Animale.ro

De ce isi acopera pisicile excrementele?

Publicat: 13 Ian 2010 | Vizualizari: 5367

Asta pentru ca, de obicei, undeva in partea superioara a listei este faptul ca pisicile folosesc o litiera si isi aloca timp pentru a-si acoperi treburile.
In general, noi le consideram mofturi, dar motivele sunt mai complexe de atat.

Din ce cauza isi acopera pisica excrementele?

La pisici, ca multe alte mamifere terestre, urina si fecalele au fost adoptate ca un comportament de marcare care transmite semnale sociale si reproductive altor membri ale aceleiasi specii.

Pisicile sunt teritoriale din fire, iar viata lor sociala este structurata intr-o ierarhie controlata prin dominanta si guvernata prin reguli stricte de conduita. Ele isi marcheaza teritoriul prin depunerea feromonilor, produse biochimice care transmit informatii despre un individ altor pisici.

Acestea folosesc o multitudine de alte metode pentru a-si marca teritoriul in acest mod, inclusiv prin zgarierea, frecarea de diferite obiecte sau prin lasarea fecalelor lor neacoperite.

In coloniile de pisici salbatice, indivizii subordonati isi acopera fecalele, in timp ce pisicile dominante care hoinaresc isi lasa excrementele neacoperite in locuri care sar in ochi.

Majoritatea pisicilor crescute in casa isi ingroapa excrementele, probabil pentru ca ele se simt subordonate membrilor familiilor lor umane.
Cu toate acestea, in casele care gazduiesc mai multe pisici, pisica dominanta isi va lasa uneori fecalele neacoperite pentru a-si anunta prezenta si statutul.
Fecalele neacoperite semnifica ca teritoriul este adjudecat.

In salbaticie, pisicile isi acopera fecalele pentru a nu le atrage atentia pradatorilor. Ingroparea fecalelor reduce mirosurile, iar aceasta poate fi un factor important pentru supravietuirea unui individ mai slab care nu vrea sa-si faca cunoscuta prezenta altor semeni.

Acoperirea „treburilor” este un instinct cu care pisoii se nasc si pe care-l initiaza de indata ce sunt capabili. Ei nu-l invata privindu-si sau imitandu-si mama, deoarece aceasta niciodata nu-si elimina dejectiile in apropierea cuibului.
Pisoii incep sa-si acopere excrementele din proprie initiativa si vor fi capabili sa faca acest lucru chiar si atunci cand raman orfani.

Doar aratati-i unui pisoias o litiera, iar sansele ca el sa-si faca necesitatile in ea sunt foarte mari.

Pisicile sunt companioni extraordinari - calde si pufoase, dragalase, interesante si distractive.
Iar faptul ca ele isi mentin asemenea obiceiuri avantajoase in ceea ce priveste „mersul la toaleta”, ne fac sa le indragim si mai mult.

 

Sondaj

Influenta animalelor asupra copiilor
 
 

Rase Animale

Shih tzu

Shih tzu

Shih tzu este un caine de talie mica, robust, dar cu o inima mare. Cu un nume care inseamna leu in limba chineza, Shih tzu este o rasa de caini foarte veche si un animal de companie foarte popular. Recunoscuta ca rasa membra a grupei cainilor de agrement de catre American Kennel Club in 1969, Shih