Animale.ro

Mixomatoza iepurilor

Publicat: 12 Mar 2013 | Vizualizari: 14732

Boala se manifesta prin inflamatii la nivelul ochilor, umflaturi (edeme) ale capului si noduli sub piele. De cele mai multe ori este fatala, procentul mortalitatii fiind de 95-100%.

Modalitati de transmitere a mixomatozei

Mixomatoza poate afecta atat iepurii domestici, cat si pe cei salbatici. Principala sursa de infectie o reprezinta animalele bolnave sau cele care au suferit de aceasta afectiune si au supravietuit. De asemenea, virusul se mai poate transmite prin ciupitura de tantar, de paduchi sau purici. Transmiterea se face si prin intermediul apei, al furajelor sau ustensilelor contaminate.

Datorita modului de transmitere, boala capata un caracter sezonier, fiind mai frecventa in sezoanele calde, cand insectele sunt mai active.
Simpomele mixomatozei

Primele simptome isi fac aparitia dupa 3-10 zile de la contactarea virusului.


Boala poate avea doua forme:


Acuta - in care semnele sunt severe, iar moartea poate interveni in 48 de ore: febra, letargia, rinita (secretii ale nasului), conjunctivita (ochii rosii), umflaturi (mixoame) la nivelulul capului si organelor genitale.Mixoamele isi maresc rapid volumul apoi se rup, suprafata sangeranda ramasa in urma lor provocandu-le mari suferinte iepurilor.


Cronica - dupa 14 zile de la debutul bolii pot  aparea tumorile (localizate mai ales la nivelul urechilor, nasului si labelor).Uneori acestea se resorb.Iepurii slabesc bursc desi nu-si pierd pofta de mancare. Complicatiie pulmonare apar aproape de fiecare data si sansele de supravietuire sunt aproape inexistente.


Desi este extrem de rar si greu, uneori iepurii pot supravietui acestui episod de boala, mai ales daca se intervine rapid, sunt bine ingrijiti si sistemul lor imunitar este puternic.
Tratamentul mixomatozei

Nu exista un tratament specific pentru aceasta boala. Virusul, odata contactat, nu mai poate fi distrus. Singurul tratament instituit este cel de sustinere a organismului prin administrarea perfuziilor cu vitamine, saruri de hidratare si antibiotice.


Datorita suferintei prea mari la care este supus iepurele, dupa diagnosticarea bolii este recomandata eutanasia.
Prevenirea mixomatozei


Singura metode de prevenire a mixomatozei este vaccinarea periodica a iepurelui, dupa ce, in prealabil au fost deparazitati.


Vaccinarea impotriva mixomatozei se face de doua ori pe an:primavara (inainte de aparitia mustelor si a tantarilor) si toamna.


Puii se pot vaccina de la varsta de 6 saptamani.Acest vaccin nu reprezinta o garantie ca iepurele nu se va mai imbolnavi de mixomatoza deoarece imunitatatea se instaleaza dupa 3-7 zile de la vaccinare.


In cazul in care ai avut un iepure bolnav de mixomatoza este obligatoriu ca toate obiectele cu care a intrat in contact sa fie riguros spalate si dezinfectate, iar asternutul si adapatorile arse.


 


Sursa foto:www.uphilldowndale.wordpress.com; forum.iepurasi.net; www.guildfordpestcontrol.com


 

 

Sondaj

Ce e bine sa folosesti cand apare tartrul?
 
 

Rase Animale

Akita Inu

Akita Inu

  Istoric si origine Stramosii actualului Akita erau folositi la vanatoare, se numeau "matagi inu" si nu erau atat de mari ca exemplarele actuale. In perioada dintre dinastia Tokugawa, pana la dinastia Taisho, a fost instruit si crescut pentru lupta, datorita taliei mari si a conformatiei