13 detalii necunoscute despre ursii Koala

Cu toate acestea, se cunosc foarte putine detalii despre viata lor de zi cu zi.

1. Ursii koala se numara printre cele mai longevive animale. Durata vietii lor poate ajunge pana la 17 ani, iar femelele traiesc mai mult decat masculii. De asemenea, ursii koala care traiesc intr-un habitat linistit, fara factori de stres, traiesc mai mult decat ceilalti.
Masculii traiesc mai putin din cauza ca se implica in conflicte cu alti masculi, alte animale sau se accidenteaza cand iau contact cu lumea civilizata.

2. Masculii koala sunt mai mari decat femelele, cantarind pana la 12 - 15 kg.

3. Ursii koala prefera sa devina mai activi dupa apusul soarelui, petrecandu-si majoritatea zilei dormind pe crengile unui copac. Acestia dorm pana la 75% din timpul unei zilei.
Ei isi manifesta "trezirea" la activitate prin niste sunete specifice, care seamana cu latratul de caine.

4. Cele mai vechi fosile de animale asemanatoare cu ursii koala au fost datate de acum 25-40 de milioane de ani.

5. Ursii koala au fost prima data mentionati in niste scrieri in anul 1798, iar in 1816 li s-a dat primul nume stiitific "phascolarctos cinereus" care inseamna "barba gri cenusa".

6. Koala inseamna "fara bautura" intr-un dialect aborigen australian. Numele i s-a atribuit acestui urs simpatic din cauza dietei sale formata exclusiv din frunze de eucalipt, bogate in lichide, care ii permit sa nu mai bea apa deloc.

7. Din cauza ca au fost vanati in masa pentru blana, in 1930, guvernele mai multor state au declarat ursul koalaspecie protejata de lege. la acea data, mai existau doar 500 de exemplare in toata lumea.

8. In prezent, principalul factor de disparitie a ursilor koala il constituie masinile si cainii.

9. Koala este singurul mamifer, in afara de oposumul cu coada inelata, care poate supravietui exclusiv cu o dieta formata din frunze de eucalipt. Acesta bea apa numai daca frunzele de eucalipt sunt uscate si nu-si poate extrage din ele cantitatea necesara de lichid. Cantitatea maxima de frunze consumate zilnic este intre 200 si 500 de grame pe zi.

10. Din cauza dietei bogata in fibre si saraca in nutrienti, ursii koala nu au deloc depozite de grasime, facand eforturi pentru a-si conserva energia. Somnul lung este una dintre metode, iar metabolismul lent ii ajuta sa pastreze cat mai mult .

11. Imperecherea ursilor koala are loc o data pe an, in perioada septembrie-martie. Gestatia dureaza 35 de zile, dupa care se naste puiul.

12. Puii de koala stau in marsupiu si sug laptele mamei pana la sapte luni. La 30 de saptamani, mama incepe sa-si hraneasca puiul cu o substanta numita "pap", in completare cu laptele, care il ajuta pe acesta sa treaca mai usor de la lapte la frunzele de ecualipt.

13. Femelele incep sa se imperecheze la trei sau patru ani si produc doar un pui pe an. Au existat si cazuri de gemeni, dar foarte rar. Pe toata durata vietii, o ursoaica va aduce pe lume cinci sau sase pui de koala.


Articole

Cine doreste lipitan, sa-si cumpere!

Cine doreste lipitan, sa-si cumpere!

La Herghelia Sambata de Jos 40 de lipitani intre 2 si 6 ani isi asteapta viitorii proprietari. Pretul unui astfel de cal incepe de la 5000 de euro, fara TVA si ajunge la 10.00 de euro. Caii vor fi vanduti in urma licitatiilor publ...

Se poarta soparla Spider – Man

Se poarta soparla Spider – Man

Dar v-ati imaginat ca poate motivul demodarii este animalul de companie pe care il aveti? Se pare ca, in secolul XXI, cainii , pisicile , hamsterii nu sunt animalele “trendului”. Aflati in continuarea articolului ce animale de com...

Si tigrii torc: lucruri interesante despre felinele de talie mare

Si tigrii torc: lucruri interesante despre felinele de talie mare

La urma urmei, insa, sunt doar niste pisicute ceva mai mari, cu apucaturi pe care le regasim si la adorabilele feline mici care si-au gasit culcus in casele si inimile noastre. Descopera, in continuare, cateva curiozitati despre s...

Cum ingrijesti un porumbel

Cum ingrijesti un porumbel

Porumbeii au nevoie de atentie si ingrijire in aceeasi masura ca alte pasari de companie , indiferent daca locuiesc permanent intr-o cusca, sau sunt porumbei calatori care sunt lasati sa circule in libertate. Cusca pentru porumbel...

De ce au ajuns mamiferele monogame

De ce au ajuns mamiferele monogame

Conform unui nou studiu, se pare ca primatele de sex masculin au devenit monogame pentru a-si proteja puii de masculii rivali care i-ar fi putut ucide. Cu toate acestea, exista voci care nu sunt de acord cu aceasta constatare si c...

Recomandari

Sondaj

Protectia animalelor!