Animale.ro

Arca lui Noe, gradina zoologica din Targu Mures

Publicat: 01 Apr 2015 | Vizualizari: 2623

Zoo Targu Mures este una din atractiile orasului. Daca ajungeti in Targu Mures, urcati la Plaotul Cornesti! Sus pe deal, pe langa un loc amenajat pentru promenada si jocuri de copii, gasiti in mijlocul Padurii Mari de stejar si carpen, una din cele mai frumos amanjate gradini zoo din tara.
 


Istoric


Conform datelor publicate pe site-ul Zoo Targu Mures (www.zootirgumures.ro), in anii '60 a fost creat un punct zoologic. „La deschiderea portilor au fost numai zece animale: 3 lupi, 2 ursi, 2 mistreti, 2 fazani si o caprioara”, se mentioneaza in istoricul gradinii. Acum sunt peste 500 de animale din 80 de specii, unele rare sau chiar unice in gradinile Zoo din Romania.


 


Gradina impresioneaza si prin noile sale paviloane. De exemplu, Pavilionul Tropical adaposteste acvariile, terariile reptilelor si volierele papagalilor, dar si o mini gradina botanica. „Pavilionul Primatelor deschis in anul 1990 a devenit singura cladire de acest gen si marime in tara”, se mai arata in istoricul Zoo Targu Mures. In anul 2004 a fost inceput modernizarea gradinii, apoi in fiecare an au fost construite tarcuri pentru a corespunde standardelor europene ale gradinilor zoologice.

 


Mezinii Jango, Lica si Tica, felinele abandonate de mame si adoptate temporar de cateluse


 


Vedete sunt acum puiul de tigru Jango, dar si puiuti de lei botezati de primarul orasului in urma cu cateva saptamani, Lica si Tica. „Pe puiul de tigru l-am salvat la sfarsitul lunii august, este in adapost, a fost abandonat de mama lui, l-a crescut o catea, ne-a ajutat un cabinet veterinar privat fara nicio plata si i-am facut tratatment, a fost ingrijit o perioada la inceput, altfel era posibil sa fie pierdut, este foarte frumos, jucaus, mare. Il cheama Jango”, a declarat directorul Zoo Targu Mures, Horatiu Gorea.

 


In acest an exemplare din specii rare au sosit la Targu Mures si altele mai vin in perioada urmatoare


„In acest an Gradina Zoo din Targu Mures a completat colectia de animale cu capre Ibex, o specie de capre care traiesc in Europa asiatica la peste 3000 m. Masculii ajung la 120 kg si lor le cresc coarnele pana la 1 m. Sunt foarte frumoase, rezistente, se catara pe stanci. Cei de aici sunt 6 ieduti tineri”, explica directorul Zoo, care mai spune ca 3 au fost adusi in urma cu 2 ani. „Sunt foarte tineri ajung la maturitate in 5- 6 ani si ne bucuram ca ii avem pentru ca nu prea sunt in gradinile zoologice din Romania asemnea exemplare”"Arca lui Noe" se completeaza cu zebre, girafe, reni, bizoni


In perioada imediat urmatoare conducerea Gradinii Zoo targumuresene va aduce 4 zebre si 3 girafe, 2 bizoni, 2 pui de ren. „Nu exista si nici nu a fost niciodata in Romania o gradina Zoo cu girafe”, mai spune Horatiu Gorea.


De altfel, tot la Zoo Targu Mures pot fi intalniti si elefantii asiatici Tania si Hella, si din acest punct de vedere gradina fiind singura din tara care are elefanti.
Directorul Zoo mai spune ca alte animalute, pui, vor mai sosi in acest an din strainatate, dar nu foarte multe deoarece este nevoie si de resurse pentru ingrijirea lor corespunzatoare.

 

Sondaj

tu ce ai fce daca te urmareste pana acasa un animal
 
 

Rase Animale

Komondor

Komondor

Istoricul si originea Marturii istorice cu privire la existenta Komondor-ului dateaza de acum cateva sute de ani, motiv pentru care este considerata o rasa de caini foarte veche. In secolul al IX-lea, Komondor-ii au fost adusi in Ungaria de catre triburile nomadice. Komondor-ii au fost utilizati pe