Animale.ro

Obezitatea la reptilele de companie

Publicat: 30 Apr 2013 | Vizualizari: 2156

Cauzata de o combinatie de factori, precum alimentatia si lipsa exercitiilor fizice, obezitatea determina o paleta larga de probleme de sanatate reptilelor de companie.

Cauzele obezitatii la reptilele de companie

Reptilele sunt animale cu sange rece - cu alte cuvinte, nu produc caldura, ci o absorb pe cea existenta in mediul inconjurator. In consecinta, reptilele necesita o cantitate mai mica de energie, obtinuta din alimentatie, si, inclusiv, mai putina hrana decat pisicile, cainii sau pasarile de companie. Mai exact, se estimeaza ca o reptila are nevoie de doar 10% din necesarul de hrana a unui animal de talie similara cu sange cald!Ingrasarea peste masura a unei reptile crescute in captivitate are loc din motive multiple care includ, asadar, o alimentatie nepotrivita (supraalimentarea, dar si hranirea cu produse necorespunzatoare), lipsa exercitiilor fizice si acumularea unor depozite de grasime.

Una dintre cele mai comune cauze ale obezitatii la reptile este hranirea in cantitati necorespunzatoare. Daca puii de reptile ar putea avea nevoie de hrana la intervale mai mici de timp (de exemplu, puii de iguana au nevoie de hrana in fiecare zi in primul an de viata, iar puii de sarpe boa ori piton trebuie hraniti odata la 6-7 zile), reptilele adulte trebuie hranite mai rar (de pilda, un sarpe boa ori un piton adult are nevoie de hrana o data la 7-14 zile).

Orice abateri de la necesarul de hrana oferit reptilelor de companie va mari riscul de instalare a obezitatii.

Tipul hranei este, de asemenea, important, intrucat alimentele necorespunzatoare pot provoca, la randul lor, obezitate. Indiferent care este dieta necesara tipului de reptila avut (ierbivora, omnivora, carnivora), hrana oferita unui animal in captivitate ar trebui sa fie mai scazuta in calorii decat cea pe care o consuma unul in libertate.Apetitul reptilei poate favoriza, de asemenea, obezitatea. Spre exemplu, soparlele Gecko leopard sunt renumite pentru apetitul lor ridicat, astfel ca este necesar ca aportul de hrana sa fie reglat in functie de necesitatile speciei, nu de apetitul lor, aparent de nestavilit.

Nu in ultimul rand, reptilele de companie pot ajunge sa sufere de obezitate si din cauza lipsei miscarii. Intr-o cusca ori terariu suficient de incapator, reptila va beneficia, de cele mai multe ori, de cantitatea optima de exercitii fizice, cu atat mai mult cu cat necesarul, in cazul unui animal cu sange rece, nu este foarte mare.Cu toate acestea, reptilele de mari dimensiuni, de pilda, precum serpii, ar putea avea nevoie de spatii suplimentare in care sa isi cheltuiasca energia. Astfel de spatii pot fi bazinele cu apa in care reptilele pot inota.

Tratamentul obezitatii la reptile

Un consult la medicul veterinar ar putea indica solutiile potrivite pentru eliminarea obezitatii si a problemelor de sanatate asociate (precum boala ficatului gras). Ar putea fi, astfel, necesara realizarea unor modificari alimentare (cantitate si calitate), cat si asigurarea unui nivel optim de exercitii fizice.

Foto: reptileradio.net, deviantart.net, flickr.com, kingsnake.com

 
 

Sondaj

Alege animalul salbatic preferat
 
 
 

Rase Animale

Mastino Napoletano sau Mastiff Neapolitan

Mastino Napoletano sau Mastiff Neapolitan

  Istoricul si originea Mastiff-ul Neapolitan este un caine originar din Italia, datand inca din anul 300 i.Hr, cand stramosii rasei apareau alaturi de Alexandru cel Mare. In timpurile Romei antice, Alexandru cel Mare era cunoscut pentru cresterea si imperecherea cateorva rase de talie mare in