Ingrijirea pisoilor nou-nascuti

Un mediu de viata cald

In primele cateva saptamani de viata, pisoii sunt incapabili sa-si mentina temperatura corporala. De regula, ei se lipesc de trupul mamei lor, care le ofera suport caloric. Puteti fi de ajutor mentinand temperatura din interiorul adapsotului pisicii-mame intr-un interval de 30-32 0 C pentru primele 5 zile de viata. Lampile electrice suspendate la distanta de nasucurile curioase ale pisoilor si al mamei sau pernitele electrice bine izolate pot fi folosite cu succes.

Din a cincea zi pana in a zecea, reduceti lent temperatura pana in jurul valorii de 26 0 C. Continuati sa reduceti treptat temperatura, astfel incat la sfarsitul celei de-a patra saptamani de viata, temperatura mediului ambiant sa fie in jur de 23-24 0 C.

Mentinerea puilor calzi este esentiala. Racirea poate avea ca rezultat inbolnavirea grava a acestora sau chiar moartea lor.

Un mediu de viata curat

Adapostul sau spatiul in care se afla pisica-mama cu puii ei va trebui curatat in fiecare zi. Utilizati ziare, prosoape sau paturi care pot fi spalate cu usurinta. Inlocuiti asternutul in fiecare zi. Pisica-mama va incerca sa mentina adapostul curat, dar acest lucru poate fi ¬o sarcina dificila, mai ales in situatia in care are foarte multi pui de ingrijit. De asemenea, ea se va ocupa si de eliminarea necesitatilor fiziologice ale puisorilor ei, curatandu-le si lingandu-le regiunile genitale in mod frecvent.

Un mediu de viata sanatos

Este destul de dificil sa stiti cu siguranta daca puii pisicii voastre sunt sanatosi si in curs de dezvoltare obisnuit, acest lucru fiind posibil numai daca ii monitorizati frecvent. In timpul primelor cateva saptamani de viata, cantariti fiecare pisoi o data pe zi. Inregistrati-le greutatile corporale si asigurati-va ca fiecare pisoi ia in mod constant in greutate. Modificarile de greutate vor fi de ordinul gramelor, astfel ca, desi cresterea lor nu va fi rapida, ea va trebui sa fie constanta.

Dupa ce ochii pisoilor s-au deschis, iar ei incep sa se plimbe impleticit de jur imprejur, oferiti-le mici cantitati de mancare umeda pentru pisoi. Cel mai probabil, ei se vor baga in castronelele cu mancare si se vor murdari putin, prin urmare vor trebui toaletati dupa fiecare masa.

Semne ale problemelor

Prin monitorizarea zilnica, starea de boala poate fi detectata si tratata din timp. Orice pisoi care pierde sau care nu castiga constant in greutate are nevoie de ingrijire medicala. Plansul continuu indica, de asemenea, o problema. Daca observati ca mama isi neglijeaza in mod selectiv anumiti pui, acei pui au nevoie de voi pentru a supravietui – este posibil sa fie necesar sa indepartati puii neglijati de mama si sa-i cresteti voi. In mod instinctiv, unele mame stiu daca unul dintre puii lor este debil. Pisica-mama nu-si va mai consuma energia pe ingrijirea acestor pui si, in consecinta, ii va abandona. Ar trebui sa fiti constienti ca acesti pui este posibil sa nu supravietuiasca, indiferent de cat de bine ii ingrijiti voi.

Daca observati orice problema sau modificare la pisoi, o examinare medicala de specialitate este recomandata. Diagnosticarea prompta si instituirea imediata a terapiei specifice starii de boala ii vor oferi fiecarui pisoi cea mai mare sansa de a supravietui.

Articole

Cele mai periculoase boli la pisica

Cele mai periculoase boli la pisica

Sunt insa si exceptii de la regula. Mai exact, pisica poate dezvolta cateva boli foarte periculoase, care duc la moartea animalului sau necesita tratamente dificile si de lunga durata. Rabia la pisici Rabia sau turbarea este una d...

Sindromul de pica la pisici: De ce mananca pisica lucruri anormale?

Sindromul de pica la pisici: De ce mananca pisica lucruri anormale?

Pisicile gusta adesea materiale textile sau hartie si carton, insa sindromul de pica este o problema mai grava, ce impinge pisica la inghitirea unor materiale pe care nu le poate digera si care ii pot pune in pericol sanatatea. Ha...

Lucruri interesante despre pisici - Partea II

Lucruri interesante despre pisici - Partea II

Pisicile, prin natura lor, sunt animale interesante si pline de surprize. Ele fac lucruri ciudate si cateodata te uimesc prin felul lor de a se purta. Credeati ca stiti tot ce se poate despre animalutul vostru de companie? Cititi ...

Cum faci ca pisica ta sa traiasca mai mult?

Cum faci ca pisica ta sa traiasca mai mult?

De multe ori, exista o diferenta foarte mare intre durata de viata a stapanului si a pisicii. De aceea, este de datoria stapanilor sa ingrijeasca felina cat mai bine, pentru ca aceasta sa traiasca mai mult. Primul pas este sa stii...

Pot fi dresate pisicile?

Pot fi dresate pisicile?

Spre deosebire de caini, pisicile sunt cunoscute pentru lipsa de obedienta fata de stapani: sunt mofturoase, rasfatate si fac mereu nazbatii. "Dresajul" unei pisici, daca ii putem spune asa, se limiteaza de multe ori la folosirea ...

Recomandari

Sondaj

Stop violenta fata da animale !