cel putin in primele 24-48 ore dupa anestezia totala.
Efectele anesteziei generale pot include varsaturi si diaree, apatie sau halucinatii si reactii agresive. Din aceste motive, pisica are nevoie de un spatiu de recuperare in care sa fie lasata in pace, dar care sa fie si usor de verificat.
Alimentatia pisicii dupa operatie
Pofta de mancare revine uneori greu dupa o anestezie generala, iar in unele cazuri pisica poate avea nevoie de o mancare moale daca are inflamatii in zona bucala. Indiferent daca pisica mananca sau nu, hidratarea este foarte importanta. In cazul in care pisica nu bea apa deloc in primele 24 ore dupa operatie, contacteaza medicul veterinar.
Mancarea pentru pisici bogata in proteine de origine animala grabeste vindecarea pisicii. Evita insa conservele cu sos sau cu gelatina, care ii pot provoca diaree.
Guler special pentru pisica
Mai dificil de ingrijit decat un copil, pisica nu poate intelege de ce nu o lasi in pace sa-si linga ranile. Medicul veterinar poate recomanda utilizarea unui guler elisabetan, ce impiedica pisica sa se linga excesiv in zona inciziei si sa deschida din nou rana.
Daca interventia chirurgicala a fost complicata, iar rana este mare, este important sa verifici starea pisicii din ora in ora, cel putin in primele 12 ore dupa operatie.
Ingrijirea ranilor si semnale de alarma
Pastreaza ranile pisicii curate si urmareste cu atentie evolutia lor. Scurgerile de lichide din rani nu sunt un semn bun si nici umflarea excesiva a zonei sau intarirea ei. In cazul sterilizarii, zonele pot fi usor umflate dupa operatie, dar daca se intaresc in mod excesiv, apeleaza la sfatul chirurgului. Vanataile inchise la culoare si extinse sunt un alt semnal de alarma important.
Daca pisica are un bandaj sau un ghips, asigura-te ca ramane uscat si curat. Mirosurile neplacute pot fi un semn al unei infectii. Bandajele temporare sunt inlaturate de obicei dupa 48 ore de la interventia chirurgicala, preferabil sub supravegherea medicului veterinar.
In primele zile dupa operatie, pisica ce a fost intubata poate tusi mai mult decat in mod obisnuit. Daca observi modificari importante in nivelul de mucoasa, contacteaza veterinarul.
Chiar si in cazul interventiilor chirurgicale minore, se recomanda pastrarea pisicii in casa timp de minim o saptamana, deoarece in exterior riscul de a-si redeschide ranile sau de a contracta o infectie este mai mare. Baia nu este recomandata timp de 10 zile dupa o operatie.
Sursa foto: Everydayvisitor.blogspot.com, Stuckattheairport.com, Sorrytown.us
Sus in inaltul cerului Celor mai multor pisici le place sa stea la inaltime. Fie ca este vorba de o etajera, de pervazul unei ferestre sau de partea superioara a frigiderului, pisica ta se poate simti mult mai confortabil in jum...
Prin fiecare gest si miscare pe care o fac, felinele comunica un anumit lucru, chiar daca in ochii tai ele par ca se joaca sau sunt concentrate asupra unui obiect. Daca ai o pisicuta acasa si o indragesti la fel de mult pe cat te ...
Luntik, pisoiul gasit intr-un service auto din orasul Vladivostok din Rusia are doua urechi mici in mijlocul urechii mari. Din pacate pentru el, aceasta pereche suplimentara de urechi nu ii ofera un super auz, ca in cazul lui Dare...
Poze amuzante cu pisici - intra aici ! De cate ori nu v-ati uitat la pisica voastra si v-a pufnit rasul? Sau de cate ori nu s-a intamplat sa va starneasca rasul o poza cu o pisica in diferite ipostaze? Sunt convinsa ca de foarte m...
Orice modificari in programul lor zilnic le poate stresa si determina comportamente nepotrivite. Cand vine vorba despre schimbarea locuintei, situatia se poate dovedi cu atat mai complicata pentru felina de companie, perfect integ...