Animale.ro

5 curiozitati surprinzatoare despre gaini

Publicat: 19 Nov 2014 | Vizualizari: 10106

Ne-am obisnuit cu ele, fiindca sunt unele dintre cele mai intalnite animale din jurul casei, dar si pentru ca ne infruptam cu nesat din carnea si ouale lor. Si totusi, banalele gaini sunt departe de a fi... banale. Iata cateva curiozitati interesante despre aceste zburatoare!

1. Surprinzator, dar adevarat: se crede ca gainile nu au fost domesticite ca sursa de hrana, ci mai degraba pentru sangeroasele lupte intre cocosi! S-ar parea ca aceste competitii erau practicate si acum mii de ani - 7000, mai precis -, fapt care transforma gainile intr-unele dintre cele mai vechi animale domesticite.2. Stiai ca exista joburi de... prinzator de gaini? Da, exista oameni care sunt angajati sa fugareasca si sa prinda gaini in fermele specializate in cresterea acestor zburatoare pentru carne sau oua. Insa munca este departe de a fi una usoara, ducand, in timp, la dureri crunte de spate si dezvoltarea sindromului de tunel carpian.

Asadar, niciun angajat nu rezista prea mult, fapt care a dus la necesitatea gasirii unei solutii pe termen lung. Iar aceasta a luat forma unui aparat mecanic de prins gaini. Masinaria este capabila sa prinda pana la 200 de gaini in doar 30 de secunde si pana la 8000 intr-o ora!3.Gainile japoneze de matase sunt renumite nu doar pentru pufosenia lor, ci si pentru carnea... neagra. Coloritul este favorizat de o conditie genetica, numita fibromelanoza, care determina pigmentarea acuta a pielii, oaselor si a carnii.

Aceste gainuse dragalase sunt si foarte blande si sunt preferate de crescatori intrucat sunt dispuse sa cloceasca si ouale altor pasari.4. Cine a fost primul: oul sau gaina? Aceasta intrebare straveche, pe care omul si-a pus-o inca de pe vremea lui Aristotel, nu si-a gasit nici pana astazi un raspuns definitiv. Aristotel a pretins ca ambele au existat de cand lumea, in timp ce Stephen Hawking a afirmat ca oul a fost primul.

In 2010, un grup de cercetatori a descoperit o proteina, denumita Ovocleidina-17, care grabeste formarea coajei de ou la gaini. Si cum oul nu se poate forma fara aceasta proteina care, la randul sau, nu poate fi produsa in absenta gainii, am putea concluziona ca gaina a fost prima. Cercetatorii au avertizat insa ca problema este departe de a fi rezolvata prin aceasta deductie...5. Stiai ca poti hipnotiza o gaina? Ei bine, da. Tot ce trebuie sa faci este sa imobilizezi o astfel de zburatoare si sa trasezi, cu creta, o linie alba in fata ei. Gaina se va concentra asupra respectivei linii si va ramane complet nemiscata, chiar si dupa ce este eliberata din stransoare!

Se crede ca acest fenomen este un soi de stare catatonica indusa de frica. Mai exact, gaina are senzatia ca urmeaza sa moara, iar teama o paralizeaza. Zburatoarea poate ramane in aceasta stare intre 30 de secunde si 30 de minute sau pana cand ii este distrasa atentia.

Procedura, desi aparent cruda, este folosita totusi in scopuri nobile: pentru a imobiliza gainile fara a le face rau.Foto: wikihow.com, animalsw.com, photorator.com, sarahgail.net, onehundreddollarsamonth.com
Video: baylona YouTube.com

 
 

Sondaj

de rasa sau nu?
 
 
 

Rase Animale

Field spaniel

Field spaniel

  Istoricul si originea Field spaniel-ul este originar din Anglia, datand din jurul anilor 1800, fiind un prepelicar cu un temperament echilibrat, calm. Rasa a fost creata prin imperecherea English cocker spaniel -ului si, pentru o anumita perioada, ei au fost considerati ca fiind aceeasi rasa,