Antibioticele la pisici: tratament si efecte secundare

Insa, la fel ca in cazul oamenilor, tratamentul cu antibiotice trebuie administrat cu precautie.

Chiar daca sunt eficiente in tratarea infectiilor, antibioticele risca sa aiba efecte secundare neplacute asupra pisicii tale.

Cauza infectiei

Inainte de a initia tratamentul cu antibiotice, medicul veterinar ar trebui sa determine cauza infectiei cu care se confrunta pisicuta ta. Daca infectia se datoreaza prezentei unei rani, antibioticele vor impiedica dezvoltarea acesteia si formarea unui abces. Daca abcesul a aparut inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice, medicul va curata, in prealabil, rana.

Cum iti dai seama ca pisica ta sufera de o infectie? Primele simptome sunt febra, inflamatiile, schimbarile comportamentale, chiar si tranzitul intestinal modificat. In aceste conditii, felina trebuie dusa la medicul veterinar care va putea pune un diagnostic corect.

Boli comune oamenilor si animalelor

Tratamentul cu antibiotice

Dupa ce cauza infectiei este stabilita, poate fi inceput tratamentul cu antibiotice. Una dintre cele mai utilizate grupe de antibiotice este cea a penicilinelor. Utila este si amoxicilina, care se absoarbe mai usor decat penicilina. De asemenea, tratamentul cu antibiotice poate include oxacilina (folosita pentru a combate stafilococii) sau ticarcilina (impotriva Pseudomonas), printre altele.

Efecte secundare comune

Ca si in cazul oamenilor, cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului cu antibiotice la pisici sunt tulburarile gastrointestinale. Acestea includ voma, durerile abdominale, diareea si scaderea apetitului. Pisica poate vomita dupa consumarea hranei sau dupa inghitirea antibioticului. Efectele secundare de acest tip ar putea persista pana la incheierea tratamentului cu antibiotice. Daca apar contacteaza de urgenta medicul veterinar.

Efecte secundare speciale

Tratamentul cu antibiotice precum tetraciclina poate pune in pericol dezvoltarea pisicutei tale, daca aceasta este inca pui. Tot tetraciclina poate determina decolorarea incisivilor la pisoi. Nu trebuie ignorata nici administrarea antibioticelor in timpul gestatiei: medicamentele pot provoca leziuni sau chiar ucide fetusii.

Efecte secundare grave

In situatia in care pisica ta este alergica la un anumit tip de antibiotic, efectele secundare administrarii acestui medicament pot include dificultati respiratorii, urticarie, convulsii, aparitia vanatailor sau chiar sangerari. In plus, limba, fata sau buzele pisicii se pot umfla.

Daca pisicutei ii este administrata o supradoza de antibiotice, pot aparea spasme si slabiciuni la nivelul musculaturii. De asemenea, tot in aceasta situatie pot aparea convulsii, o stare de confuzie, coma sau agitatie. Oricare dintre aceste simptome ar trebui sa te alarmeze si sa te trimita urgent la medicul veterinar.

Sursa foto: consciouscat.net

Articole

Alimentatia leoparzilor de zapada, descoperita in urma analizei fecalelor

Alimentatia leoparzilor de zapada, descoperita in urma analizei fecalelor

O echipa de cercetatori a reusit sa analizeze fecalele acestor mamifere rare, unele dintre felinele de talie mare aflate in pericol major de disparitie. Leoparzii de zapada (Uncia uncia) sunt renumiti pentru dificultatea in care i...

Caii ajuta copiii sa renunte la dependenta de computer

Caii ajuta copiii sa renunte la dependenta de computer

Autoritatile din Coreea de Sud sustin ca pana la 10% dintre copiii si adolescentii cu varsta intre 10 si 19 ani sunt dependenti de internet. Solutia pare a fi un program care le ofera tinerilor consiliere prin apropierea de cai si...

R: Armata Marii Britanii pregateste 8 catelusi sa detecteze bombele din Afghanistan

R: Armata Marii Britanii pregateste 8 catelusi sa detecteze bombele din Afghanistan

Cei opt blanosi vor deveni cel mai bine pregatiti caini de cautare ai Armatei urmand sa-si foloseasca simtul mirosului pentru a detecta IED-urile (dispozitive explozive improvizate) ascunse ale talibanilor , armele si depozitele d...

Cainii au un simt al mirosului incredibil! 5 lucruri pe care le pot identifica

Cainii au un simt al mirosului incredibil! 5 lucruri pe care le pot identifica

In plus, Mama Natura i-a inzestrat cu abilitati pe care le folosesc adesea tot in interesul omului, cum ar fi un simt al mirosului exceptional. Iata ce pot identifica fara probleme cainii! 1. Cadavre Ok, poate nu este cel mai simp...

6 fotografii cu pui de sconcs absolut adorabili

6 fotografii cu pui de sconcs absolut adorabili

Nu de alta, dar mecanismul lor de aparare, acele glande anale care imprastie miasme, a concentrat intreaga atentie mondiala asupra acestei caracteristici, omitand altele, poate la fel de importante, precum faptul ca sconcsii sunt ...

Recomandari

Sondaj

daca ai gasi un caine foarte dragutz pe strada ce ai face?