Animale.ro

6 lucruri mai putin stiute despre reni

Publicat: 16 Oct 2014 | Vizualizari: 3595

Iata si alte curiozitati despre cele mai simpatice ierbivore ale Arcticii!

1. Dezastrul nuclear de la Cernobil a avut un impact negativ si asupra renilor. Mai precis, la 5 luni dupa accident, cand populatia sami a sacrificat reni, 97% din carnea rezultata s-a dovedit a contine o cantitate prea mare de substante radioactive pentru a putea fi consumata in deplina siguranta.

Pentru ca situatia sa nu devina disperata, guvernul suedez a decis sa puna in aplicare un plan de urgenta - carnea respectiva a fost folosita pentru a hrani vulpile si bursucii crescuti pentru blana, si asta fiindca substantele radioactive nu ajungeau si in blanurile acestor animale.2. Carnea de ren este foarte populara in Europa. Intr-atat de populara, incat a devenit destul de greu de gasit, intocmai din cauza cererii prea mari. De pilda, in 2013, o singura companie nemteasca a plasat in Finlanda o comanda de 100.000 de reni, in conditiile in care in toata tara nu existau mai multi de 80.000!

3. Poate nu stiai, dar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, sovieticii s-au folosit si de circa 6000 de reni pentru transport, in conditiile in care un singur animal este capabil sa sustina sau sa traga o greutate de pana la 50 kg. Pentru ca ajutorul oferit de reni sa nu fie uitat, in orasul rus Narian-Mar a fost ridicat un monument in onoarea acestor animale.4. Chiar daca, in mod oficial, ideea renilor zburatori ai lui Mos Craciun a fost introdusa de Clement Clarke Moore, in "The Night Before Christmas", conceptul exista de mii de ani! Cel putin asta sugereaza monolitii din Mongolia, datand de acum 4000 de ani, pe care sunt desenati reni zburatori, insotiti de o serie de arme.

Una dintre explicatii ar putea viza preferinta renilor pentru ciupercile halucinogene, substantele ajungand in urina ierbivorelor pe care multi ciobani de reni o consumau pentru a se binedispune. Acestea fiind spuse, nu e tocmai greu de crezut ca un om aflat sub influenta acelor substante halucinogene ar fi putut jura ca a vazut un ren zburand...!5. Renii sunt singurele mamifere ai caror ochi... isi schimba culoarea. Astfel, retina lor este aurie in timpul verii, cand au parte de lumina aproape non-stop, in timp ce pe durata iernii, cand este intuneric mai mereu, aceasta se coloreaza in albastru. De parca nu era suficient, tot renii sunt si singurele mamifere care percep lumina ultravioleta, o abilitate pretioasa in perioadele de intuneric absolut, care ii ajuta sa se hraneasca si sa se deplaseze fara probleme.6. Finlandezii organizeaza anual intreceri cu reni. Si asta fiinca animalele pot alerga cu viteze de pana la 80 km/h - deloc putin, cu alte cuvinte. Spre deosebire de alte competitii, oamenii nu stau calare pe renii lor, ci isi pun o pereche de schiuri in picioare si un costum lycra de protectie si aluneca in spatele lor.Foto: listverse.com, blacklistednews.com, toptenthailand.net, thetimes.co.uk, telegraph.co.uk, santatelevision.com

 
 

Sondaj

caini nu trebuie eutanasiati!
 
 
 

Rase Animale

Ragdoll

Ragdoll

Invaluit in mit si mister, Ragdoll-ul este o pisica de talie mare, relaxata si afectuoasa cu o blana lunga si frumoasa si ochi albastrii stralucitori. Ca rasa hibrid, Ragdoll-ul a fost creata in urma unor ani de imperecheri selective, dar ce rase de pisici au fost mai precis implicate in formarea