Totul despre mustatile pisicilor

Mustatile sau vibrisele sunt fire de par lungi, senzoriale, aspre si bine distantate unele de altele, localizate in jurul botului la majoritatea speciilor de animale. Ele sunt foarte sensibile la atingere.

Pisicile au circa 24 mustati mobile, cate 12 pe fiecare parte a nasului, dispuse pe 4 randuri, intr-un model la fel de unic ca si amprentele noastre digitale. Mici grupuri de mustati sunt situate sus, pe unghiurile externe ale obrajilor, deasupra ochilor si pe partea dorsala a membrelor anterioare, imediat deasupra labei.
Mustatile de deasupra ochilor si cele de pe obraji nu sunt atat de spectaculoase, nici din punct de vedere al aspectului si al dimensiunilor, si nici al rolului pe care il au. Ori de cate ori acestea sunt atinse, pisica inchide in mod instinctiv ochii, pentru a se feri de o eventuala lovitura.

Din cauza ca sunt foarte sensibile, atunci cand mananca sau cand se lupta, pisica va tine mustatile lipite de bot, ferindu-se de atingeri bruste.

Care este structura generala a mustatilor?

Mustatile sunt fire de par extrem de rigide – de doua ori mai groase decat firele de par obisnuite, identice ca structura cu parul normal, exceptie facand dimensiunile. Radacinilor sunt fixate de trei ori mai profund. Varfurile mustatilor nu sunt altceva decat terminatii ale organelor senzitive si sunt indicatori ai presiunii. Radacinile acestor senzori sunt fixate adanc in piele, intr-o zona bogata in vase de sange. Ele sunt legate de muschi, care le permit sa se miste dintr-o parte in alta. Mustatile prezinta un sinus sanguin captusit cu endoteliu, un sinus situat intre straturile intern si extern ale portiunii dermale ale foliculului si dotat cu un echipament nervos (senzitiv) bogat. Aceste terminatii nervoase senzitive fac din fiecare mustata un receptor complex care ii permite pisicii sa perceapa chiar si cele mai mici modificari din mediul de viata, cum ar fi curentii de aer, modificarile presiunii atmosferice, temperaturii sau a directiei vantului.

Imediat sub nas si pe piele, pisoii au receptori ai temperaturii care pot detecta variatii chiar mai mici de - 18 grade Celsius si care ii ajuta sa-si gaseasca mama.

Care sunt functiile mustatilor?

Mustatile servesc ca delicate organe de simt tactil si sunt considerate a fi la fel de sensibile ca varfurile degetelor noastre. Ele sunt sensibile la vibratiile din curentii de aer. Pe masura ce aerul se misca, mustatile vibreaza, iar pisicile utilizeaza „mesajele” din aceste vibratii pentru a percepe prezenta, dimensiunea si forma obiectelor din apropiere. Mustatile au rol si in protejarea ochilor. Orice atingere a mustatilor face pleoapele sa clipeasca.

Mustatile sunt utilizate ca localizatori. Daca va urmariti cu atentie pisica, veti observa ca intotdeauna cand vrea sa se strecoare printre doua obiecte sau printr-o gaura, ea va introduce intai botul si capul. Mustatile de pe bot sunt in tot acest timp tinute drept. Daca este nevoie sa isi stranga mustatile pentru a trece, inseamna ca locul este prea stramt si exista pericolul sa ramana blocata. In asemenea situatii, va renunta si isi va cauta alta trecatoare.

Lungimea mustatilor este aproximativ egala cu latimea corpului pisicii. Recordul mondial in ceea ce priveste lungimea mustatilor il detine Mingo, o pisica ce apartine rasei Maine Coon. Aceasta a intrat in Cartea Recordurilor in iulie 2004, datorita mustatilor ei care masoara nici mai mult, nici mai putin decat 17,4 cm. Se pare ca recordul nu a fost depasit pana in prezent de nici o alta pisica.

Pisicile care vaneaza isi misca mustatile inainte si-napoi pentru a colecta informatii despre prada lor. Ele pot aprecia daca prada este inca vie astfel incat sa poata utiliza o muscatura mortala adecvata sau sa stie daca este sau nu o idee prea buna sa tranteasca la pamant animalutul capturat.

In afara faptului ca au importante proprietati senzoriale, mustatile sunt si indicatori ai dispozitiei in care se afla pisica. Atunci cand animalul este nervos sau se apara, pozitia acestora va fi una defensiva, lipite de bot, ca si in cazul de mai sus. In schimb, daca pisica este fericita si relaxata, mustatile vor fi si ele relaxate, impinse inspre inainte.

Bolile mustatilor

Piodermita foliculului pilos
Raia demodectica (demodecia)
Traumatisme
Arsuri
Displazia foliculului pilos  

Evaluarea starii de sanatate a mustatilor

Din moment ce bolile care afecteaza mustatile, afecteaza si pielea si blana, majoritatea testelor dermatologice pot fi utilizate pentru a evalua problemele aparute la nivelul mustatilor.

Speram ca, o data cu articolul, sa va fi lamurit anumite intrebari si dileme despre mustatile pisicilor.
Cu siguranta acum, dupa  ce ati aflat mai multe informatii, veti sti de ce pisica inchide ochii cand ii atingeti mustatile sau de ce isi tine mustatile in diferite pozitii si ce semnificatii au toate acele miscari.

Articole

Un pisic sociabil se invata de mic!

Un pisic sociabil se invata de mic!

In acelasi timp, izolarea pisicii in aceasta perioada pentru a o proteja este deasemenea in defavoarea ei, fiind privata de lectii de viata importante. Atat de multe de invatat! \\n In mod normal o pisica ar trebui sa stea alaturi...

Stii sa faci un masaj pisicii?

Stii sa faci un masaj pisicii?

Efectul este similar cu cel pe care il are atingerea asupra oricarui om - o senzatie de bine si relaxarea muschilor, dupa atingere, precum si o legatura mai stransa cu cel care face masajul. Masajul poate creste flexibilitatea ani...

Lucruri interesante despre pisici - Partea II

Lucruri interesante despre pisici - Partea II

Pisicile, prin natura lor, sunt animale interesante si pline de surprize. Ele fac lucruri ciudate si cateodata te uimesc prin felul lor de a se purta. Credeati ca stiti tot ce se poate despre animalutul vostru de companie? Cititi ...

Bronsitele cronice la pisici

Bronsitele cronice la pisici

Bronsita cronica reprezinta inflamatia persistenta a unei sau a mai multor bronhii, organele tubulare care transporta aerul de la trahee la pulmoni. Aceasta afectiune poate implica bronhiile lobare sau caile respiratorii de calibr...

Sindromul de pica la pisici: De ce mananca pisica lucruri anormale?

Sindromul de pica la pisici: De ce mananca pisica lucruri anormale?

Pisicile gusta adesea materiale textile sau hartie si carton, insa sindromul de pica este o problema mai grava, ce impinge pisica la inghitirea unor materiale pe care nu le poate digera si care ii pot pune in pericol sanatatea. Ha...

Recomandari

Sondaj

Perus sau Nimfa??