Animale.ro

8 lucruri pe care nu le stiai despre wombat

Publicat: 29 Oct 2014 | Vizualizari: 4704

Face parte din familia Vombatidae si are si propria sa zi internationala, celebrata an de an la data de 22 octombrie. Iti propunem, in continuare, sa afli cateva lucruri pe care probabil nu le stiai despre adorabilul wombat:

1. Wombatul nu este tipul de animal de care sa te lovesti la orice pas. Desi nu este amenintat cu disparitia (cu o exceptie, totusi), este un animal nocturn care isi petrece zilele ascuns in cuibusorul sau.

2. Exista trei specii distincte de wombat: wombat comun (Vombatus ursinus), wombat cu nas paros sudic (Lasiorhinus latifrons) si wombat cu nas paros nordic (Lasiorhinus krefftii). Daca primele doua specii isi duc traiul bine mersi, cea din urma este amenintata serios cu disparitia.

Din familia Vombatidae fac parte si genurile Rhizophascolomus, Phascolonus, Warendja si Ramasayia care insa sunt astazi extincte.3. La prima vedere, wombatul iti poate lasa impresia unui animalut lenes si nu tocmai sprinten. Nimic mai neadevarat: desi are trupul mai degraba lat si picioruse scurte, wombatul poate alerga cu o viteza de pana 40 km/h - ce-i drept, doar pe distante mici.

4. O fi wombatul dragalas, dar nu ti-ai dori vreodata sa ai de-a face cu coltii sai! Nu de alta, dar incisivii sai cresc in permanenta - ceea ce nu inseamna, bineinteles, ca vei vedea vreodata vreun wombat care sa aduca mai degraba a vampir! Animalul isi toceste in mod constant incisivii, rontaind radacini, scoarta de copac si ierburi.5. Fecalele wombatului sunt cele mai uscate produse de un mamifer si, in consecinta, au si o forma mai putin obisnuita: cubica! Fenomenul este favorizat de digestia indelungata a acestui animal marsupial, care dureaza intre 14 si 18 zile. Insa nu iti inchipui ca procesul nu ofera beneficii wombatului: digestia de lunga durata ii permite sa absoarba cantitatea maxima de nutrienti din hrana pe care o consuma.6. Spre deosebire de alte mamifere cu marsupiu, precum cangurii, wombatul nu are un marsupiu cu deschizatura in partea superioara, aproape de cap, ci in partea inferioara. Explicatia? Wombatul este animal de vizuina, caruia ii place sa sfredeleasca pamantul, iar deschizatura aflata in partea inferioara a marsupiului impiedica bucatarile de sol sa intre si sa sufoce puii.

7. Cum wombatul nu este tocmai un animal sociabil, nu este de mirare ca vizuina sa este suficient de incapatoare doar pentru un exemplar. Atunci cand se intampla sa fie atacat - de un caine dingo, de pilda -, wombatul nu face decat sa se intoarca cu spatele catre pradator. Solutia se dovedeste eficienta, fiindca micul animal marsupial are zona dorsala acoperita cu piele groasa si dura si, in plus, are o coada foarte mica, drept care pradatorii reusesc sa il apuce cu multa dificultate.8. Denumirea de wombat provine din limba aborigenilor Eora, primii locuitorii ai zonei in care astazi se afla metropola australiana Sydney.

Foto: sinaimg.cn, pawn.hss.cmu.edu, wikimedia.org, searchpp.com

 

Sondaj

Ce e bine sa folosesti cand apare tartrul?
 
 

Rase Animale

Cocker Spaniel Englez

Cocker Spaniel Englez

Cocker spaniel-ul este un caine de companie foarte popular, disponibil in doua varietati distincte. English cocker spaniel-ul este utilizat mai frecvent la vanatoare si are o fire mai vesela si mai prietenoasa decat cocker-ul american. Cocker spaniel-ul se situeaza adesea in topul primelor 10 rase