Publicat: 09 Sep 2013 | Vizualizari: 2324
Boala poate fi transmisa la om si este incurabila.
Ce este pseudotuberculoza
Pseudotuberculoza este o boala infectioasa, cunoscuta si sub denumirea de "febra din Orientul Indepartat", si este declansata de o bacterie din familia enterobacteriilor, Yersinia pseudotuberculosis.
Bacteria este extrem de periculoasa, printre altele si din cauza rezistentei sale ridicate. Yersinia pseudotuberculosis se multiplica chiar si la temperaturi joase, in diverse medii (apa, sol).
Denumirea de pseudotuberculoza provine de la asemanarea simptomelor bolii cu cele ale tuberculozei, precum necrozarea locala a tesuturilor si aparitia nodulilor limfatici.
Cauze
Hamsterii risca sa contracteze pseudotuberculoza atunci cand iau contact cu apa si alimente contaminate cu fecale cu Yersinia pseudotuberculosis, provenind de la rozatoare sau pasari salbatice.
Simptome
Cele mai comune simptome ale pseudotuberculozei la hamsteri includ scaderea accentuata in greutate, pierderea apetitului, diaree persistenta sau constipatie si aparitia unor noduli la nivelul gatului si al umerilor. In cele din urma, pseudotuberculoza poate determina instalarea septicemiei si decesul animalului.
Uneori, hamsterul poate muri subit din cauza pseudotuberculozei, fara a fi prezentat vreun simptom in prealabil.
Diagnostic
In situatia in care apare suspiciunea de pseudotuberculoza, ca urmare a identificarii simptomelor amintite, hamsterul trebuie dus de urgenta la medicul veterinar. De altfel, diagnosticul pseudotuberculozei poate fi pus doar in cabinetul specialistului care examineaza animalul - cautand, printre altele, prezenta nodulilor - si realizeaza o serie de teste de laborator pentru a identifica prezenta bacteriei Yersinia pseudotuberculosis in organismul animalului.
De regula, insa, diagnosticul de pseudotuberculoza este pus postmortem in urma analizei nodulilor si a degenerescentei prezente la nivelul unor organe precum splina, ficatul, plamanii si vezica urinara.
Tratament
In prezent, nu exista un tratament impotriva pseudotuberculozei, astfel ca, de regula, un hamster infectat cu aceasta boala este eutanasiat pentru a evita transmiterea bacteriei la om sau la alte animale.
Exista posibilitatea ca un hamster bolnav de pseudotuberculoza sa fie mentinut in viata o perioada de timp, fiindu-i asigurat un mediu igienic, apa proaspata si o alimentatie hranitoare. Igienizarea adapostului este esentiala si trebuie realizata cu substante puternic dezinfectante, ideal zi de zi.
In tot acest timp, animalul trebuie manevrat cu mare atentie, folosind doar manusi, pentru a preveni contaminarea cu pseudotuberculoza. Totodata, se recomanda spalarea temeinica a mainilor dupa fiecare manevrare.
Prevenire
Prevenirea pseudotuberculozei la hamsteri se face prin igienizarea eficienta, realizata in mod regulat, a custii, cat si prin evitarea contactului cu alte animale, in special salbatice.
Foto: mrjohnsons.co.uk, fanpop.com, hamsteraspet.blogspot.com, piggiesandhammys.webs.com
Chinchilla este un rozator care din ce in ce mai mult si-a capatat admiratori in randul iubitorilor de animale. Desi, la inceput, a fost privita cu circumspectie, chinchilla reuseste sa devina astazi un animal de companie indragit...
Daca ii asiguri toate conditiile de mediu, va fi sanatos si vioi ani la randul. Modul in care adapostesti gerbilul joaca un rol important in cresterea acestuia, tocmai de aceea este bine sa tii cont de fiecare specificatie in part...
Uneori, blana hamsterului care odata cu inaintarea in varsta, dar atunci cand micul rozator prezinta si alte simptome ingrijoratoare poate fi necesara consultarea unui medic veterinar. Descopera care sunt cauzele cele mai frecvent...
Desi porcusorul de Guineea poate avea un aport optim de calciu din alimentatie, sunt situatii in care rozatoarele pot suferi un deficit de calciu (hipocalcemie). Cauzele deficitului de calciu la porcusorul de Guineea Deficitul de ...
Iepurii, hamsterii, porcusorii de Guineea si gerbilii sunt cele mai sensibile specii de rozatoare care pot contacta aceasta boala. Mult mai rar, boala apare la soareci, sobolani, pisici, caini si cai. Cauzele bolii Tyzzer Boala Ty...