18 curiozitati despre liliac

Iata cateva detalii interesante despre viata secreta a liliecilor:

1. In America de Sud exista liliecii vampiri, care sug sangele animalelor, de unde provine si numele lor. Victimele lor sunt gainile, porcii, vitele si caii, dar si alte animale domestice, de mari dimensiuni, care nu se pot apara prea usor.
2. Liliecii sunt animale nocturne, mamifere, din familia Chiroptera. Cuvantul insemna "aripa-mana", iar daca studiezi cu atentie aripile lor se poate observa ca acestea au derivat din labe cu degete, asemanatoare soarecilor.
3. Liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura.
4. Contrar credintei populare, majoritatea liliecilor au vedere buna, beneficiaza de ecolocatie si nu se incurca in parul uman, cum spune legenda. In schimb, ei pot transmite boli la animale sau oameni, prin muscaturi.
5. Numeroase plante cum sunt bananele, piersicile, mango si migdalele se bazeaza pe polinizarea si imprastierea semintelor facuta de lilieci.
6. Liliecii sunt animale foarte curate. Ei se curata aproape tot timpul (cand nu dorm sau mananca) pentru a-si pastra blana moale, curata si matasoasa, ca a pisicilor.
7. Cel mai mic lilac din lume este Pipistrellus nanus si traieste in Africa centrala. El masoara 4 cm, avand aripa lunga de 12 cm si are doar cateva grame.
8. Cel mai mare liliac din lume este Pteropus vampyrus, traieste in Java si are 42 cm inaltime. Aripile lui masoara peste 1,5 cm.
9. Toti liliecii au o vedere mai buna noaptea, acela fiind momentul in care isi cauta hrana. Cele mai bune indicii care ii ajuta sa se orienteze in spatiu sunt sunetele ascutite emise de acestia, al caror ecou se intoarce la ei, ajutandu-i sa-si analizeze pozitia in spatiu si fata de celelalte obiecte.
10. Exista peste 1000 de specii de lilieci impartiti in doua grupe: megachiroptera (lilieci de mari dimensiuni) si microchiroptera (liliecii de mici dimensiuni).
11. Liliecii se gasesc pe toate continentele, mai putin in Arctica. Ei isi fac cuiburile in pesteri, copaci si cladiri vechi sau parasite.

Cum sa alegeti pestii de acvariu - Initiere pentru incepatori

12. Dieta liliecilor este formata din insecte, mamifere mici, pasari si pesti.
13. Liliecii traiesc in colonii si stau impreuna, atat cat dorm, cat si cand pleaca in cautarea hranei.
14. S-au inregistrat si cazuri de lilieci vampiri care au atacat oameni in lipsa de alta sursa de hrana, insa sunt singulare.
15. Liliecii vampiri adopta orfanii, numarandu-se printre singurele mamifere care-si iau mancarea de la gura pentru a hrani puii ramasi fara parinti.
16. Un anticoagulant derivat din saliva liliecilor este folosit in medicina pentru a trata atacurile de cord.
17. Liliacul palid, care traieste in America de nord, este imun la muscaturile de scorpioni si centipezi cu care se hraneste.
18. Un singur liliac maron poate prinde pana la 1200 de insecte intr-o ora.

Autor: Ioana Stanciulescu

Articole

Sirianul care iubeste pisicile mai mult decat pe el insusi: ce face zilnic barbatul pentru 150 de feline!

Sirianul care iubeste pisicile mai mult decat pe el insusi: ce face zilnic barbatul pentru 150 de feline!

Din pacate, in urma lor au ramas o multime de pisici care bantuie acum strazile orasului. In prezent ale nimanui, cele aproximativ 150 de pisici abandonate se lupta pentru supravietuire. Insa au de partea lor un aliat neasteptat: ...

Top animale extincte care ar putea fi readuse la viata

Top animale extincte care ar putea fi readuse la viata

Problema clonarii speciilor disparute s-a pus odata cu aparitia primului "Jurassic Park" in urma cu 20 de ani. Zece ani mai tarziu, a fost clonat primul animal. Descopera 4 animale extincte care, intr-un viitor nu foarte indeparta...

Ingrijirea dihorului ca animal de companie

Ingrijirea dihorului ca animal de companie

Blanos, simpatic si cuminte, dihorul are nevoie de conditii specifice de trai si de o ingrijire atenta pentru a fi sanatos si fericit. Adapostul unui dihor de companie Dihorul domestic este un animalut vesel si vioi si are nevoie,...

Mister rezolvat: iata de ce isi inclina cainele tau capul!

Mister rezolvat: iata de ce isi inclina cainele tau capul!

Ai putea crede ca aceasta miscare tradeaza faptul ca te asculta. Si totusi, care este explicatia din spatele acestui gest? Iata cateva explicatii perfect posibile. Incearca sa auda mai bine Urechile mobile cu care sunt prevazuti c...

Nu pierde expozitia de reptile de la Esplanada Cora Pantelimon!

Nu pierde expozitia de reptile de la Esplanada Cora Pantelimon!

Cei interesati mai au la dispozitie aproximativ doua saptamani pentru a face cunostinta cu cele mai variate specii de serpi, soparle si broscute. Expozitia de reptile de la Esplanada Cora Pantelimon a putut fi admirata, recent, si...

Recomandari

Sondaj

ce rasa de bichon