Animale.ro

Animale care simt bolile si presimt dezastrele naturale

Publicat: 17 Feb 2015 | Vizualizari: 1696

1. Cea mai recenta descoperire se refera la capacitatea unor pasari nord-americane asemanatoare pitigoilor, Vermivora chrysoptera, de a presimti apropierea unei furtuni puternice. In aprilie 2014, in timp ce lucrau la un proiect privind urmarirea traseelor acestor mici pasari migratoare, oamenii de stiinta au constatat ca zburatoarele au parasit zona in care se reproduceau, cu una sau doua zile înainte ca regiunea sa fie lovita de o serie de furtuni care au dus la formarea a cel putin 84 de tornade foarte periculoase.


Cercetatorii de la University of California, Berkeley, care au descris fenomenul, cred ca pasarile au capacitatea de a percepe infrasunetele, unde sonore cu frecventa foarte joasa si care se pot deplasa pe distante foarte lungi. Perturbarile meteorologice puternice pot genera infrasunete si e posibil ca astfel sa fi detectat pasarile apropierea furtunii.


 


2. Daca multe animale reactioneaza la apropierea furtunii fugind din calea acesteia, rechinii, dimpotriva, se indreapta spre ea. Rechinii (din specia rechinului-tigru si alte specii) echipati cu dispozitive de urmarire de catre cercetatori, in cadrul programului de conservare marina R.J. Dunlap Marine Conservation Program, de la Universitatea din Miami, se indreptau spre punctele unde aveau loc schimbari rapide de temperatura, locuri unde, de obicei, furtunile se intesifica. Urmarind deplasările rechinilor, se poate prevedea unde se va forma si se va amplifica o furtuna, sunt de parere cercetatorii.


 


3. O echipa condusa de Hiroyuki Yamauchi de la Universitatea Nationala Tsing Hua din Taiwan a intreprins un studiu asupra modului in care au reactioneaza pisicile înaintea unui cutremur. Cercetatorii cred ca pisicile pot simţi apropierea seismelor deoarece au un registru auditiv mai amplu decat oamenii, putand asfel sa perceeapă tot felul de sunete inaudibile pentru om si care ar insoti producerea unor fenomene premergatoare seismului. De asemenea, e posibil ca ele sa fie capabile sq detecteze schimbari legate de presiunea atmosferica, gravitaţie şi deformări ale solului.


 


4. Cainii pot detecta cancerul de prostata cu precizie de 98%, mirosind mostre de urina prelevate de la pacienti, arata un studiu realizat anul trecut şi prezentat la cea de-a 109-a întrunire anuala a American Urological Association.


Cainii pot, de asemenea, sa detecteze schimbarile de glicemie; caini special antrenaţi pot fi astfel de ajutor diabeticilor, avertizându-i pe aceştia când apar fluctuaţii potenţial periculoase ale nivelului de glucoză în sange.


 


5. De o capacitate olfactiva impresionanta au dat dovada  musculitele de otet (Drosophila sp.), care s-au dovedit in stare sa distinga celulele canceroase de cele normale, arata un experiment desfasurat recent la Universitatea din Konstanz. Ba mai mult: aceste insecte par capabile sa distinga, cu antenele lor, chiar diferite subgrupe de celule canceroase, corespunzand diferitelor tipuri de cancer de san.


 

 
 

Sondaj

Care este cel mai bun prieten al omului?
 
 
 

Rase Animale

Gordon Setter-ul

Gordon Setter-ul

Istoricul si originea Gordon setter-ul, cunoscut inital si ca Gordon Castle setter, a fost initial creat in Scotia in anii 1600 si denumit setter-ul negru cu cafeniu, sau cu puncte de foc. Gordon setter-ul era utilizat ca si caine de vanatoare scotian care lua urma si pointa vanatul de talie mica